of 64740 LinkedIn

Aangifte tegen Limburgse oud-gedeputeerden

Geert Ruigrok, ex-directeur van de in 2019 failliet verklaarde Stichting Topsport Limburg, heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte tegen interim-bestuurder Eric Bessems, aanvrager van het faillissement van de stichting, en subsidiair onder meer tegen de Limburgse oud-gedeputeerden Ger Koopmans (CDA) en Joost van den Akker (VVD).

Geert Ruigrok, ex-directeur van de in 2019 failliet verklaarde Stichting Topsport Limburg, heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte tegen interim-bestuurder Eric Bessems, aanvrager van het faillissement van de stichting, en subsidiair onder meer tegen de Limburgse oud-gedeputeerden Ger Koopmans (CDA) en Joost van den Akker (VVD).

Feitelijk leidinggevenden
De aangifte is tevens ‘subsidiair’ gericht aan de Venrayse burgemeester Luc Winants (CDA) in zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van Stichting Topsport Limburg en overige leden en de provincie Limburg als publiekrechtelijke rechtspersoon, namens welke Koopmans en Van den Akker als gedeputeerden optraden. In de aangifte worden de laatste twee ook de ‘feitelijk leidinggevenden’ genoemd. Het faillissement van de stichting zou zijn aangevraagd, zodat geen transitievergoeding van anderhalve ton betaald hoefde te worden aan de ontslagen Ruigrok en Koopmans verder kon met zijn een nieuwe sportstichting die zich ook op breedtesport ging richten: Huis voor de Sport.

Valse cijfers
‘Het belangrijkste is dat het zogenoemde tekort van 675.000 euro nergens is ontdekt en dat er met valse cijfers is gespeeld’, vat Ruigrok de aangifte samen. De curator constateerde die ‘valse cijfers’ al eerder. Het was hem gebleken uit bij Bessems opgevraagde cijfers dat de aan Stichting Topsport Limburg gelieerde stichting Topsport Expertise en Innovatie Centrum (TEIC), anders dan eerder werd gepresenteerd in de boekhouding, geen vorderingen van duizenden euro’s had op Stichting Topsport Limburg, maar TEIC juist nog 160.000 euro diende te betalen aan Stichting Topsport Limburg. Via een minnelijke regeling werden deze vorderingen door TEIC afgekocht tegen betaling van 45.000 euro.

Geïnstrueerd
Uiteindelijk bleek er voor Stichting Topsport Limburg over 2018 een positief resultaat te zijn van 23.000 euro en over 2019 in plaats van een tekort van 70.000 euro een positief resultaat van een kwart miljoen. In de aangifte stelt Ruigrok dat dit ‘niets meer en niets minder’ betekent dan dat interim-directeur en interim-bestuurder Eric Bessems, ‘die naar herhaald eigen zeggen werd geïnstrueerd tot in detail door de toenmalige gedeptueerde Koopmans valsheid in geschrifte heeft gepleegd om zeker te zijn dat het faillissement werd uitgesproken’. Dat laatste gebeurde eind oktober 2019. De provincie Limburg had in maart 2019 al de subsidie aan de stichting stopgezet en Ruigrok een maand later op non-actief gesteld. Volgens Ruigrok is dit allemaal heel bewust gebeurd. 'De bewijsvoering hiervoor staat in de aangifte.'

Dooie donder
Tegenover NRC reageren Koopmans en Bessems woensdag kort op de aangifte. Koopmans zegt niet bij het faillissement te zijn betrokken en geen opdracht te hebben gegeven om valse cijfers in te dienen. ‘Om de dooie donder niet.’ Bessems zegt geen onjuiste cijfers te hebben ingeleverd. ‘En al helemaal geen valse.’ Tegen Binnenlands Bestuur zegt Ruigrok dat ‘Koopmans om zich heen begint te slaan’. ‘Maar ik kijk naar de feiten.’ Hij wijst erop dat de hoofdredacteur van De Limburger eerder al schreef over een gebrek aan tegenmacht in Limburg, waardoor bestuurders wet- en regelgeving naar hun eigen hand kunnen zetten. ‘Dat mechaniek komt in deze aangifte naar boven.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Colla Alberts (81 jaar) op
Ruigrok vecht terecht voor rehabilitatie hij is door een valse tackle gestrekt gegaan maar is niet verslagen en .. durft dóór zetten tegen wat eens de machtigste man van Limburg was maar zichzelf de strop heeft omgehangen waar Ruigrok nu simpelweg enkele rukken aan geeft, ik feliciteer Geert Ruigrok dat hij zich UITSLUITEND aan FEITEN houd.
Door Southern Comfort op
Koopmans en Venlo.