of 62812 LinkedIn

440 miljoen voor ESF en EFRO

Nederland krijgt 440 miljoen euro uit Brussel uit het programma REACT EU. De helft van het bedrag gaat naar de ESF-programma´s voor langdurig werklozen en de andere helft naar regionale ontwikkeling, de EFRO-programma´s, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Nederland krijgt 440 miljoen euro uit Brussel uit het programma REACT EU dat in totaal 47,5 miljard euro bedraagt. In Nederland gaat de helft van het bedrag naar de ESF-programma´s voor langdurig werklozen en de andere helft gaat naar regionale ontwikkeling, de EFRO-programma´s, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Over REACT EU hebben het Europees Parlement en de lidstaten deze week voorlopig overeenstemming bereikt. Met de deal kan geld per 1 februari 2021 beschikbaar zijn, maar alleen als Polen en Hongarije hun verzet tegen de Europese begroting voor de komende zeven jaar opgeven. Die landen hebben aangegeven dat ze de begroting vetoën. Polen en Hongarije dreigen in december tegen de Europese begroting te stemmen, vanwege de Europese bemoeienis met de neergang van de rechtsstaat in die landen. Als ze dat volhouden, vloeit er volgend jaar mogelijk geen geld uit Brussel naar de lidstaten. Dat is nadelig voor de regio´s die zitten te springen om Europees geld.

 

Noodfonds

Het akkoord is goed nieuws voor de Europese burger, zegt eurocommissaris Elisa Ferreira. Zo denkt de Nederlandse Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) er ook over. ‘In een enorm tempo hebben we gewerkt aan dit Europese noodfonds om ons eerlijk door de coronacrisis te kunnen slaan. Er worden extra Europese middelen uitgetrokken voor bijvoorbeeld de deeltijd-WW. Ik ben er trots op dat dit niet ten koste gaat van geld dat bedoeld is voor armoedebestrijding’, aldus Jongerius. ‘Nu moet het kabinet in Den Haag snel de plannen indienen waarmee werknemers in Lochem, Dronten of Utrecht aan het werk gehouden of geholpen kunnen worden.’

 

Groene transitie

De middelen uit REACT-EU moeten naar een nieuwe thematische doelstelling ‘bevordering van het crisisherstel in de context van de COVID-19-pandemie en de voorbereiding van een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de economie’, zegt Economische Zaken. Additionele middelen uit REACT-EU kunnen dus enerzijds direct worden gebruikt voor herstelmaatregelen, anderzijds voor investeringen in groene en digitale transities.

 

Zuid-Holland

En dat gaat in Zuid-Holland ook gebeuren, zegt Jeannette Baljeu, als gedeputeerde Europa ook lid van het Comité van de Regio´s. ´De REACT-EU middelen gaan via ons EFRO Kansen voor West-programma lopen. Zo kunnen we middelen snel koppelen aan sterke initiatieven waar we met Den Haag en Rotterdam al 30 miljoen euro  voor het herstel en betere weerbaarheid van onze regionale economie voor inzetten. Met gerichte investeringen in demonstratieprojecten en vouchers houden we innovatieprocessen en digitalisering bij MKB-bedrijven aan de gang. We investeren in de vergroening van onze economie met circulaire initiatieven in het havenindustrieel complex. Zo komen we straks sterker uit de huidige crisis.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners