of 61441 LinkedIn

ABN Amro verwacht opnieuw uitstel pensioenkortingen

De lage rente, politieke overwegingen, juridische bezwaren en de dreiging van kortingen leiden waarschijnlijk opnieuw tot uitstel van de pensioenkortingen. Dat is de verwachting van het Economisch Bureau van ABN Amro. Het uitwerken van het pensioenakkoord staat volgens de bank ook onder druk.
© Shutterstock

De lage rente, politieke overwegingen, juridische bezwaren en de dreiging van kortingen leiden waarschijnlijk opnieuw tot uitstel van de pensioenkortingen. Dat is de verwachting van het Economisch Bureau van ABN Amro. Het uitwerken van het pensioenakkoord staat ook onder druk.

Politieke logica

De noodzaak van maatregelen neemt toe, schrijft econoom Piet Rietman in de monitor, dus het zou economisch gezien logisch zijn als er vaart wordt gezet achter het uitwerken van het pensioenakkoord. ‘De uitwerking van het pensioenakkoord – die we eerst in april verwachtten en nu na de zomer - lijkt zich echter niet te voltrekken volgens economische, maar politieke logica. Dus hoe lager de dekkingsgraden, hoe groter het draagvlak voor uitstel.’

 

Uitstel

Uitstel zou volgens de bank betekenen dat pensioenfondsen met een actuele dekkingsgraad tussen de 90 en 100 procent niet in 2021, maar in 2022 kortingen zouden hoeven doorvoeren – de actuele dekkingsgraad van ambtenarenpensioenfonds ABP staat nu op 94,1 procent.

 

Overzetten pensioenen

Een van de argumenten voor uitstel zal volgens Rietman het collectief invaren zijn, simpel gezegd het overzetten van de bestaande pensioenen naar het nieuwe systeem. Bestuurlijk, juridisch en administratief is dat moeilijk, maar soms het lijkt het zelfs ‘in zijn geheel onmogelijk’.

 

Onvoorwaardelijke rechten

Zo gaf het Gerechtshof in Den Haag vorige maand een pensioendeelnemer gelijk die stelde dat het wijzigen van opgebouwde pensioenaanspraken bij een verandering de pensioenovereenkomst verboden is. ‘Het hof zegt daarmee dat je onvoorwaardelijke rechten niet kunt aantasten, terwijl dat precies is wat er bij de overgang naar het nieuwe stelsel zou moeten gebeuren.’

 

Impact rekenregels

Ook de impact van nieuwe rekenregels lijkt steeds groter te worden. De nieuwe zogeheten Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee de waarde van de verplichtingen wordt gemeten, zou op 1 januari 2021 ingaan. Deze zou de dekkingsgraden met ongeveer 2,5 procentpunten laten dalen, maar dat was volgens een schatting van eind 2018. Volgens de huidige stand van zaken zou de nieuwe UFR-methode de dekkingsgraden met 7 procentpunt kunnen doen dalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Jan
Eerst zien en dan geloven Ik heb eerlijk gezegd niet veel vertrouwen in het algemeen behoorlijk besturen van dit Kabinet.

Door Jan op
Ik las dat er nu gedacht wordt aan het vervallen van de rekenrente mits de zekerheid van het beloofde pensioen wordt opgegeven. Dat betekent dus dat er meteen weer geïndexeerd kan worden (waarschijnlijk niet met terugwerkende kracht) en dat alleen als het pensioenfonds geld tekort komt (bij het ABP zeer onwaarschijnlijk) er gekort moet worden of niet geïndexeerd. Het lijkt me dat elke gepensioneerde hiermee moet kunnen instemmen. En elke werkende die pensioen opbouwt ook. Nu niet indexeren betekent ook voor werkenden later een lager pensioen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Wijzigen in pensioenovereenkomsten kunnen niet via een onderonsje tussen het Rijk en de vakbonden plaatsvinden. Dat kan alleen met instemming van gepensioneerden zelf. De Staat zelf (i.c. Koolmees) trekt tijdens deze onderhandelingen een veel te grote broek aan en zal als grootste profiteur van de lage ECB-rente met een flinke zak geld en het financieel afdekking van risico's over de brug moeten komen willen gepensioneerden met eventuele wijzigingen instemmen. Een van de voorwaarden zal moeten zijn het inhalen van een indexeringsachterstand van ca. 20% over de afgelopen 10 - 15 jaar.
Het aflossen van een Staatsschuld is een zaak voor iedere staatsburger en niet alleen voor gepensioneerden!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners