Advertentie
financiën / Nieuws

6 miljoen euro voor aanpak jihadisme

Het geld is bedoeld voor gerichte preventie en versterking van de zogeheten persoonsgerichte aanpak. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) heeft dat bekend gemaakt. Het meeste geld gaat naar de gemeente Den Haag: 1,1 miljoen euro.

12 januari 2018

Twintig gemeenten ontvangen dit jaar van het rijk gezamenlijk 6 miljoen euro voor de aanpak van radicalisering en jihadisme.

Persoonsgericht
Het geld is bedoeld voor gerichte preventie en versterking van de zogeheten persoonsgerichte aanpak. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) heeft dat bekend gemaakt. Het meeste geld gaat naar de gemeente Den Haag: 1,1 miljoen euro. Utrecht en Rotterdam krijgen elk om en nabij 8 ton, Arnhem ruim 4 ton. Ook kleinere gemeenten als Nuenen en Culemborg delen mee uit de pot met respectievelijk 188.000 en 63.000 euro. De gemeenten kunnen het geld gebruiken voor maatregelen om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. De aanvraag van de ondersteunde gemeenten is gericht op regionale activiteiten.

Sleutelfiguren

De bedragen zijn volgens de NCTB gebaseerd op de door de gemeenten aangeleverde plannen. Die zijn onder andere gericht op het bevorderen van deskundigheid van mensen die werken met radicaliserende jongeren, de ondersteuning van de omgeving van deze jongeren, de opbouw van strategische netwerken van sleutelfiguren en op analyse van de lokale problematiek en weerbaarheid. Het is de derde keer dat het rijk geld uittrekt voor gemeenten. De afgelopen twee jaar is in totaal ongeveer 13 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Dreiging
Het jihadisme vormt volgens de ministeries van Justitie en Veiligheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid een substantiële bedreiging voor de nationale veiligheid en onze democratie. De overheid zet sinds 2014 in op een aanpak om de dreiging het hoofd te bieden en aanslagen te voorkomen. Repressieve en preventieve maatregelen worden in samenhang toegepast. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem / Bezorgde burger
In het kort de basis van het probleem:

- Een geradicaliseerde Christen wordt hulpverlener

- Een geradicaliseerde Islamiet wordt terrorist.



Mengen gaat niet en Islamitische radicalisering kan ieder moment plaatsvinden. Het probleem is het huidige (groeiende) aantal en het uitblijven van Westerse aanpassing. Sterker nog....de jongste generatie keert zich af van het Westen en voelt zich gesterkt door opkomend Jihadisme.



Dit is dus het probleem. De 6 miljoen is gevolgbestrijding en een doekje voor het bloeden. Het onderliggende probleem ettert verder en breidt zich uit.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Vertel je dit door dan krijg je commentaar. Vaak zal dit zijn. Bekostiging van bezigheidstherapie bij o.a. gemeenten. Voor de rest: dweilen met de kraan open. Las daar net een statement over. Als je de kraan niet open zet, loopt je gootsteen niet over. Zet je de kraan open zonder de stop te verwijderen, dan wel. Haal je de stop eruit dan zal het overtollige wegstromen in het riool.
WillemvanGenugten / -gemeente-omroeper
Nuenen ? Nuenen ? Met een gemiddelde huizenprijs daar van 500.000? Daar zal vast wel veel gevaar voor radicalisering zijn! Alweer een verspilling van gemeenschapsgeld
H. Wiersma / gepens.
Grotendeels weggegooid geld (zie Amsterdam). Bovendien gaat het meeste geld naar al lang bestaande projecten.
Patrick van de Ven
Voor de meeste gemeenten geldt vaak dat de desbetreffende burgemeester portefeuillehouder is namens de regio. Zo is Nuenen dat voor 38 gemeente in de regio Oost Brabant.
Advertentie