Advertentie
financiën / Nieuws

9 miljoen tekort bij Floriade

De Floriade gebouwen moeten nog verkocht worden, maar er is nu een tekort van 9 miljoen euro als gevolg van tegenvallende inkomsten en hogere exploitatiekosten.

04 december 2012

De Floriade zit met een tekort van 9 miljoen euro op de begroting als gevolg van tegenvallende inkomsten van de 2 miljoen bezoekers en hogere exploitatiekosten. Dat maakte burgemeester Antoin Scholten van Venlo maandag bekend.

Minder bezoekers
De bezoekers brachten, met name door het slechte weer, 7,5 miljoen euro minder in het laatje dan begroot. Ze kwamen vaker met het openbaar vervoer en dus minder met de auto, waardoor de inkomsten uit parkeergelden tegenvielen. En de exploitatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling was 1,4 miljoen hoger dan begroot.

Tussenstand
Het gaat om een tussenstand. De gebouwen op het terrein in Venlo moeten nog verkocht worden.

Zwart of rood
De Floriade liet zaterdag weten in juni met de definitieve cijfers te komen. De organisatie zou dan in kleine cijfers zwart of rood schrijven, of quitte spelen, aldus de woordvoerder van de Floriade.

Besparing aan uitkeringen
Burgemeester Scholten benadrukte dat veel mensen werk vonden bij de tuinbouwtentoonstelling. Dat leidde tot een besparing van 1 miljoen euro aan uitkeringen. Ook zei hij dat de maatschappelijke baten van de Floriade geschat worden op 350 miljoen euro.

Vijf gemeenten
Als het evenement rood schrijft, zal dat geld betaald moeten worden door de vijf deelnemende gemeenten in Noord-Limburg.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Schiphorst / adviseur
Ik durf wel een gok te wagen aangaande de 'kleur" in juni : ROOD, DIEProod.

Het is bijna lachwekkend dat er nu nog hoop wordt geput uit het feit dat de gebouwen nog verkocht moeten worden; aan wie?????

En de door externe bureaus en bedrijfsleven voorgerekende 350 miljoen maatschappelijke baten zou ik ook wel eens goed onderbouwd en vooral bewezen willen zien. Gaat niet gebeuren. Maar goed, 'we" staan weer mooi op de kaart en een beetje tentoonstelling mag best wat kosten. Toch?
Peter
Wat heeft het management en adviseurs hieraan verdiend? Geen cent van de gemeenschap hiernaartoe!
Criticus - NL
Wat ben ik blij dat ik een bijdrage heb geleverd aan het overtuigen van het Drechtstedenbestuur en onze eigen gemeenteraad om de Floriade niet in de Drechtsteden te organiseren. Dit in tegenstellig tot vele externe adviseurs/profiteurs/ die daar alleen de voordelen van opsomden en niet de veel grotere nadelen.



Nog blijer ben ik dat de raad destijds luisterde naar het eigen ambtelijk apparaat. Dat zouden ze vaker moeten doen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Volgens mij is dit iedere tien jaar hetzelfde. Bestuurders wringen zich in allerlei bochten om dit evenement naar hun stad te halen onder het voorwendsel dat het zeer lucratief is en iedere keer na afloop blijkt er weer een miljoenentekort te zijn. In het geval van Venlo is de verantwoordelijke zeepbelverkoper nog net op tijd naar Nijmegen gevlucht om daar de popie jopie te spelen.
Rex Rotary / Coördinator
Dat krijg je als je een deel van je baten gaat baseren op parkeergelden. De parkeergelden rijzen overal zo de pan uit dat de mensen of helemaal niet meer komen, of de fiets of het openbaar vervoer pakken. Bij ons in de stad staat een parkeergarage de hele week vrijwel leeg: dag exploitatie.
de gebeten hond / netto betaler
Ben benieuwd welke capriolen de maffe poltici nu gaan uithalen om het verlies om te zwammen tot een geweldig resultaat. Wedden dat ze beginnen met de kletskoek van exposure: hoeveel mm aandacht we in kranten hebben gehad x het hoogtse mm-tarief.

Dat tikt aan om de banaan recht te kletsen.
Bond / Adviseur
Nu alles er toch staat, waarom volgend jaar niet weer gewoon open gooien. Met lagere parkeertarieven, interessante tentoonstellingen en genoeg publiciteit is er misschien nog iets te redden.
Roland
Dit zou een heel milieuvriendelijke tentoonstelling zijn edoch "bezoekers kwamen vaker met het openbaar vervoer en dus minder met de auto" en is er een tekort.

In Almere ligt het terrein naast de A6 dus ...
Janssen / Boekhouder
Er zijn 2 sectoren, de publieke en particuliere sector. Deze scheiding bestaat omdat bestaansrecht radicaal van elkaar verschilt.

De publieke sector bestaat uit dienstverlening van diensten die door het politieke bestel als noodzakelijk wordt gezien. Deze taken en diensten zijn dus ook via de wet geregeld en niet via de markt. Ook diensten die per defintie geld kosten en niets opbrengen, worden alsnog geleverd. De wijze van financiering is eenvoudig, belastingheffing en geld lenen. Je kunt je hieraan niet onttrekken.

De particuliere sector wordt gekenmerkt door de markt. Het voorzien in een behoefte is bepalend of een bedrijf bestaansrecht heeft of niet. De eigenaar zet ZIJN eigen middelen in, om te voorzien in een marktbehoefte. In deze sector is geen plaats voor domme bestuursleden, recht praten wat krom is etc. Domme bestuursleden komen voor, maar die worden ontslagen of het bedrijf gaat bankroet.

De floriade is hoofdzakelijk gefinancieerd met belastinggeld. De zeggenschap over het geld is voorbehouden aan de politiek, en niet degene die het heeft betaald. De verantwoordelijkheid is politiek geregeld, o.a. via het kiesstelsel. Wordt je niet meer gekozen, ben je ervan af. De politiek verantwoordelijke lopen zelf financieel geen risico, want zij stoppen hun eigen geld er niet in. Waarschijnlijk hebben zij zelf al door dat het nooit winstgevend wordt.

Als laatste, de overheid heeft nooit geleerd en zal het ook nooit leren, dat investeringen rendement moet opleveren. Dat hoeft ook niet, technisch gezien kan de overheid niet failliet gaan, dus bij tekorten wordt de belasting verhoogd of meer geleend.

De wijze van werking van deze 2 sector zijn zo verschillend, dat het beter is dat de overheid niet voor ondernemer gaat spelen. Het gaat te vaak mis, nu weer.

Mocht je van mening zijn, dat dit wel moet, dan stel ik voor dat je je eigen geld erin stopt, en niet het geld van andere hard werkende mensen. Mocht het mis gaan, dat leer je direct dat je dit nooit meer moet doen. Het is nogal makkelijk en zeer egoistisch om de rekening bij de belastingbetaler te leggen.
Advertentie