of 65378 LinkedIn

'ABP moet nu stoppen met fossiele beleggingen'

Ruim tweeduizend Amsterdamse ambtenaren willen dat pensioenfonds ABP versneld de beleggingen in de fossiele industrie afbouwt. Een groep bezorgde ambtenaren begon een petitie en vandaag overhandigen zij die formeel aan de bestuursvoorzitter van ABP. ‘We zijn aan het dweilen met de kraan open.’

Ruim tweeduizend Amsterdamse ambtenaren willen dat pensioenfonds ABP versneld de beleggingen in de fossiele industrie afbouwt. Een groep bezorgde ambtenaren begon een petitie en vandaag overhandigen zij die formeel aan de bestuursvoorzitter van ABP. ‘We zijn aan het dweilen met de kraan open.’

De petitie is inmiddels ruim 2.800 keer ondertekend, waaronder zo’n tweeduizend keer door hun collega’s uit de ambtelijke organisatie. ‘Ambtenaren uit het hele land laten weten ons te steunen’, schrijven de organisatoren. Ook wethouder Van Doorninck (duurzaamheid, GroenLinks) steunt het initiatief.

 

Voorbeeldfunctie

‘Iedereen in Nederland die werkt bij de overheid of in het onderwijs, is verplicht aangesloten bij het pensioenfonds ABP’, schrijven de organisatoren in een opiniestuk voor Binnenlands Bestuur. ‘We kunnen niet kiezen om naar een ander fonds te gaan. Daarbij is het ABP het grootste pensioenfonds van Europa en vijfde van de wereld.’ Volgens de auteurs heeft ABP daarom een verantwoordelijkheid en een voorbeeldfunctie.

 

Sceptisch

ABP erkent doorgaans dat fossiele rendementen niet meer nodig zijn om de rendementen op peil te houden, maar stelt daarbij dat het bedrijven wil stimuleren duurzamer te worden. Daar tonen de ambtenaren zich sceptisch over: ‘De aard van hun bedrijfsvoering is immers onverenigbaar met de klimaatdoelen van Parijs, die het ABP zegt te steunen.’

 

Nu stoppen

De tijd dringt: ‘Klimaatwetenschappers geven aan dat we nog maar tien jaar hebben, voordat we een kantelpunt in het klimaatsysteem bereiken.’ De ambtenaren willen daarom dat ABP nu stopt met het investeren in fossiele brandstoffen. ‘Een goed pensioen is meer dan geld. In een onleefbare wereld valt sowieso niets te genieten.’

 

Om 13.00 uur overhandigen de Amsterdamse ambtenaren de petitie. Lees hier hun opiniestuk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Esther op
Eens met Willink.
Door Willink op
Daar heb je weer zo'n schreeuwende minderheid, of we daar nog niet genoeg van hebben. Het maakt me niet zoveel uit waar in belegd wordt, als het maar rendeert. Recent blijkt kernenergie toch weer een optie te zijn. En zolang de kinderarbeid in de mijnen van Zuid-Afrika om materialen voor de accu's van elektrische auto's te delven, niet beter worden, komt in de tank gewoon fossiele brandstof. Fijne dag allemaal.
Door Simon Henk Luimstra (teamleider) op
@Ben. Ik mag toch hopen dat dit signaal wel een duw de goede richting in levert. ABP is opgezet voor publiek professionals die meestal een leefbare samenleving voor ogen hebben. ABP kan impact maken door de enorme omvang van het kapitaal. Gebruik dat wél.
Door Jantje op
Als ik van deze actie geweten had, had ik ook getekend, ook al werk ik bij een andere gemeente. Jammer, dat het niet landelijk uitgezet is. Ik heb al verschillende keren ook een brief ondertekend die naar ABP is gestuurd, ook om niet meer te investeren in de wapenindustrie. De klimaatdoelen vind ik ook een goede reden om ze hierop aan te spreken. Met elkaar kan je ver komen.
Door Ben op
Een begrijpelijk signaal. Hoewel, die kleine drieduizend reacties staan in schril contrast met de 1.2 miljoen deelnemers. Die zijn niet doorslaggevend om ander beleid in te zetten mag ik toch hopen. Zie het maar als mindset.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners