Advertentie
financiën / Nieuws

ABP-pensioen groeit niet mee met ambtenarenloon

Wel wordt de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent verlaagd. De koopkracht gaat daardoor iets omhoog.

27 november 2014

Pensioenfonds ABP heeft een te lage dekkingsgraad om de pensioenen te laten meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling van ambtenaren en onderwijzend personeel. Dat maakte het ABP-bestuur donderdag bekend. Wel wordt de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent verlaagd. De koopkracht gaat daardoor iets omhoog.

Gemeenten gaan meer betalen

De premie daalt van 21,6 procent naar 19,6 procent. Dat komt volgens het ABP met name doordat de tijdelijke herstelopslag op de premie komt te vervallen. Die opslag was nodig (sinds 2009) om de financiële positie van het pensioenfonds te verbeteren. Bovendien gaan werkgevers een groter deel van de premie betalen. 


Koopkracht stijgt 1 procent

Voor premiebetalende deelnemers betekent de premieverlaging, de veranderde grondslag waarover premie wordt geheven en de nieuwe verdeling tussen werkgevers en werknemers, dat ze ongeveer 1 procent van het salaris minder aan pensioenpremie betalen. De koopkracht van ambtenaren en onderwijzers stijgt daardoor met grofweg 1 procent.

Dekkingsgraad te laag voor indexatie

Het fonds zegt geen mogelijkheden te hebben om de pensioenen te laten meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling bij overheid en onderwijs, de zogenoemde indexatie. Daarvoor is de dekkingsgraad van ABP niet voldoende. De graadmeter, die aangeeft in hoeverre het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, stond per 31 oktober op 102,3 procent. Dat is 1,9 procentpunt onder het minimaal vereiste niveau van 104,2 procent.

Reacties: 39

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Pensioenbeleggingen met de komende jaren meer verschoven worden naar aandelenbeleggingen en directe investeringen in kleine groeifondsen. Vooral investeren in het midden- en kleinbedrijf heeft de toekomst. Met de lage rente is de rekenrente een monstrum geworden. Het verlamt alles. Werknemers zullen er aan moeten wennen dat hun pensioenuitkeringen in de toekomst gaan fluctureren. Pensioenfondsen zijn in staat om de lethargie en verstarring die onze economie heeft getroffen, om te keren in creativiteit en ondernemerszin. Van de kille boekhouders in dit kabinet gaat de vernieuwing niet komen.
henk
Ik wil mijn geld terug! En ik wil niet verplicht mijn geld naar het abp brengen, om het daar te laten verdwijnen. Een rechtzaak beginnen misschien?
alexander / ambtenaar
Schandalig! Ik heb een redelijk pensioen en kom niet tekort. Er zijn ook oud-collega's die in de plantsoenendienst of bij de reiniging hebben gewerkt misschien wel tegen de 50 jaar. Langer dan ik en met een veel lager salaris. Bovendien zwaar werk. Die worden nu vreselijk gepakt. Het wordt tijd dat de revolutie uitbreekt.
faber
@witteman: de dekkingsgraad daalt vooral door de dalende rente niet door stijgende verplichtingen. De premie daling komt door de verhoging vd pensioenleeftijd en de verkleining vd de ruimte voor belastingvrij te sparen voor pensioen (= de pensioenpremie).
premiebetaler / betaler
@ Hans: al die mensen hebben jarenlang te weinig premie ingelegd. We kunnen niet verwachten van de premiebetalers van nu dat ze 1. Meer moeten inbetalen, en 2. langer moeten doorbetalen en 3. minder krijgen uitbetaald. Solidariteit werkt twee kanten op.
Pieter
@premiebetaler. En waarom hadden werden wel een tijd een premie-opslag van 3% omdat het ook toen slecht ging met de dekkingsgraad? Het is volkomen onverantwoord de premie nu te verlagen. Dat is korte termijn politiek, waarvan ook de toekomstige gepensioneerden (dus ook jij) de gevolgen zullen ondervinden, omdat de misgelopen indexatie nooit meer wordt ingehaald.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
zou den de verantwoordelijken bij het ABP dit medium lezen? is in dat gebouw een aardig ruim binnenplein? dan kunnen we dat bezetten om met de verantwoordelijken te praten. als alle pensioendeelnemers zich verzamelen........
henk
De verantwoordelijken bij het ABP lezen dit niet. Daar hebben ze echt geen tijd voor. Te druk met nevenactiviteiten:

Cees de Veer:

Nevenactiviteiten: vice-voorzitter Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, honorary Member Common Wealth War Graves Commission, beschermheer Nieuw Guinea Veteranen, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht

Willem Jelle Berg:

Nevenactiviteiten: bestuurslid Stichting Pensioenfonds ABP, bestuurslid Stichting VUT-fonds Overheidspersoneel, voorzitter werkgroep pensioenen CNV Vakcentrale, voorzitter commissie Sociaal en Politieke Aangelegenheden CNV Vakcentrale, bestuurslid stichting CNV Internationaal, lid bestuur Stichting van de Arbeid, Plv.-lid SER, voorzitter regiocomité VU-vereniging, lid ledenraad VU-vereniging, lid Raad van Toezicht Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg

Rene van de Kieft:

Nevenactiviteiten: bestuurslid Stichting Pensioenfonds ABP, bestuurslid PME, voorzitter bestuur stichting AGH (service kantoor voor enkele bedrijfstakpensioenfondsen), voorzitter Auditcommissie Pensioenfonds Horeca, voorzitter Raad van Advies van de VRC (Vereniging voor Register Controllers), bestuurslid Tear, bestuurslid pensioenfonds Post NL, interim-CFO fusie Kamer van Koophandel en Syntens

Een willekeurige greep. Zie: http://www.abp.nl/over-abp/wie-zijn-wij/mensen/b …

Ons geld is in goede handen. Slaap zacht!
Peter Jansen
Het pensioen stoel nog op de sterk verouderde gedachte van solidariteit en sparen. Dat was ooit zo....... In deze tijd van individualisering, commercialisering, privatisering etc. past het pensioenstelsel niet meer.
R.A. Gijsbertse
Het wordt tijd dat ABP zelf met pensioen gaat...!!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Peter Jansen



Wat een onzin. De pensioenfondsen halen nog steeds veruit het hoogste rendement voor de ingelegde gelden. Voor elke ingelegde Euro worden 4 Euro's uitgekeerd vanaf de pensioenleeftijd. Daar kan geen enkele commerciële financiële instelling tegenop. De pensioenfondsen zwemmen in het geld maar worden kunstmatig arm gerekend (onder andere via het FTK) zodat de politiek in de toekomst weer grepen in de kas kan gaan doen (is slechts een wetswijziging voor nodig, kat in het bakkie). Nu zijn geen rechtstreekse grepen in de kas mer mogelijk zoals in het verleden (tientallen miljarden werden weggeroofd, zowel in de publieke als private sector). Nu doet men het "for the time being" langs een omweg, via de fiscus, onder andere via de Wet uniformering loonbegrip, het laten vervallen van de ouderenkorting, de houdbaarheidsbijdrage en door straks de voorstellen van de commissie Dijkhuizen uit te voeren. Zowordt het ooit beste pensioenstelsel ter wereld categorisch en zeer bewust om zeep geholpen.
Josta van der Wiele / coach/counselor
De uitblijvende indexatie kost ons al een tiende van ons pensioen. We zouden de mogelijkheid moeten hebben om dit te kunnen bijsparen.
Jansen
Iedere 'normale werkgever' heeft met z'n fikken van de pensioenpot van medewerkers af te blijven. Zo niet bij ambtenaren! Voor mij is het allang geen vraag meer of een verplicht feodaaL pensioenfonds voor ambtenaren z'n langste tijd heeft gehad?
r.t. arends / gepensioneerd
Laat de stop op de salarisgroei ook voor de ABP bestuurders en verantwoordelijke ABP werknemers gelden, zodat die bezuiniging kan worden gebruikt om de achterstand in de pensioenen aan te vullen.
peter Jansen
Daarnaast heeft het abp nog het probleem met geen of weinig instrooom van nieuwe spaarders. Als gevolg van de bezuinigingen, de vele externen bij de overheid en vertrek van goede mensen wordt de pot steeds minder aangevuld. Kortom: het pensioensysteem werkt niet meer. Dit in combinatie met de graai cultuur bij de bestuurders van het abp ben ik het met Edmond eens. Het beste pensioenstelsel ter wereld wordt de nek omgedraaid (en bestaat over 5 jaar niet meer)
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Peter Jansen



In het afgelopen boekjaar is er bij de gezamenlijke pensioenfondsen 26,5 miljard aan pensioenen uitgekeerd en bijna 60 miljard aan rendementen en premies binnen gekomen. Het totale vermogen nadert de 1.200 miljard. De pensioenfondsen zwemmen dus in het geld en kunnen het langer uithouden dan de RK-kerk sinds haar oprichting door Petrus en Paulus. .Belangrijk is wel dat de overheid met haar tengels van ons uitgestelde loon afblijft. Aan de nieuw te vormen buffers (FTK) heeft niemand wat, zowel jong als oud niet, maar wel een in de toekomst weer rovende overheid (=rovende politiek). Remember Rovende Ruding en Rietkerk (CDA en VVD). Over graaien gesproken.



premiebetaler / docent
Ik ben gedwongen om voor mijn pensioen premie te betalen bij het ABP. Daar moet de discussie over gaan. Maar als ik spaar voor mijn oude dag word ik met 1,2% vermogensrendementsheffing (elk jaar weer) bestolen.

Die 1,2% elk jaar weer haal ik ook nooit meer in.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ premiebetaler



U bent gedwongen net als vele generaties voor u. Maar zo'n straf is het niet, want particuliere verzekeraars en handelsbanken kunnen bij lange na niet het rendement van de reguliere pensioenfondsen halen (voor elke ingelegde Euro vier Euro bij uw pensioen). De discussie dient mijns inziens niet te gaan over deze vorm van "gedwongen winkelnering", maar over de bemoeizucht van de overheid bij een zaak die alleen de sociale partners aangaat en die ons uitgestelde loon (=pensioen) betreft. Die bemoeizucht van de overheid is ingegeven door roofzuchtige motieven, zowel fiscaal (Wet uniformering loonbegrip, fiscalisering van de pensioenpremies enzovoorts) als via rechtstreekse grepen in de kas van de volstrekt overbodige buffers ingevolge het FTK waar geen enkele generatie iets aan heeft.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Edmond:



Mee eens, echter het probleem dat is ontstaan wordt met name veroorzaakt door de ongunstige leeftijdsopbouw van onze samenleving. De generaties waar het kapitaal is verzameld (en zelf altijd solidair zijn geweest met voorgaande generaties) verwachten dezelfde solidariteit als in het verleden. Echter toenemende vergrijzing/ontgroening zorgen voor een grote druk op de jongere generaties op diverse terreinen om de verzorgingsstaat te financieren.



Zij worden geconfronteerd met toenemende lasten, maar afnemende lusten. Denk hierbij aan de (te langzaam) oplopende fiscalisering van de AOW, verlagen fiscale ruimte voor een goed gevulde 2e pijler, oplopende premie agv de gestegen leeftijdsverwachting te bekostigen, etc. Ook afnemende aardgasbaten spelen een rol, welke in het verleden zijn gebruikt om de verzorgingsstaat te financieren. Hierbij de effecten van een studieschuld nog niet meegenomen.



Hiernaast hebben bepaalde generaties jaarlijks geïndexeerde pensioenen gedurende de opbouw periode gekend gecombineerd met premievakanties. Waarom zouden deze personen niet bij mogen dragen aan de huidige "tekorten"? Natuurlijk is de rekenrente gemanipuleerd, maar dat werd in het verleden ook gedaan om aanpassing van de regeling uit te stellen. Solidariteit is niet eenzijdig, middelloon pensioenen hebben indexatie nodig om op uitkeringsdatum voldoende waarde te bevatten om de fiscalisering van de AOW te financieren.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Tja het blijft altijd lastig pakketvergelijkingen tussen generaties te maken. De vooroorlogse generaties maakten de crisis van de jaren dertig en WO II mee, maar kenden na die oorlog alleen maar toenemende groei van koopkracht en almaar gunstiger sociale regelingen. De babyboomers groeiden ook nog in relatieve armoede op en betaalden voor generaties die zelf niets of nauwelijks hadden bijgedragen aan AOW en VUT. Zij zien nu alles voor hun neus afgebroken worden, dus hebben én arme jeugd én een steeds schraler oude dag. De jongeren en veertigers van nu zijn in ieder geval in veel grotere welvaart opgegroeid en hebben dat alvast "binnen". De koopkracht van hun ouders was ook veel groter dan die van de vooroorlogse generaties en de babyboomers, dus daar hebben zij in hun jeugd ook van geprofiteerd. Door de geleidelijk ophoging van de AOW-leeftijd wordt het probleem van de vergrijzing rationeel opgevangen, tot tien jaar geleden werkte men vaak maar tot z'n 55ste of hooguit 60ste jaar. Dat is inmiddels drastisch veranderd. Wat ook opvalt is dat jongere generaties in tegenstelling tot de babyboomers weer méér dan 2 kinderen nemen, dus met die ons allen aangeprate vergrijzing valt het wel mee (meer kinderen, hogere leeftijdsverwachting en dus ook hogere AOW-leeftijd). De structurele economische groei lost de rest van de financiële problemen op, zeker op wat langere termijn. Anno 2014 heeft men zo'n 5 keer hogere koopkracht dan 100 jaar geleden. Dus tel uit je winst!
peter jansen
@Edmond. Je zegt hele zinnige dingen.

Overigens zie ik ook bij andere opmerkingen die hout snijden. Maar wat nu te doen? Ik zit me al een tijdje aftevragen of het niet mogelijk zou zijn om de Staat der Nederlanden aan te klagen wegens onbehoorlijk bestuur en diefstal. Dat kost natuurlijk veel geld. Het oprichten van een broodfonds of iets dergelijks mss. Hoe is het tij te keren?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Edmond. Uiterst zinnige uitleg, na o.a. een nieuwe aanslag op de pensioenen in 2015. Ondanks enig gerommel binnen die partij lijkt er zo langzamerhand voor gepensioneerden geen andere keuze meer te zijn dan een volgende keer op de Ouderenpartij te stemmen. Dat dan ook maar gewoon doen!
True
Ambtenaren geven om hun rechtspositie, pensioen en salaris.

Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Heerschap



Wilt u met uw opmerking suggereren dat werknemers in de private sector zouden daar niet om zouden geven? Daar heb ik als senior vakbondsconsulent eerste lijn in de praktijk van alle dag toch een andere indruk van gekregen. Uw oordeel is nogal stereotype en getuigt, indien cynisch bedoeld, van selective perception, selective exposure en selective retention. Bovendien is het zo dat het ambtenarenrecht binnenkort wordt ontmanteld met dank aan Eddy van Hijum (CDA) en Fatma Koser Kaya (D66) en dan zit men arbeidsrechtelijk in hetzelfde schuitje als in de marktsector met dien verstande dat een ambtelijke werknemer veel meer dan zijn private collega te maken heeft met de politieke waan van de dag en dus uiterst kwetsbaar zal blijken te zijn zonder zijn bijzondere rechtspositie, die de wetgever hem in 1929 niet voor niets heeft gegeven (Ambtenarenwet 1929). Maar van enig historisch besef is bij de huidige generatie politici niet veel meer over. Dat blijkt uit een zeer breed scala aan beleidsmaatregelen en inhoudelijke wetgeving op allerlei niveaus anno 2014.
henk
Mijn vader zei altijd: een vaste baan=vaste armoede. En verdraaid; nu anno 2014 heeft hij gelijk gekregen. We leven nu in een tijd die zich laat typeren als: ieder voor zich, slogans, snel scoren en weer wegwezen, privatisering (ten gunste van een kleine old fellow groep die elkaar de baantjes en de bonussen toeschuift) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je nu een vaste baan hebt zit je niet goed en zeker niet als ambtenaar. Ik zie externe adviseurs en projectleiders om me heen die begin dit jaar binnen kwamen voor 80 euro per uur en deze zomer hier het contract verlengd kregen voor 85 euro per uur. Een vrije aardige indexering van 6% die vaste intern krachten niet hebben. Zij moeten het doen met 1% per 1 oktober. Ook grappig om te zien is de enorme groei in aantallen externe inhuur... We zitten nu zeker op 10% tov vaste krachten. Vanaf volgend jaar kunnen ze mij ook inhuren............ en kan ik uit de jaarlijkse tarief verhogingen mijn eigen pensioenpot opbouwen. Beter dan bij het ABP!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ henk



Dat valt nog te bezien, de fiscus stuurt u al heel snel een voorlopige aanslag, daar komen de gepensioneerden ook steeds meer achter. Uw probleem met het ABP ligt niet aan het pensioenfonds, dat in zijn geld zwemt, maar aan de politiek, Kleinsma voorop, die met een stapeling van fnuikende maatregelen uw koopkracht als gepensioneerde aantast. Om maar wat nadelige maatregelen van de aanzienlijke stapel te noemen: de Wet Uniformering Loonbegrip, het Financieel Toetsingskader, het in zes jaar tijd méér dan verdubbelde eigen risico in het zorgverzekeringspakket, het opeten van het eigen vermogen alvorens intensieve zorg te krijgen (de zware straf op een sociaal-maatschappelijk gezien zeer verantwoorde levensloop), het wegvallen van de AOW-partnertoeslag (heb ik vanuit oogpunt van premiebetaling zelf minder moeite mee maar het zit wel bij de stapel) en de fiscalisering van de pensioenpremies. Mijn stemadvies zoals al eerder opgemerkt door de heer Wiersma: stem 50Plus en reken dit vermaledijde kabinet af op zijn asociale beleid jegens de oude dag. Stem ook vooral niet op het zogenaamde redelijk alternatief van de ouderenhaters (D66), dat zijn yuppie-wolven in schaapskleren jegens onze oude dag-voorzieningen. En bedenk tevens dat het einde van de afbraak van de positie van ouderen nog lang niet in zicht is. Het is nog meer het begin want als de voorstellen van de Commissie Dijkhuizen worden overgenomen gaan de ouderen nog eens bijna 20 % extra van hun koopkracht inleveren. Dat komt dus bovenop de almaar hoger wordende stapel om ouderen het leven kennelijk zo zuur mogelijk te maken.
Marc Huijbregts
Een beetje particulier belegger heeft dit jaar al een rendement van 10-15% behaald. ABP heeft de dekkingsgraad alleen maar af zien nemen. Dat er defensiever wordt belegd begrijp ik nog maar dat er geld wordt verloren gaat er bij mij niet in. Zullen allemaal wel weer redenen voor zijn als valutaschommelingen ed. maar laten ze dan eens open en eerlijk aangeven waarom het niet lukt een fatsoenlijk spaarpotje op te bouwen. Het verlagen van de premie is natuurlijk ook een sigaar uit eigen doos en een zoethoudertje.
Marc Witteman / Gedeputeerde
Te lage dekkingsgraad en toch minder premie betalen. Kan iemand dat uitleggen?
Nico / zzp
Je kunt wel merken dat dit pensioenfonds door de politiek wordt bestuurd.

1. Een pensioenfonds die verlaging van pensioenpremie als koopkrachtverbetering presenteert.

2. En een pensioenfonds dat niet verteld dat de verlaging van de premie het gevolg is van minder pensioenopbouw waardoor we langer MOETEN werken.



Het zou goed zijn als het pensioenfonds weer werd gerund door mensen met verstand van beleggen ipv mooie praatjes.
Nobby / animal cop
Eerst zou die 25 miljard die de werkgevers uit dit fonds hebben gegraaid (omdat de dekkingsgraad toen dubbel zo hoog was) teruggestort moeten worden.

Dan het punt van de beleggingen. Inderdaad onbegrijpelijk dat het ABP - toen ze eenmaal mochten beleggen - er slecht mee scoren. Parlementaire enquete!
Gerrit
Is het ambtenarenloon gegroeid??????????????
Wessel
@Gerben. Ja, de ambtenarensalarissen groeien in 2015. Was je dat niet bekend?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Conclusie: ABP wordt gerund door slecht bestuur en een club wel hele slechte beleggingsmedewerkers! Wellicht toch eens kijken of die salarissen niet eens flink gekort kunnen worden, misschien geeft dit wat meer motivatie het ook voor de rest goed te regelen?!?!?
Criticus - NL
Kan ik die gigantische koopkrachtstijging mooi zelf gaan beleggen.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
'De koopkracht gaat daardoor iets omhoog.' Door de plaatsing in de eerste alinea lijkt het causaal voor de gepensioneerden te gelden. Maar de gepensioneerden hebben geen enkel voordeel van die premieverlaging.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
het premiemiddel is bot als gevolg van de vergrijzing van het fonds. Om werkenden steeds meer te laten betalen voor een verslechterende arbeidsvoorwaarde is niet houdbaar. De uiteindelijke opbrengst van de arbeidsvoorwaarde bestaat uit: grofweg 1/3 premie en 2/3 rendement. Hiernaast leidt de stijgende leeftijdsverwachting tot een grotere druk op de werkende populatie van het fonds (zeker als je tegenvallende rendementen en marktrente wilt verrekenen met deze groep). Voor opgesteld: de arbeidsvoorwaarde is altijd afhankelijk geweest van opbrengsten (tegenvallers werden vaak opgevangen door bijstortingen door werkgever en werknemerspremies). Om werkgevers meer te laten betalen is ook geen optie, omdat deze bijdrage direct uit de loonruimte komt van de werkenden.



De reactie van Nobby kan ik begrijpen, echter de deelnemers in de tijd hebben van deze 25 miljard een CAO-verhoging ontvangen welke pensioengevend werd in combinatie met premievakanties. Terwijl gedurende deze periode agv eindloon altijd prijscompensatie is gegeven en geen rekening is gehouden met de hogere leeftijdsverwachting. De huidige middelloonpensioenen zijn een stuk slechter af (ook gezien deze in de toekomst in veel grotere mate de eigen AOW-uitkering zullen financieren)



Lijkt mij dat een eerlijkere verdeling van lusten en lasten noodzaak wordt, ik zie dan ook uit naar een regeling waarin aangegeven wordt wat de eigen ingelegde waarde is, wat uit rendement is gegenereerd en wat de solidariteitsbijdrage is. Dit zou kunnen bijdragen aan inzicht en onderlinge begrip tussen generaties.

Jan
De politiek zou moeten regelen dat de kunstmatig laag gehouden rente niet geldt voor pensioenfondsen, maar dat van een reële rente mag worden uitgegaan voor het bepalen van de dekkingsgraad. Het ABP zou om de kosten van beleggen aanmerkelijk te verlagen de aandelen moeten vervangen door indexfondsen. Veel van die dure beleggingsadviseurs die toch die indexfondsen niet kunnen verslaan, worden dan overbodig.
t. faber / gepensioneerd
Het belasten van spaargeld op basis van een fictief – in geen jaren te behalen – rendement van 4% is materieel gezien DIEFSTAL.

Als ouders hun kinderen geld willen lenen moeten zij hierbij van de fiscus – lees: politiek Den Haag – uitgaan van een fictieve en dus absurde rente van 6 %. Ook dit kan worden beschouwd als DIEFSTAL.

Het niet indexeren van de pensioenen als gevolg van het (te) laag inschatten van de fictieve rendementen, terwijl de feitelijke beleggingsrendementen van het ABP een veelvoud daarvan bedragen, is een politieke keuze, waarvoor slechts één passende benaming bestaat, nl. DIEFSTAL.

Zo langzamerhand begint zich aan mij de vergelijking van politiek Den Haag aan de Italiaanse Maffie op te dringen.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Andreas: dat is niet het geval. Het gaat om alle pensioenen. Waarbij het van groot belang is om de pensioenen van actieven te indexeren (de gepensioneerden zijn reeds gedurende de actieve loopbaan geïndexeerd)
Advertentie