of 63623 LinkedIn

'ABP heeft een reuzeverantwoordelijkheid'

Duurzame ambities gaan niet meer ten koste van rendement, daar waren ambtenarenpensioenfonds ABP en een groep Amsterdamse ambtenaren het over eens. Maar de ambtenaren willen dat ABP sneller uit de fossiele beleggingen stapt en dus overhandigden zij dinsdag een petitie om extra druk uit te oefenen. ABP-vertegenwoordigers Corien Wortmann en Menno Snel lieten zich niet verleiden tot concrete toezeggingen. Dat leidde tot teleurstelling.
© Shutterstock

Duurzame ambities gaan niet meer ten koste van rendement, daar waren ambtenarenpensioenfonds ABP en een groep Amsterdamse ambtenaren het over eens. Maar de ambtenaren willen dat ABP sneller uit de fossiele beleggingen stapt en dus overhandigden zij dinsdag een petitie om extra druk uit te oefenen. ABP-vertegenwoordigers Corien Wortmann en Menno Snel lieten zich niet verleiden tot concrete toezeggingen. Dat leidde tot teleurstelling.

Een beetje overleggen met bedrijven gaat klimaatverandering niet tegenhouden, begon mede-initiatiefnemer Laurie Kos. Ambtenaren kunnen niet van pensioenfonds veranderen en omdat deze Amsterdamse ambtenaren ABP op hun verantwoordelijkheid wilden wijzen, begonnen zij de petitie ‘Ik wil een schoon pensioen’. 2.848 handtekeningen inmiddels, waaronder zo’n 2.400 van collega’s. Er keken 170 mensen online mee naar de overhandiging. ‘Maak ons weer trots op ons pensioenfonds', sprak Kos.

 

Rechtvaardig

‘Jullie hebben ons eerder uitgedaagd om stippen op de horizon te zetten, en dat hebben we gedaan’, reageerde ABP-voorzitter Corien Wortmann. ABP heeft inmiddels als doelstelling om in 2050 een volledig klimaatneutrale beleggingsportefeuille te hebben. ‘Maar wij kijken toch anders aan tegen het eruit stappen.’ Fossiel is 3,8 procent van de hele ABP-portefeuille, vertelde Wortmann, en ABP wil dat gestaag afbouwen.

 

‘Als we die 3,8 procent verkopen dan hebben we niet de klimaatneutrale energie in 2050 gerealiseerd. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het op rechtvaardige wijze doormaken van die transitie. Je wilt dat het rechtvaardig is voor mensen.’

 

Reuzestappen

De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (duurzaamheid, GroenLinks), die het initiatief van de ambtenaren steunde, had een boodschap achtergelaten: ‘Ik hoop dat collega’s over het hele land dit oppakken en het in hun eigen organisatie uitzetten.’ Het is fijn dat het pensioenfonds stapjes heeft gezet, zei ze, maar klimaatverandering stopt men niet met stapjes. ‘Alleen met reuzestappen. En jullie hebben een reuzeverantwoordelijkheid.’ Binnenkort gaat ze bij ABP op bezoek.

 

Tabak wel, olie niet

‘ABP is uit de tabaksindustrie gestapt, met uitstekende reden’, vroeg mede-initiatiefnemer Anne Hofstede. ‘Waarom wel uit tabak en niet uit olie?’ Volgens Wortmann zijn hier enorm intensieve discussies over gehouden in het bestuur. ABP besloot dat tabak per definitie dodelijk is, maar fossiele producten niet. Niet dat Wortmann het gebruik van fossiele brandstoffen goedkeurt, maar ABP zoekt voor de transitie bedrijven die de overstap van fossiel naar duurzaam willen maken.

 

Doelstellingen van een bedrijf als Shell zijn niet verenigbaar met het Parijse klimaatakkoord, vermaande ambtenaar Lucas Winnips de ABP-vertegenwoordigers. ‘Waar jij als grote investeerder belang aan hecht is voor bedrijven ontzettend belangrijk’, antwoordde ABP-bestuurslid Menno Snel. ‘Engagement is het allerbelangrijkst.’

 

Lange termijn

‘Ik ga pas in 2061 met pensioen’, begon Nienke de Graaf. ‘Ik vraag me heel erg af of u mijn pensioen kunt garanderen en in wat voor wereld ik dan leef.’ Wortmann toonde begrip en gaf aan dat ABP op de ambities afgerekend wil worden. ‘Maar de transitie maak je niet als je nu uit fossiel stapt. Daar moeten wij aan bijdragen.’ Of Wortmann nu concrete toezeggingen kon doen? ‘Dat is niet de manier waarop we beleid vormgeven. We zijn langetermijnbeleggers, geen politieke partij.’

 

Zorgen over de toekomst

‘Helaas moet ik wel zeggen dat ik teleurgesteld ben in jullie reactie’, zei Winnips toen de digitale bijeenkomst tegen het einde liep. ‘Het lijkt alsof jullie redeneren volgens het businessmodel uit de fossiele industrie.’ Hij sprak zijn zorgen uit over de toekomst. De reactie van de ambtenaren op de petitie sprak volgens hem boekdelen en er zou meer nodig zijn om de Parijse klimaatdoelen te halen, waarbij hij wetenschappelijk onderzoek aanhaalde. ‘Ik kan jullie reactie niet accepteren.’

 

‘De suggestie dat wij niet zouden stappen wat het probleem is, is volgens mij totaal buiten de orde’, wierp Snel tegen. Hij herhaalde de boodschap dat ABP gelooft in de gekozen methode, dat plots eruit stappen niet de oplossing is en dat niet iedereen het daarmee eens hoeft te zijn, maar dat hij dan wel argumenten wil horen. ‘Ik geef net die argumenten’, beet Winnips hem toe. ‘Het is geen dilemma, we moeten stoppen met fossiel.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anne op
Sterker nog: het artikel opent ermee. "Duurzame ambities gaan niet meer ten koste van rendement, daar waren ambtenarenpensioenfonds ABP en een groep Amsterdamse ambtenaren het over eens."
Door Anne op
Veel mensen hier lijken te denken dat het rendement omlaag gaat wanneer er niet langer in fossiel wordt geïnvesteerd. Dat klopt niet: uit recent grootschalig onderzoek van de universiteit Groningen blijkt dat fossiele investeringen niet langer nodig zijn om de rendementen van pensioenfondsen op peil te houden.
Door Henk op
Wat een brutaliteit van deze Amsterdammers! Wat mij betreft worden deze lieden geschrapt uit het abp!
Door Ronald (Ambtenaar) op
Het ABP moet maximaal de belangen van de deelnemers behartigen. Het beleggingsbeleid wat ze nu voeren is gericht op duurzaamheid, niet op maximaal rendement. Zo zorgen ze dat wij nog vele jaren geen indexering krijgen. Sterker nog het risico lopen op een verlaging. Je ziet ook dat het ABP slechter dan gemiddeld scoort op rendementen dan het gemiddelde pensioenfonds. Deze actie van een paar linkse ambtenaren uit Amsterdam kan als ze hier gehoor aan geven wel 5% pensioen (extra) korting opleveren op ons pensioen. Maar de wereld wordt er geen cent beter van want andere pensioenfondsen of beleggers die wel voor rendement gaan pakken deze door APB veel te goedkoop verkochte aandelen wel op. Als belegger zit ik er goed mee, maar als pensioendeelnemer is dit een ramp.
Door Ambtemans op
De pensioenvoorziening is niet bedoeld om allerlei linkse hobbies te financieren. ABP moet gespreid beleggen om risico's te mijden, en dat betekent dat de beleggingsportefeuille van het ABP ook aandelen Shell, American Tabacco en dergelijke moet bevatten.
Door Opmerker (orig) op
@ikbenhierniet: u weet aardig "op te stoken". Maar ik vertrouw er op dat u elektrisch fietst, verwarmt en auto rijdt - voor zover u buiten Amsterdam rijdt. U kookt ook elektrisch....en zo.
Door Hans op
Prima als ABP deelnemers invloed geeft op beleggingen, maar dan wel alle deelnemers en niet alleen een klein luidruchtig groepje. En wethouders hebben er helemaal niets te zoeken, want zijn geen deelnemer; hun, overigens wel geïndexeerde pensioen komt straks gewoon uit de gemeentekas. Kennelijk hebben ze op het stadhuis van Amsterdam wel door dat de taktieken van KOZP, BLM en FDF effectief zijn.
Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Wat moeten die sneue Amsterdamse ambtenaren toch?
Laat die sukkels een eigen pensioenfonds stichten met NUL ethische problemen en het daarbij behorende rendement van NUL.%
Ben het interessant doen van Mokum helemaal zat. Laat ze lekker zichzelf kietelen en corona rondstrooien maar verder heel ver wegblijven.
Door anand (adviseur) op
Laat die wethouder alstublieft thuisblijven en niet bij het ABP op bezoek gaan. Dat politiek correcte gewauwel kan ze beter gebruiken om in haar eigen stad orde op zaken te stellen.
Door anand (adviseur) op
@ikbenerniet. Kunt u al zonder fossiele brandstoffen dan?
Ik wil nadrukkelijk stellen dat die amsterdamse ambtenaren niet namens mij spreken. De brutaliteit.
Ik wil graag een goed rendement en zolang er geen sprake is van belegging in illegale praktijken ben ik tevreden als het rendement toereikend is voor een fatsoenlijk pensioen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners