of 63000 LinkedIn

'Aandelen FC Twente in ruil voor steun gemeente'

‘Áls je in de voetbalclub investeert, zorg dan dat je er iets voor terugkrijgt’, zegt hoogleraar economie Tsjalle van der Burg van de Universiteit van Twente. Het al jaren noodlijdende FC Twente praat vanavond met raadsleden van de gemeente Enschede over verdere financiële steun. Een kritiek moment voor de club. De sporteconoom heeft een suggestie: als de gemeente wederom geld geeft, moeten ze de optie krijgen om de resterende aandelen in de club te kopen. Dat zou in de toekomst veel op kunnen leveren.

‘Áls je in de voetbalclub investeert, zorg dan dat je er iets voor terugkrijgt’, zegt hoogleraar economie Tsjalle van der Burg van de Universiteit Twente. Het al jaren noodlijdende FC Twente praat vanavond met raadsleden van de gemeente Enschede over verdere financiële steun. Een kritiek moment voor de club. De sporteconoom heeft een suggestie: in ruil voor steun moet de gemeente de optie krijgen om de resterende aandelen in de club te kopen. Dat zou in de toekomst veel kunnen opleveren.

Risico

‘Het is geen advies om te investeren’, benadrukt Van der Burg. ‘De gemeente moet zelf bepalen of ze het risico wil nemen.’ Investeerders, die zeker zo’n 8 miljoen euro in FC Twente willen steken, stellen als voorwaarde dat de gemeente een garantiestelling geeft ter waarde van 7 miljoen euro. Bovenop de 25 miljoen euro aan steun die de gemeente al eerder gaf. ‘En áls de gemeente dat doet, moet ze er iets voor terug krijgen.’ Een optie op de rest van de aandelen zou dan een goed idee zijn. Als de situatie van de club dan verbetert, kan de gemeente alsnog besluiten die aandelen te kopen om die vervolgens met winst door te verkopen. Verbetert de situatie niet, dan blijft de schade beperkt.

 

Red Bull

En als de situatie niet verbetert dan nog kan het nog steeds interessant zijn voor sommige partijen om de club te kopen, denkt de sporteconoom. ‘Bijvoorbeeld Red Bull. Zij kochten een paar kleine clubs en sindsdien zijn hun prestaties enorm verbeterd.’ Red Bull Salzburg won sinds de overname in 2006 negen keer de Oostenrijkse Bundesliga en RB Leipzig, ten tijde van de overname in 2009 spelend in de vijfde divisie van de Duitse Bundesliga, kwalificeerde zich in 2017 voor de Champions League. Dat zou een waardig resultaat zijn voor Red Bull Twente.

 

Boze supporters

‘Het gebeurt zelden dat een gemeente de steun aan een voetbalclub weigert’, zegt Van der Burg. Hij denkt dat de gemeente wel iets gaat geven, want bij faillissement is ze ook de inkomsten van rente en aflossing kwijt. En niemand wil boze supporters op z’n nek krijgen. Maar hier ziet Van der Burg wel een belangrijk verschil: ‘De meerderheid van de bevolking vindt eigenlijk dat het nu genoeg is.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeroen op
Iedere voetbalclub in Nederland is ooit wel eens op enigerlei wijze geholpen door de lokale overheid maar als het een bodemloze put blijkt dan houd het een keer op en FC Twente is op dit moment een bodemloze put gebleken, eigenlijk zou de gemeente Enschede zijn verlies moeten nemen maar de directe en indirecte intimidatie van een bepaald deel van de supporters zal er voor zorgen dat de gemeenteraad toch weer overstag zal gaan om toch weer een paar miljoen “te schuiven” dit terwijl ze nou al weten dat ze een groot deel daarvan evenals eerder leningen nooit meer terugkrijgen. Blijft cru dat er miljoenen geschoven worden naar een betaald voetbalclub die in principe best levensvatbaar kan zijn (maar dan moeten ze wel hun plaats kennen en dat is in het midden van het rechter rijtje en de begroting zal fors moeten worden teruggeschroefd) en dat de subsidie van b.v. de plaatselijke turn-, atletiek-, amateurvoetbalvereniging en van vele culturele instellingen jaarlijks worden gereduceerd.
Door Broadcaster op
Jarenlang idioot hoge salarissen betaald en nu moet de overheid bijspringen? Dacht het niet.
Door Spijker (n.v.t.) op
Een gemeente heeft bij het betaalde voetbal weinig tot niets te zoeken. Derhalve ver weg blijven bij deze slechte geleide 'profclub' met 60 miljoen schuld.
Door A.put ((Pensioen.sportmaseur )) op
Dankje Hans
Door Hans (afdelingsmanager) op
Han Put: neem eerst je pillen in en zet je spellingscontrole aan, voordat je iets schrijft!
Door A.put (Pensioen.sportmaseur ) op
Wat ik niet begrijp dat fc twente.na vanhalst.weg. weer zoon man als velderman.sich self ver rijjkt.ono.jakops lecht tien milljoen weg op bankrekening. Van corono.+3milhoen voor jensen+ brondeel.komt nog weg met die MAN.vraag maar aan teb voorde.tussen haakjes. Tubantia.WAAR is dat geld gebleven gr. Han put

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners