Advertentie
financiën / Nieuws

ABP: militaire pensioenen hinderen andere deelnemers

De complexe berekening van militaire pensioenen gaat ten koste van andere deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. Maandag, tijdens een kort geding van defensiebonden tegen ABP, betoogden advocaten van het fonds dat er veel mis gaat met de uitvoering van de pensioenen voor de krijgsmacht, meldt het Financieele Dagblad. ABP wil de regeling veranderen, maar de defensiebonden verzetten zich.

18 december 2018

De complexe berekening van militaire pensioenen gaat ten koste van andere deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. Maandag, tijdens een kort geding van defensiebonden tegen ABP, betoogden advocaten van het fonds dat er veel mis gaat met de uitvoering van de pensioenen voor de krijgsmacht, meldt het Financieele Dagblad. ABP wil de regeling veranderen, maar de defensiebonden verzetten zich.

Actie

Militairen hebben als een van de weinigen nog een eindloonregeling voor het pensioen. Het laatst genoten salaris is hierbij het uitgangspunt. ABP wil dit omzetten naar een middelloonregeling, waarbij het pensioen gebaseerd wordt op het gemiddelde inkomen. De defensiebonden ACOM, AFMP, MARVER en VBM zijn het er niet mee eens. Zij bundelden zich als ‘Actie bij Defensie’ en hun belangrijkste eis is: ‘In 2019 de pensioenregeling voor militairen als een eindloonregeling uit te voeren.


Eenzijdig

De bonden betogen dat ABP met deze maatregel ‘meent eenzijdig in te kunnen grijpen in de militaire pensioenregeling, terwijl sociale partners over de regeling gaan’. ABP heeft die partners al meerdere keren gewaarschuwd.

Omrekenen

Desnoods moet ABP een omrekening maken, vinden de bonden. Dit jaar deed ABP dat al. In de systemen van ABP wordt al gewerkt met een middelloonregeling, maar dat wordt aan het eind van het jaar omgezet naar eindloon, wat volgens het pensioenfonds veel werk kost. Het FD schrijft: ‘Meer dan 100.000 rekenstappen kunnen nodig zijn om pensioen van militairen te berekenen.’ ABP wil dit beslist niet nog een keer doen. 'Er geldt in 2018 een pensioenregeling met éénmalige backservice. Dit is een overgangsregeling', staat op de website. 'Deze overgangsregeling stopt per 2019.'

Vrijdag doet de rechter in Amsterdam de uitspraak, maar ook die in Den Haag, waar vorige week een kort geding diende tegen Defensie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
100.000 rekenstappen, beetje computer maalt daar niet om, waar hebben ze het over?
De Frysk / Directeur
Het is een schande dat militairen nog steeds onbegrijpelijke privileges genieten op het gebied van arbeidsvoorwaarden. En dan heb ik het niet over de mensen die zijn of worden uitgezonden op missie. Maar over al die geüniformeerde mensen met gewone 9 tot 17.00 uur baantjes.
F.Nijhof
Ik begrijp de nood bij ABP wel. ABP heeft inderdaad geen enkele bevoegdheid om zelfstandig het pensioenreglement aan te passen maar het moet wel uitvoerbaar blijven tegen redelijke kosten. Die uitvoeringskosten zijn torenhoog, per deelnemer brengt pensioenuitvoerder APG jaarlijks maar liefst 85 euro in rekening bij ABP. Het is overigens wel broekzak-vestzak, want ABP is vrijwel volledig eigenaar van APG. Sociale partners hebben de pensioenregeling in de afgelopen decennia echter onnodig ingewikkeld gemaakt. Om de hoogte van het nabestaandenpensioen te berekenen moet u maar liefst 42 overgangsregelingen bestuderen, die ook nog eens voor meerdere uitleg zijn opgeschreven. Sociale partners hebben in het verleden volop loonpolitiek bedreven met verschillende franchises en geboortecohorten, overgangsregelingen en uitzonderingen daarop, niemand kan er nog een touw aan vastknopen, zelfs pensioenuitvoerder APG niet. Het ABP pensioen is daarmee een grote puzzel geworden waarin slechts een enkeling zijn weg weet te vinden: https://abppensioen.nl/ . Dat ook de militairen naar het middelloonstelsel moeten, is daarom niet zo vreemd. Dat mag ABP niet zelfstandig doen maar wel agenderen in de Pensioenkamer.



H. Wiersma / gepens.
Eindloon regeling voor militairen prima. Maar dan moet Defensie wel extra aftikken, inclusief de extra administratieve lasten. Het is te gek voor woorden als extra kosten ten laste van de andere deelnemers en het pensioenfonds gaan. Solidariteit gaat ver, maar dit gaat mijlen te ver! Misschien zelf een pensioenfonds oprichten?
Advertentie