of 65101 LinkedIn

ABP: ‘Situatie is zo volatiel, beweeglijk en bizar’

De moeilijke situatie voor ambtenarenpensioenfonds ABP houdt aan. In februari daalde de dekkingsgraad tot 88,7 procent als gevolg van handelsconflicten, de lage rente en het coronavirus. Inmiddels is de situatie nog slechter.

De moeilijke situatie voor ambtenarenpensioenfonds ABP houdt aan. In februari daalde de dekkingsgraad tot 88,7 procent als gevolg van handelsconflicten, de lage rente en het coronavirus. Inmiddels is de situatie nog slechter.

Niet goed

Het is moeilijk te zeggen wat de huidige stand van zaken betekent voor de deelnemer in 2021. ‘De situatie is zo volatiel en beweeglijk en bizar, dat we dat niet kunnen zeggen’, vertelt een woordvoerder. ‘Maar dat we er nu niet goed voorstaan, is duidelijk.’ Opvallend is dat in februari de lage rente meer invloed had op de dekkingsgraad dan de beurzen, die toen al de pijn van de coronacrisis voelden.

 

Uitkeringen

ABP verzekert deelnemers dat het betalen van de pensioenen niet in gevaar komt: ‘Het coronavirus heeft geen invloed op het nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen.’ Het gerucht bestond dat sommige pensioenfondsen geen nabestaandepensioenfonds zouden uitkeren als deelnemers aan het coronavirus overlijden. ‘Dat is niet juist.’ De geplande voorlichtingsbijeenkomsten zijn wel opgeschort.

 

2021

Wat er de komende tijd gaat gebeuren, laat zich moeilijk voorspellen. ‘Gelukkig hebben we nog een maandje of tien te gaan’, zegt de woordvoerder. De dekkingsgraad van 31 december zal bepalen of de pensioenen in 2021 moeten worden verlaagd. En de hoop rust op het tijdig uitwerken van het pensioenakkoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hein op
Ondank de beroerde dekkingsgraad geeft het abp weer geld weg:
ABP heeft in een week tijd € 75 miljoen euro belegd in diverse ‘corona-obligaties’, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor bestrijding van de Covid-19 pandemie en de gevolgen daarvan. Daarbij gaat het onder andere om het verbeteren van de gezondheidszorg en ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf in Europa.
Door Spijker (n.v.t.) op
Terecht dat ondernemers bij deze crisis worden gesteund met financiële regelingen. Maar wat ondernemers nu meemaken ondergaan gepensioneerden in zekere mate al 15 - 20 jaar (de indexeringsachterstand is inmiddels opgelopen tot ca. 20%). Verbazingwekkend is dan te constateren hoe weinig positieve respons gepensioneerden -behoudens van de politieke partij 50-Plus- in die periode hebben ontvangen en nog steeds moeten ondervinden.
Van dit Kabinet mag niet anders worden verwacht dat in het kader van de komende onderhandelingen over nieuwe pensioenwetgeving eindelijk ook eens extra miljarden richting pensioenachterstanden zullen vloeien. Dat kan eveneens gemakkelijk nog worden gedekt uit de fictieve lage ECB-rente en de voordelen daarvan voor de verlaging van de nationale schuld. Zonder deze compensatie moet het ergste worden gevreesd voor deze onderhandelingen en mogelijk ook voor de positie van de vakbonden.
Door Hans op
@ Henk: goed gezien!
Door Gerrie op
Een aantal mensen riep dat het maar een griepje was. Zie hier het resultaat. Voor 2 maanden terug zag je het al aankomen. Er is voor gewaarschuwd maar er werd gewoon doorgereisd. En nu zitten we met de gebakken peren. Ik hoop dat er snel een vaccin komt. Hou je taai
Door Henk op
De vele miljarden die nu nodig zijn om de ondernemers te steunen zouden weleens uit de ABP pot kunnen gaan komen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners