of 61441 LinkedIn

ABP betreurt onduidelijke communicatie aanpassing

Omdat de AOW-leeftijd sinds dit jaar minder snel stijgt, kan het zijn dat pensioenen anders worden verdeeld. Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft mensen met een vervroegd pensioen hierover niet duidelijk genoeg ingelicht, maar belooft verbetering.

Omdat de AOW-leeftijd sinds dit jaar minder snel stijgt, kan het zijn dat pensioenen anders worden verdeeld. Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft mensen met een vervroegd pensioen hierover niet duidelijk genoeg ingelicht, maar belooft verbetering.

Onverwachte veranderingen

‘Gepensioneerden krijgen levenslang een hoger pensioen’, schrijft ABP. ‘Dit betekent dat we de pensioenpot op een andere wijze verdelen.’ Het kan echter wel voor onverwachte veranderingen zorgen en gepensioneerden kunnen ervoor kiezen om niets te veranderen aan hun uitkering. Dit had ABP onvoldoende duidelijk gemaakt en het pensioenfonds betreurt dat.

 

Vroegpensioen eerder beëindigd

De kwestie kwam aan het licht door een uitzending van Kassa: het vroegpensioen, met een hogere uitkering, van Willem de Jong werd acht maanden eerder dan verwacht beëindigd en omgezet in een normaal pensioen. De communicatie van ABP vermeldde dit niet duidelijk en de mogelijkheid om niets te veranderen werd niet genoemd. Het kost hem geen geld, want de uitkering van zijn normale pensioen is wel 100 euro per maand hoger, maar ‘het scheelt hem nu zo’n 19.000 euro’.

 

Naheffingen

Deze kwestie betreft gepensioneerden geboren vanaf september 1953, die hun pensioen bij ABP hebben laten ingaan vóór hun AOW-leeftijd en die hebben gekozen voor een hoog-laag- of laag-hoogconstructie. ABP koos voor de automatische aanpassing omdat een plotseling hoger inkomen kan zorgen voor naheffingen van de Belastingdienst, en toeslagen kunnen wegvallen of lager kunnen uitvallen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René op
Als de werkgever de AOW gerechtigde leeftijd hanteert voor ontslag, moet je met prepensioen gaan en dat kost de medewerker, die minder pensioen heeft opgebouwd, een heleboel geld. Volgens het ABP is de pensioengerechtigde leeftijd 68 jaar. Wie gaat dat compenseren, zijn we daar over geïnformeerd?
Door Adrie (Beleidsmedewerker) op
Laten ze beginnen met het goed informeren van hun klanten over de start van zowel AOW als pensioen uitbetaling. Het is allemaal geen hogere wiskunde. Zie https://www.aow.nu daar hebben ze tools voor.

Jammer dat zo'n orgaan zulke foutjes maakt
Door Jo op
Op het pensioenoverzicht van het ABP staat: Uw pensioenregeling is op 2018 gewijzigd. In het te verwachten pensioen in het overzicht hebben wij (ABP) de volgende regelingswijziging(en) verwerkt. de verhoging van de franchise en de verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar. Het voorwaardelijk pensioen ontvangt u alleen als u tot uw pensionering of tot 1 januari 2023 onafgebroken in dienst blijft bij een ABP aangesloten werkgever. Is dit niet zo dan heeft u hier geen recht op. Ook niet op een deel van dit bedrag. We zijn met het nieuwe akkoord AOW gerechtigde leeftijd 66 en 4 maanden niet volledig geïnformeerd wat de financiële gevolgen zijn voor ons pensioen. Volgens mij heeft de werkgever alleen te maken met de pensioengerechtigde leeftijd en kan er niet zomaar besloten worden dat medewerkers op den AOW gerechtigde leeftijd ontslagen worden, werknemers moeten dan met prepensioen wat financieel zeer nadelig is.

Door Joyce op
AOW- en pensioengerechtigde leeftijd.
Op advies van de bonden hebben meerdere leden voor gestemd om de AOW- leeftijd te vervroegen.
Het vervroegen van de AOW- leeftijd is iets anders dan het vervroegen van de pensioengerechtigde leeftijd.
Nu blijkt dat de werkgever de AOW gerechtigde leeftijd hanteert als pensioengerechtigde leeftijd waardoor je met prepensioen moet gaan en een stuk pensioenopbouw misloopt, hierover zijn we niet geïnformeerd. Dit kost de medewerkers die minder pensioen hebben opgebouwd een heleboel geld dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest, of is er een compensatie vanuit het ABP?
Voor mij is het geheel niet duidelijk. Eerst stond er op mijn werkgeverskaart 67 jaar bij het afgelopen akkoord van de bonden en politiek stond er 66 en 4 maanden. Volgens het ABP is de pensioengerechtigde leeftijd 68 jaar. Volgens mij heeft de werkgever alleen te maken met de pensioengerechtigde leeftijd en kan er niet zomaar besloten worden dat ik op mijn AOW gerechtigde leeftijd ontslagen wordt, ik moet dan met prepensioen wat voor mij financieel zeer nadelig is.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners