of 64120 LinkedIn

330 miljoen voor Noord-Brabant van overheden

© Shutterstock
© Shutterstock
7 reacties

De provincie en twaalf grote gemeenten steken de komende jaren tot 330 miljoen euro in Noord-Brabant om het coronaherstel te versnellen. Het gaat om zo'n tachtig projecten waarvan de eerste vijf nog dit jaar worden opgestart en in 2022 afgerond. Ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en private investeerders participeren, bovendien worden beschikbare fondsen van het Rijk en de Europese Unie aangesproken.

Plannen
Het om- en bijscholingsplatform Brabant Leert wordt opgeschaald, maatschappelijk vastgoed verduurzaamd en er komt een flinke impuls voor de Brabantse binnensteden. Scholen krijgen betere ventilatie en er komt een zogeheten BrabantRing. Dit is een digitale infrastructuur waarmee maatschappelijke organisaties volgens de provincie ‘veilig en betrouwbaar hun digitale dienstverlening kunnen verbeteren’.

Sterker uit de crisis
Volgens gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie) heeft het Rijk goed werk geleverd met noodsteun aan ondernemers en is het nu de beurt aan provincie en gemeenten. ‘We hebben de handen ineengeslagen om juist nu te investeren om goed uit de startblokken te komen. Want als we nu onze inwoners helpen met het verbeteren van hun vaardigheden, kunnen ze zo snel mogelijk weer een goede baan vinden. En als we nu onze binnensteden vitaler en gezonder maken, is het fijner wonen, werken en genieten na de crisis. Samen zorgen we ervoor dat we hier sterker uit komen.’

12 grote steden
De provincie werkt hierbij samen met de B5-gemeenten (Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg) en de M7-gemeenten (Bergen op Zoom, Meierijstad, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden en Waalwijk). ‘De twaalf grotere Brabantse steden hebben nooit eerder op deze manier met elkaar en de provincie samengewerkt. Goede zaak, want alleen samen kunnen we corona verslaan en het herstel vormgeven. Belangrijke opgaven voor de steden, zoals digitalisering, verduurzaming, 'een leven lang leren' en het vitaal houden van de stadscentra, komen mooi samen in deze agenda’, zegt wethouder Frank den Brok van de gemeente Oss namens de M7-gemeenten.

Uitrol naar alle gemeenten
De investeringen hebben impact in de hele provincie en projecten worden later ook uitgerold naar gemeenten die nu nog niet meedoen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Overigens zou het mooi zijn als er in Nederland een nationaal steunfonds wordt opgericht waarin op vrijwillige basis o.a. winstmakende bedrijven, maar ook welgestelde burgers, een donatie kunnen doteren om de nood voor de meest schrijnende Coronaschades te helpen verlichten.
Door Spijker (n.v.t.) op
@De Vries. In dit artikel hebben we het over investeringen, die wel over meerdere jaren kunnen worden uitgesmeerd. Specifieke Corona-gaten moeten inderdaad op een andere manier worden gedicht (zonder leningen).
Door de vries (ambenaar) op
@Spijker. Dat kan alleen als er sprake is van een investering, er iets geactiveerd kan worden. Gemeenten kunnen geen geld lenen om consumptieve uitgaven mee te doen. Een ontvangen lening is geen bate. Een uitweg is een begroitngstekort (dat gefinancierd moet worden) maar dat mogen gemeenten niet itt het rijk.
Door Spijker op
@De Vries. Dat geld kan natuurlijk gemakkelijk grotendeels zijn/worden geleend. De lasten kunnen op die manier worden uitgesmeerd over meerdere jaren. Gemeenten hoeven niet altijd alles cash te leveren. De financiering bij gemeenten loopt anders dan bij het Rijk.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Wietske: of bij een onzinnige overheidsclub als "Agrifood capital", waar de burgemeesters van Den Bosch en Oss hun snoepreisjes kunnen declareren.
Door de vries (ambtenaar) op
Leonard Geluk van de VNG vraagt zich af of Den Haag doof is omdat er verruiming van het GF die CDA en VVD voor ogen hebben wat tegenvalt. Ze zijn niet doof en ook niet op hun achterhoofd gevallen. Een bedrag van 330 mln ophoesten en dan tegelijkertijd klagen dat lokale overheden te weinig geld hebben. Dank je de koekoek; er is geld genoeg bij die overheden maar het is een beetje raar verdeeld. De noordelijke gemeenten zijn zich een hoedje geschrokken omdat de nieuwe verdeling van het GF niet veel goeds beloofd. En dan lees dit bericht over de zuidelijke vrienden en dan denkt Rene Paas van Groningen: er zit iets niet goed in dit land.
Door Wietske op
Wedden dat dit geld weer in verkeerde handen komt? Bij ondernemers die al geld zat hebben......

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners