Advertentie
financiën / Nieuws

'ABP moet nu stoppen met fossiele beleggingen'

Ruim tweeduizend Amsterdamse ambtenaren willen dat pensioenfonds ABP versneld de beleggingen in de fossiele industrie afbouwt. Een groep bezorgde ambtenaren begon een petitie en vandaag overhandigen zij die formeel aan de bestuursvoorzitter van ABP. ‘We zijn aan het dweilen met de kraan open.’

24 november 2020
Fossiel-beleggen-shutterstock-1469831510.jpg

Ruim tweeduizend Amsterdamse ambtenaren willen dat pensioenfonds ABP versneld de beleggingen in de fossiele industrie afbouwt. Een groep bezorgde ambtenaren begon een petitie en vandaag overhandigen zij die formeel aan de bestuursvoorzitter van ABP. ‘We zijn aan het dweilen met de kraan open.’

De petitie is inmiddels ruim 2.800 keer ondertekend, waaronder zo’n tweeduizend keer door hun collega’s uit de ambtelijke organisatie. ‘Ambtenaren uit het hele land laten weten ons te steunen’, schrijven de organisatoren. Ook wethouder Van Doorninck (duurzaamheid, GroenLinks) steunt het initiatief.

 

Voorbeeldfunctie

‘Iedereen in Nederland die werkt bij de overheid of in het onderwijs, is verplicht aangesloten bij het pensioenfonds ABP’, schrijven de organisatoren in een opiniestuk voor Binnenlands Bestuur. ‘We kunnen niet kiezen om naar een ander fonds te gaan. Daarbij is het ABP het grootste pensioenfonds van Europa en vijfde van de wereld.’ Volgens de auteurs heeft ABP daarom een verantwoordelijkheid en een voorbeeldfunctie.

 

Sceptisch

ABP erkent doorgaans dat fossiele rendementen niet meer nodig zijn om de rendementen op peil te houden, maar stelt daarbij dat het bedrijven wil stimuleren duurzamer te worden. Daar tonen de ambtenaren zich sceptisch over: ‘De aard van hun bedrijfsvoering is immers onverenigbaar met de klimaatdoelen van Parijs, die het ABP zegt te steunen.’

 

Nu stoppen

De tijd dringt: ‘Klimaatwetenschappers geven aan dat we nog maar tien jaar hebben, voordat we een kantelpunt in het klimaatsysteem bereiken.’ De ambtenaren willen daarom dat ABP nu stopt met het investeren in fossiele brandstoffen. ‘Een goed pensioen is meer dan geld. In een onleefbare wereld valt sowieso niets te genieten.’

 

Om 13.00 uur overhandigen de Amsterdamse ambtenaren de petitie. Lees hier hun opiniestuk.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben
Een begrijpelijk signaal. Hoewel, die kleine drieduizend reacties staan in schril contrast met de 1.2 miljoen deelnemers. Die zijn niet doorslaggevend om ander beleid in te zetten mag ik toch hopen. Zie het maar als mindset.
Janet / beleidsadviseur
Als ik van deze actie geweten had, had ik ook getekend, ook al werk ik bij een andere gemeente. Jammer, dat het niet landelijk uitgezet is. Ik heb al verschillende keren ook een brief ondertekend die naar ABP is gestuurd, ook om niet meer te investeren in de wapenindustrie. De klimaatdoelen vind ik ook een goede reden om ze hierop aan te spreken. Met elkaar kan je ver komen.
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
@Ben. Ik mag toch hopen dat dit signaal wel een duw de goede richting in levert. ABP is opgezet voor publiek professionals die meestal een leefbare samenleving voor ogen hebben. ABP kan impact maken door de enorme omvang van het kapitaal. Gebruik dat wél.
Willink
Daar heb je weer zo'n schreeuwende minderheid, of we daar nog niet genoeg van hebben. Het maakt me niet zoveel uit waar in belegd wordt, als het maar rendeert. Recent blijkt kernenergie toch weer een optie te zijn. En zolang de kinderarbeid in de mijnen van Zuid-Afrika om materialen voor de accu's van elektrische auto's te delven, niet beter worden, komt in de tank gewoon fossiele brandstof. Fijne dag allemaal.
Esther
Eens met Willink.
Hans / afdelingsmanager
Dat betekent dus dat ca. 90% van de ambtenaren daar dit niet getekend hebben. Voor mij is alleen het rendement maatgevend: liever in olie beleggen dan in bijvoorbeeld de Amsterdamse horeca en evenementenbranche. En als zo'n GL-wethouder zich er ook mee bemoeit dan weet ik zeker dat het doorgestoken kaart is.
joost / beleidsmedewerker
Is het niet beter eerst een actie te beginnen om niet meer in wapens te beleggen. Daar zit ABP ook dik in. Olie blijven we voorlopig toch nog nodig hebben, wapens niet.

De plaats van de vervangende energie voorziening (kernenergie?) zal vast niet bij Amsterdam zijn.
A.p. Koks / Pensionado
Vanuit de energie-ondernemingen wordt nu volop ingezet op schonere energie binnen binnen de energie-mix. Mis deze boot niet.
joost / beleidsmedewerker
Is het niet beter eerst een actie te beginnen om niet meer in wapens te beleggen. Daar zit ABP ook dik in. Olie blijven we voorlopig toch nog nodig hebben, wapens niet.

De plaats van de vervangende energie voorziening (kernenergie?) zal vast niet bij Amsterdam zijn.
Paul / projectleider
Hoezo? Valt nog best rendement te halen in een industrie die moet afbouwen (en dat laatste gaat niet echt hard).



We kunnen (helaas) nog steeds niet zonder de 'fossiele' industrie. Het is een transitie, het is niet simpel de oliekraan dichtdraaien en dan de stekker in het stopcontact...
H. Wiersma / gepens.
Amsterdamse ambtenaren kunnen beter eerst eens kennisnemen van het beleggingsbeleid van het ABP. Het pensioenfonds is namelijk al enige jaren bezig om haar beleid op gebied van duurzame beleggingen aan te passen. Wie een beetje verstand heeft van 'hoe de beurs werkt' weet dat je dat beter niet van vandaag op morgen kunt doen. Derhalve een beetje late en vreemde actie van de Amsterdam ambtenaren.
t. faber / gepensioneerd
Ambtenaren van de gemeente Amsterdam. Is dat niet de gemeente met een burgemeester uit de gelederen van Groenlinks? De club, die - evenals de PvdA-elite- van mening is, dat zijn verheven idealen een ander best wat geld mogen kosten. Mij lijkt de diefstal vorige eeuw door de Haagse elite van enkele tientallen miljarden uit onze pensioenpot, een reeds meer dan tien jaar uitgebleven indexatie en de komende korting op onze pensioenen, al dan niet vergezeld van een premieverhoging, meer dan voldoende.
Jasper / Adviseur
Ik heb liever dat het ABP mooie rendementen haalt zodat ze niet steeds op de pensioenen hoeven te korten en dat mag best met olie of wapens zijn. Sowieso idioot dat je als ambtenaar vast zit aan die club ideologisch gemotiveerde beleggers...
Anne Hofstede
Het punt is nou juist dat het niet of-of is. Onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen, naar veertig jaar beleggingen in zo'n zevenduizend bedrijven wereldwijd, laat zien dat fossiele beleggingen niet meer nodig zijn om de rendementen op peil te houden. ABP geeft dat zelf ook toe. Tijd dus voor een goed (en dus ook schoon) pensioen.
Gerben
Amsterdams Bestuur Pot?





Advertentie