of 61441 LinkedIn

ABP reduceert CO2-uitstoot in portefeuille

Pensioenfonds ABP wil over vijf jaar de CO2-uistoot van de beleggingen met 40% reduceren ten opzichte van 2015. Ook wordt 15 miljard euro geïnvesteerd in duurzame en betaalbare energie, en 20% van het vermogen geïnvesteerd in de duurzame ontwikkelingsdoeken van de VN. Het ABP blijft nog wel beleggen in vervuilende energievormen als teerzand en kolenmijnen, maar gaat die beleggingen wel afbouwen.

Pensioenfonds ABP wil over vijf jaar de CO2-uistoot van de beleggingen met 40% reduceren ten opzichte van 2015. Ook wordt 15 miljard euro geïnvesteerd in duurzame en betaalbare energie, en 20% van het vermogen geïnvesteerd in de duurzame ontwikkelingsdoeken van de VN. Het ABP blijft nog wel beleggen in vervuilende energievormen als teerzand en kolenmijnen, maar gaat die beleggingen wel afbouwen.

Klimaatneutraal

Deze doelen stelt het ABP in haar nieuwe duurzaamheidsbeleid. In 2050 moet de gehele beleggingsportefeuille klimaatneutraal zijn, in lijn met de doelen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn vastegesteld. Het pensioenfonds wil de transitie naar duurzame energiebronnen en schone energieopwekking versnellen, en heeft de ambitie om in 2030 niet langer te beleggen in kolen voor de productie van elektriciteit, zonder CO2-afvang.

 

Criteria

Om dat voor elkaar te krijgen gaat het pensioenfonds extra klimaatcriteria vaststellen waar bedrijven waarin wordt belegd aan moeten voldoen. In 2022 wordt opnieuw bekeken of de beleggingen op koers liggen om die doelen te halen, en worden verdere klimaatdoelen vastgesteld.

 

Nieuw

Toch zijn de doelen minder ambitieus dan wat verschillende maatschappelijke organisaties van het grote pensioenfonds hadden gevraagd, maar wordt gekozen voor een meer voorzichtige route. Volgens het ABP komt dat doordat veel van de initiatieven waarin geinvesteerd moet worden nog nieuw zijn voor het pensioenfonds als belegger. En daar is tijd voor nodig, zegt het ABP in een persbericht. ‘Bij elke beleggingsbeslissing let ABP op vier criteria: rendement, risico, kosten en duurzaamheid. ABP zal blijven controleren welke effecten het beleid heeft op risico en rendement.’

 

Stappen

De doelen die het ABP vijf jaar geleden stelde zijn wel gehaald of zelfs overtroffen. Met dit beleid worden belangrijke stappen in de goede richting gezet, zo stelt het ABP, maar ‘het fonds kan niet met alle wensen rekening houden en uiteraard niet alle wereldproblemen oplossen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
Inderdaad: lid worden van de Stichting Pensioenverlies. Doen!
Door Spijker (n.v.t.) op
En ….is iedere ambtenaar al lid van de Stichting Pensioenverlies? Zie de website.
Als je iets wil bereiken moet je er iets voor over hebben!
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Welvaartsvast, en toch sinds 1-1-2000 geen rooie aanpassing!!! aan prijzen, ziektekosten, extra pensioenbelastingen (Seegersjoet in de maand!!)en dan voortdurend gemauw van buitenstaande nonvaleurs die niet eens hun salaris voor 20% gedurende tientallen jaren in de pot hebben gestort. Doe gewoon wat een pensioenfonds betaamt: haal de gestolen Kokgelden terug, verhoog het werkgeversaandeel tot het normale niveau en houd de Europese grijpklauwen buitende deur!
Door pieter (gepensioneerd) op
Doe waartoe u op aarde bent. Vanaf 1961 is mij een waardevast pensioen beloofd. Zorg dat het er eens komt Laat u niet te veel leiden door de politiek
Door Spijker (n.v.t.) op
Prima als het ABP haar doelstelling (rendement maken voor het gepensioenfonds) goed in de gaten blijft houden. Dus als het maar gebeurd in duurzame goederen en bedrijven die voldoende rendement maken. Iedereen moet ten slotte met de tijd en nieuwe ontwikkelingen meegaan (energietransitie, klimaatbeleid).
Door Jos Kessen (met pensioen) op
Dit is de goede richting. Ik snap dat de uitstap uit fondsen als teerzanden geleidelijk moet zijn om te voorkomen dat de waarde van het fonds instort en dus geld verdampt. De jaarcijfers van Shell geven aan dat het goed is als het ABP vooraan probeert te staan als dit bedrijf weer zelf aandelen Shell opkoopt om aandeelhouders stabiel rendement te geven. Ze zitten zo massief in fossiel en zo marginaal in duurzaam dat dit bedrijf bij ongewijzigd beleid muteert in een fossiel.
Door p op
@Ron
Linkse hobby's, meegaan met je tijd heet dat.

Het stenen tijdperk is ook niet gestopt wegens een gebrek in stenen, maar omdat het slimmer was om iets anders te gaan gebruiken...

En ja het moet wel renderen.
Door Ron op
ABP u bent een pensioenfonds en inderdaad hou op te klooien met deze linkse hobbies.
Door Henk Daalder op
Investeer in het toepassen van CCS, en innovatieve opvolgers daarvan. Volgens IPCC rapport SR15 is CCS en BECCS, biomassa stoken in kolencentrales met CCS, essentieel om de klimaat opwarming onder dec1,5 graad te houden. Dus ook al willen onze corrupte politici geen CCS, en ontkennen ze de peer reviewed klimaat wetenschap, de techniek blijft wereldwijd nodig. En het reduceert echt CO2.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Leuk, principieel doen van andermans geld.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners