of 59179 LinkedIn

‘ABP belooft groen maar houdt vast aan fossiel’

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald. Volgens de onderzoekers is dat niet te rijmen met de klimaatafspraken die zijn gemaakt onder het Parijs-akkoord, en met ABP’s eigen Visie 2020

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde in 2017 500 miljoen euro méér in kolen, olie en gas dan het jaar ervoor; in totaal 10,9 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Both ENDS, Fossielvrij NL en urgewald.

De investeringen in fossiel staan volgens de onderzoekers niet alleen in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid, maar druisen ook in tegen het klimaatakkoord van Parijs.

 

Duurzaam
‘Voor het tweede jaar op rij geeft ABP het verkeerde signaal door zijn investeringen in de kolen-, olie- en gasindustrie te vergroten, terwijl het in 2020 een duurzaam pensioenfonds wil zijn’, zegt Chris Roorda van ABP-Fossielvrij. ‘ABP vermeldt trots dat de zogenoemde CO2-voetafdruk nu verkleind is en kijkt hierbij naar de uitstoot van de bedrijven waarin het belegt en de uitstoot bij de productie van de door die bedrijven ingekochte energie. Maar de fossiele brandstoffen die uit de grond worden gehaald, worden uiteindelijk natuurlijk verbrand en leiden dus tot CO2 -uitstoot. Die extra uitstoot wordt nu helemaal niet meegenomen in ABP’s berekeningen.’


Immoreel
Het grootste deel van de extra investeringen van ABP in de fossiele sector ging naar Shell en ExxonMobil. ABP investeerde niet alleen extra in de olie- en gasindustrie, maar ook in de nog sterker klimaatvervuilende kolenindustrie: 265 miljoen méér dan het jaar ervoor. De totale investeringen in de fossiele-brandstoffensector kwamen daarmee uit op maar liefst 10,9 miljard euro.
Dat is volgens de onderzoekers niet te rijmen met de klimaatafspraken die gemaakt zijn onder het Parijs-akkoord, en met ABP’s eigen Visie 2020 die ABP in december 2015 lanceerde. ‘Het is immoreel en onvoorstelbaar dat de inleg van miljoenen deelnemers van ABP wordt geïnvesteerd in een sector die klimaatverandering veroorzaakt, enorme milieuschade aanricht en zorgt voor grove mensenrechtenschendingen’, zegt Cindy Coltman van Both ENDS. ‘Redenen genoeg voor ABP om zo snel mogelijk haar beloften waar te maken en te stoppen met investeren in fossiel. Collega-pensioenfondsen BPL en PME in Nederland en pensioenfondsen in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en Denemarken laten zien dat dit wel degelijk mogelijk is.’

 

Vertraging

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool wijt de vertraging in de verduurzaming van de aandelenportefeuille aan de extra moeite en tijd die het kost om informatie te verkrijgen over de bedrijven waarin het pensioenfonds investeert, zo liet ze optekenen het Financieele Dagblad. Ondanks de vertraging sprak ze de verwachting uit voor 2020 klaar te zijn met de aanpassing van de beleggingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Joost. Ga je eerst eens verdiepen in het ABP-beleid alvorens onzin uit te kramen.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Ikke ikke ikke en de rest kan stikke !
Wat maakt dat milieu en de klimaatsverandering nu uit. 'Eige poke eerst !'
Goed zo ABP ga maar door met stimuleren van kolen, palmolie en oorlog.... het komt wel goed...eens?
Door Criticus op
@ H. Wiersema:
blijkbaar heeft u nog steeds niet door dat als pensioenen niet geindexeerd worden, dit zowel de gepensioneerden als de werkenden (die pensioen opbouwen bij het ABP) treft. Het enige verschil is dat de werkenden het uitgesteld merken, namelijk als ze met pensioen gaan, terwijl het de gepensioneerden direct treft.

Door peter op
Vandaag publiceert de rekenkamer het volgende bericht:
"Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben maar geringe winst opgeleverd voor de gezondheid. Het kabinet had met minder geld waarschijnlijk hetzelfde kunnen bereiken. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in de stukken voor 'Verantwoordingsdag'. De Rekenkamer kijkt daarin terug op hoe het geld van de ministeries is besteed."
Het beleggen in dit soort ontwikkelingen is zeer risicovol en heeft een laag rendement. Dus liever beleggen in IT als Netflix, Intell, Amazon, etc
Door H. Wiersma (gepens.) op
1. het ABP dient primair een hoog rendement te behalen voor de deelnemers, waarvan de pensioenen inmiddels al ca. 18 jaar nauwelijks en ca. 10 jaar al helemaal niet meer zijn verhoogd en de deelnemers achterstanden t.o.v. de werkende hebben opgelopen van 15% tot 20%.
2. het ABP heeft als één van de weinige pensioenfondsen beleid ontwikkeld op het gebied van maatschappelijk en duurzaam verantwoord beleggen.
3. omwisseling van fossiel naar niet fossiel gaat niet van de ene op de andere dag. Daar gaan tientallen jaren over heen als we tenminste de beschikking willen houden over elektriciteit en verwarming. Het is bovendien afhankelijk van de internationale afspraken die zijn/wordt gemaakt (klimaatakkoord Parijs). Het ABP onderschrijft deze afspraken en is met haar beleggingsbeleid, evenals veel bedrijven waarin wordt belegd, op dat punt op de goede weg.
4. waar het ABP wel naar moet kijken is het vergoedingenbeleid voor hedge- en equityfondsen (in 2017 waren daarvan de kosten daarvan E 500 miljoen tegenover een rendement van min 7,5%!!!!
5. drammende actiegroepen kunnen zich veel beter richten op andere pensioenfondsen en op het nationaal en internationaal klimaatbeleid van Overheden.


Door henk op
Het ABP mag maar 1 doel hebben en dat is een zeer hoog rendement voor mijn spaargeld. Allerlei andere doelen nastreven met mijn geld is "not done" zolang er zelfs niet eens geindexeerd kan worden. ABP keer svp terug tot je kerntaak: ga goed om met mijn spaargeld!
Door Klaas Broeils (ex-ambtenaar (gepensioneerd)) op
Nou nou, die jongens en meisjes van het ABP. Beleggen in fossiele brandstoffen is helemaal niet meer van deze tijd. De gaskraan in Groningen gaat dicht, Steenkolencentrales in een groot deel van Europa gaan dicht of worden niet afgebouwd. ABP schaam je diep en gooi het roer SNEL om.
Door jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische burger) op
Het grote probleem is dat het ABP de beleggingsportefeuille grotendeels heeft uitgeleverd aan enkele zeer machtige beleggingsfondsen. Daarmee hebben ze het beheer en de regie over ons geld uit handen gegeven aan multinationals die feitelijk een soort lange termijn pyramidespel spelen!!

Het zou goed zijn als het ABP in stappen gaat investeren in maatschappelijke projecten als woningbouw in het middensegment, duurzaamheid en openbaar vervoer. Als daar een min of meer gegarandeerd rendement van 3% tegenover staat, is het goed. Verder moeten we erkennen dat staatsobligaties niets meer opleveren met een rentepercentage rond de nul procent. En daarmee houden we de zieke euro overeind.

Mevrouw Wortmann-Kool zou eerlijk moeten zeggen dat de focus vooral gericht is op het 'grote geld in Wall Street en de beurs van Londen" en niet op de deelnemers, waarbij de voorzitter feitelijk weinig meer is dan een pion in het grote geldspel.
Door Piet Westland op
Primair gaat het om de hoogste opbrengst voor de pensioenen en niet om het utopische klimaatbeleid.