of 59854 LinkedIn

ABP: ‘2018 eindigde in meerdere opzichten teleurstellend’

Het afsluitende bericht van ambtenarenpensioenfonds ABP over 2018 klinkt somber. Het laatste kwartaal, in tegenstelling tot de eerste drie kwartalen, zag een daling van de dekkingsgraad. ‘De beurzen, die in het vierde kwartaal dieprood kleurden, gooiden roet in het eten van beleggers en dus ook van ABP’, laat voorzitter Corien Wortmann-Kool weten. Het pensioen van ABP-deelnemers blijft in 2019 gelijk, maar verlaging in de volgende jaren is niet uitgesloten.

Het bericht van ambtenarenpensioenfonds ABP over de afsluiting van 2018 klinkt somber. Het laatste kwartaal, in tegenstelling tot de eerste drie kwartalen, zag een daling van de dekkingsgraad. ‘De beurzen, die in het vierde kwartaal dieprood kleurden, gooiden roet in het eten van beleggers en dus ook van ABP’, laat voorzitter Corien Wortmann-Kool weten. Het pensioen van ABP-deelnemers blijft in 2019 gelijk, maar verlaging in de daaropvolgende jaren is mogelijk.

0,4 procent hoger

‘Als de beleidsdekkingsgraad 0,4 procent hoger was geweest, was een mogelijke verlaging in 2021 voorkomen’, volgens Wortmann-Kool. De beleidsdekkingsgraad steeg van 101,5 procent naar 103,8 procent. Dit cijfer is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraad over twaalf maanden (in dit geval dus heel 2018) en wordt gebruikt om beslissingen te maken over verlaging of indexatie van de pensioenen. Als de beleidsdekkingsgraad van ABP tot en met 2020 vijf jaar aaneengesloten onder 104,2 procent blijft, en de actuele dekkingsgraad eind 2020 ook lager is, volgt verlaging. Om gedeeltelijk te kunnen indexeren, is minimaal 110 procent nodig.

 

Teleurstelling

Het uitblijven van een pensioenakkoord is een teleurstelling voor ABP. ‘Een nieuw pensioenstelsel is broodnodig’, zegt Wortmann-Kool. ‘Een stelsel dat past bij de toegenomen flexibiliteit op de arbeidsmarkt en de behoefte aan keuzemogelijkheden. Dat deelnemers zich geeft op hun vewacht pensioen in plaats van hen een belofte voor de (verre) toekomst te doen.’

 

Vooruitzichten gematigd positief

Het beschikbare vermogen van ABP, dat 2,9 miljoen deelnemers heeft, is 399 miljard euro en de verplichtingen bedragen 411 miljard. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn volgens het fonds ‘gematigd positief’. ‘Nog altijd is sprake van groeiende winsten en lage rente. Maar vanwege blijvende spanningen tussen grote spelers in de wereldhandel, een conflict over de Amerikaanse begroting en de zorgen over de Brexit, loopt het ondernemersvertrouwen wereldwijd terug. Op financiële markten is een voorschot genomen op langzamere groei en minder zekerheid. Daarom moeten we rekening houden met lagere rendementen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door michael lewis (medewerker Dierenbescherming) op
Het ABP blijft de hete aardappel maar voor zich uit schuiven. Iedereen snapt inmiddels dat de pensioenen vanaf 2020 gekort moeten worden.
Door Financieel adviseur op
De directie en bestuur hebben dien voldaan aan hun missie.. ze moeten dus ontslagen worden. Eerst die wortman.
Door Henk op
Misschien kan het abo eens beter gaan beleggen met hoger rendement.waarom zitten anders al die mensen bij het abp ....... veel financieels adviseurs zitten daar.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Misschien kan de regering het geld dat ze in de jaren 90 uit de pensioenpot hebben gestolen er nu in terugstorten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners