of 60715 LinkedIn

'ABP belegt 570 miljoen in foute wapenbedrijven'

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Deze pensioenfondsen beleggen in totaal voor meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. ABP belegt zo'n 570 miljoen euro, blijkt uit het onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer van vredesorganisatie PAX naar beleggingen van pensioenfondsen.
12 reacties

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Deze pensioenfondsen beleggen in totaal voor meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. ABP belegt zo'n 570 miljoen euro, blijkt uit het onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer van vredesorganisatie PAX naar beleggingen van pensioenfondsen.

Pensioengeld naar wapenbedrijven

'Het pensioengeld van de meeste Nederlanders wordt voor een deel geïnvesteerd in wapenbedrijven die de gevechtsvliegtuigen van bijvoorbeeld Saudi-Arabië in de lucht houden,' zegt Cor Oudes van PAX. 'Deze vliegtuigen worden ingezet bij bombardementen die in Jemen veel burgerslachtoffers maken.' De Nederlandse overheid heeft de wapenexport naar Saudi-Arabië vanwege de oorlog in Jemen sinds 2016 sterk beperkt. Toch komt pensioengeld terecht bij wapenbedrijven die leveren aan dat land, zegt Oudes.

 

Reactie ABP

ABP spreekt bedrijven waarin het belegt erop aan als ze zich niet aan VN-regels voor verantwoord ondernemen houden, reageert het fonds. Als dat op niets uitdraait, worden ze van de hand gedaan. ABP doet bedrijven die wapens produceren niet volledig in de ban, volgens een woordvoerder mede omdat het fonds politie- en defensiepersoneel als deelnemer heeft.

 

927 miljoen

Pensioenfonds ABP, PFZW en PME belegden de grootste bedragen in de bedrijven, samen 927 miljoen euro, aldus het onderzoek. Het enige grote Nederlandse pensioenfonds dat geen geld in 'foute' wapenleveranciers investeert, is metaalsectorfonds PMT.

 

Geloosd

PME liet aan Eerlijke Pensioenwijzer weten aandelenbeleggingen in een aantal controversiële bedrijven te hebben geloosd sinds het onderzoek werd uitgevoerd. Andere beleggingen in wapenbedrijven worden mogelijkerwijs ook uit de portefeuille gehaald, laat het fonds weten. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arian op
Allereerst hebben wij zelf ook een defensie. Onze militairen mogen ook bewapend zijn. Het is een bizarre discussie die Pax aanstipt. Waarom zou er niet worden belegd in bedrijven die bijdragen aan onze vrede en veiligheid? Wat een schijnheiligheid wanneer het ABP zou moeten bepalen aan welke landen wel en aan welke landen niet geleverd mag worden. Het rapport van Pax heb ik gelezen. Het ABP staat op de lijst omdat het belegt in General Electric. Volgens Wikipedia is het een zeer groot bedrijf dat tal van producten aanbiedt: "General Electric (GE) is een van de marktleiders in de elektronicamarkt en is daarnaast actief op het gebied van vliegtuigen, medische apparatuur, windenergie, elektriciteitscentrales, vervoer, financiële dienstverlening en kunststoffen. Tevens verkoopt het Franse multimediaconcern Thomson consumentenelektronica in Noord-Amerika onder de merknaam General Electric Consumer Electronics, in samenwerking met GE."

Gewoon blijven investeren in de wapenindustrie. Gelukkig waren er in WOII ook grote wapenbedrijven in de VS die hebben bijgedragen aan de bevrijding van ons land.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het is mij een raadsel waarom het ABP altijd het voorbeeld in deze discussie moet zijn. Het is zo'n beetje het enige pensioenfonds in Europa/de wereld dat een zeer vooruitstrevend beleid voert op het gebied verantwoord maatschappelijk en duurzaam beleggen. Wijzigingen op in het verleden gevoerd 'verkeerd beleid" kan je bij koersgevoelige beleggingsproducten niet van de ene op de andere dag aanbrengen. Dat gaat met het oog op de rendementsdoelstelling namelijk via de weg van de geleidelijkheid. Het ABP is echter voorloper op het aanbrengen van deze beleidsaanpassingen. Graag derhalve eens een anders pensioenfonds als voorbeeld nemen!
Door anand (adviseur) op
Een luxe discussie die je wel moet voeren vanwege de morele superioriteit die we ons zelf zo graag aanmeten.
Door p op
Wat is er nieuw?

De pensioenfondsen moeten gewoon hun werk doen en opletten waar ze in investeren, mag je van ze verwachten.

Interessanter vind ik of ze ook echt toekomstgericht/bestendig investeren.

Bijvoorbeeld klimaatbestendig, niet in vastgoed in Miami etc etc
Door Karel op
Prima toch! En wat is fout? Dat linkse geleuter is voud.
Door Alexander (oud-raadslid, oud-ambtenaar) op
Ik ben niet trots op mijn pensioenbedrijf, bepaald niet ! Wanneer krijgen deelnemers invloed op deze zaken ?
Door Karin (Strateeg) op
Nog geen jaar geleden kregen we als ABP-leden een brief dat het ABP gestopt was met beleggen in kernwapens. Ik was daar woedend over, want als dat al een stap was die ze wilden delen, kan je er donder op zeggen dat wel nog in gewoon wapentuig wordt geïnvesteerd. Schandelijk. We hebben zo hard investeringen nodig in ontwikkelingen die de wereld beter helpen maken of anders in bijv. bereikbaarheidsoplossingen en dan wordt ons pensioen hiervoor gebruikt.
Door RoodHesje (dwarsligger) op
@Bertduss&Henk,

Dus jullie vinden het prima dat met jullie pensioengeld mensen worden vermoord, de natuur om de zeep wordt geholpen, mensen worden uitgebuit??? Bah, ga je schamen!
Door Bertduss op
Helemaal eens met Henk.
Bovendien zou vredesorganisatie PAX haar pijlen eerst moeten richten op het koningshuis. Daar wordt immers het 'goede' voorbeeld gegeven.
En als ik de beleggingsadviezen van Marie lees, ben ik heel erg blij dat zij niet de portefeuilles van het ABP beheert.
Door Marie op
Beste Henk en andere pensioenspaarders,
Er zijn voldoende, rendabele, beleggingen mogelijk in de bouw van woningen, de landbouw, de zorg, het onderwijs of de overgang naar een duurzame economie.
Helaas is er binnen het ABP geen mogelijkheid te kiezen voor een eventueel lager pensioen volgens Max Havelaar normen (tenslotte ook een ambtenaar) Ik krijg mijn pensioen liever niet uit investeringen waar ik niet achter kan staan.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners