of 59345 LinkedIn

3,25 procent loonsverhoging gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren krijgen een structurele loonsverhoging van 3,25 procent. Die afspraak is onderdeel van de afgelopen nacht gesloten cao voor de komende twintig maanden.

Gemeenteambtenaren krijgen een structurele loonsverhoging van 3,25 procent. Die afspraak is onderdeel van de afgelopen nacht gesloten cao voor de komende twintig maanden.

Vakbonden en gemeentelijke werkgevers hebben na vier maanden onderhandelen een nieuwe cao-gemeenten afgesloten voor de bijna 160.000 ambtenaren. De vorige cao liep op 1 mei af. De nieuwe cao loopt, met terugwerkende kracht, tot 1 januari 2019.

 

Goede beloning

Per augustus 2017 wordt het loon van de gemeenteambtenaar structureel met 1 procent verhoogd. Het Individueel Keuzebudget (IKB) stijgt per december met 0,5 procent. In januari volgt dan een loonsverhoging van 1,5 procent. Volgend jaar juli stijgt het IKB vervolgens nog eens met 0,25 procent. In totaal betekent dat een verhoging van 3,25 procent structureel over een jaar en acht maanden. Die loonsverhoging is volgens vakbond CNV meer dan terecht. ‘Maatschappelijk belangrijk werk verdient een goede beloning’, aldus Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid.

 

Payrollen

Onderdeel van de cao-afspraak is het terugdringen van flexwerken, waaronder het zogeheten payrollen. Het terugdringen van het flexwerk was één van de eisen van de vakbonden. De afgelopen jaren was dat flexwerk bij gemeenten aanzienlijk toegenomen. Vakbond CNV Overheid is tevreden met de gemaakte afspraken daarover. Voor payrollers moeten de bedrijven voortaan een toeslag betalen. Daardoor wordt het volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas ‘aantrekkelijker om ze in dienst te nemen.

‘Eén van de grote kwesties op de huidige arbeidsmarkt is de toenemende flex en de rechtsongelijkheid die dat schept tussen werknemers. De flextoeslag lost die ongelijkheid voor een deel op. Het zorgt er voor dat tijdelijke medewerkers op zijn minst hetzelfde loon krijgen als hun collega's met een vast contract. De flextoeslag heft het loonkostenveschil tussen vast en flex op’, aldus Fey.

 

Generatiepact

Afgesproken is verder dat gemeenten in 2017 en 2018 nog eens tweeduizend jongeren gaan aannemen, onder meer via intensivering van het generatiepact.

Het principe-akkoord over de cao voor gemeenten is overeengekomen tussen FNV Overheid,  CNV Overheid, CMHF en de VNG. Het akkoord is definitief zodra de leden er mee hebben ingestemd. De vorige cao dateerde van januari 2016, toen een loonsverhoging van 3 procent werd afgesproken voor 2016 en 0,4 procent erbij van januari tot mei 2017.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door john op
@Wouter, volgens mij klopt jouw berekening helemaal!!
voor ons is die 1/10 peanuts. voor 160.000 ambtenaren is het gauw 12 tot 13 miljoen op jaarbasis.
Door Wouter (Beleidsadviseur) op
De vermeende stijging met 3,25% klopt inderdaad niet.
Volgens mij is de reële stijging 3,16%
Je jaarsalaris was 100 en het IKB is nu nog 16,3%: per jaar 100 x 1,163 = 116,3.
Je jaarsalaris wordt 102,5 en het IKB wordt 17,05%: per jaar 102,5 x 1,1705 = 119,98.
119,98/116,3 = 3,16% reële stijging.
Door Gemeenteambtenaar (ambtenaar) op
Het IKB is een percentage van het salaris, dus bij stijging van het salaris stijgt het IKB nominaal ook.

Door M op
"De vorige CAO liep op 1 mei af" deze zal lopen tot 1 januari 2019. Mag toch hopen dat de bonden eindelijk eens wakker worden en de onderhandelingen vroegtijdig starten zodat de nieuwe CAO er zal zijn voordat de fatale datum alweer zal zijn verstreken.
Door Criticus op
@ jan van der Hidde:
als indexatie uitblijft benadeeld dat zowel de gepensioneerden als degenen die nog opbouwen (werkenden). Kortom: Niet alleen gepensioneerden hebben last van niet-indexatie.
Door Gerben op
@ BB

Het zou BB sieren als ze hierover onverwijld duidelijkheid scheppen.
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Wordt tijd dat de haas het hazenpad kiest weer een onderhandelings accoord van niets . Lijkt aardig maar weer over 20 maanden uitgesmeerd en verdeelt over loon en ikb. En inderdaad kom ik ook niet verder als een kleine 2,8 ipv 3,5 hier gesteld.
Door Gert-Jan op
@Bernadette W
Volgens mij is het iets anders dan je stelt. Salarisverhoging inderdaad 2,5%, geen discussie. Analoog aan provincies en waterschappen vertaal ik de 0,75% IKB als een looncomponent, dus niet als een verhoging. Dus als het IKB nu 16% van het jaarsalaris is dan is het na 1 juli 2018 16,75% van het jaarsalaris.
Door Bernadette Weynants (Financieel specialist) op
Alle media inclusief BB hebben het over 3,25% voor gemeenteambtenaren. Volgens mij is dat een misrekening. De salarisverhoging is 1% + 1,5% = 2,5%. Daarnaast wordt een deel van het IKB verhoogd (0,5% en 0,25%). Dat laatste gaat over een klein stukje van ons loon: daarom mag je die percentages niet zondermeer bij elkaar optellen.
Door Tinussie op
Ik ben happy.
De onderhandelaars hebben deze (!) keer in mijn ogen een goed resultaat bereikt.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners