of 60264 LinkedIn

24 corporaties in gevaar door derivaten

Maar liefst 24 woningcorporaties lopen grote financiële risico's wanneer de rente nog meer daalt, blijkt uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.
5 reacties

Van de woningcorporaties die net als Vestia zogenoemde derivaten bezitten, hebben er 24 waarschijnlijk niet genoeg geld om bij te betalen als de rente gaat dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Bijstorten
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft de conclusies dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Vestia kwam in de problemen omdat het voor miljarden euro’s aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. Van de 148 corporaties die derivaten hebben, moeten er 51 bijstorten als de rente daalt. De anderen hebben dit niet in de voorwaarden op laten nemen.

Voldoende buffer
Bij 27 corporaties is er genoeg geld om een rentedaling van 1 procent op te vangen, bij de andere 24 is het nog maar de vraag of dit zo is. Het CFV neemt deze groep nu nog verder onder de loep. Overigens is er voor alle corporaties die derivaten hebben in totaal een voldoende buffer.

Schade
Vestia kreeg al steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw voor ruim 1,5 miljard. De corporatie laat uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen met de financiële producten. Ook laat Vestia onderzoeken in hoeverre er schade te verhalen valt en of er aangifte gedaan kan worden.

Spies schrijft de Kamer dat ze nog eens goed wil kijken naar het toezicht op woningcorporaties. Ze overweegt daarvoor een commissie in te stellen.


Een uitgebreid artikel over de gevolgen van de financiële problemen bij woningcorporaties voor gemeenten is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 4 van vrijdag 17 februari 2012. 
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gerrit (boertje ) op
ik heb het gevoel dat er op belangrijke positiien s mensen zitten die niet deskundig zijn naar voren geschoven door de politiek staal pvda machtspolitiek
net als met al die pvda en groelinks burgermeesters
bijna allemaal niets cohen wolfsen terhorst enzv
Door gerrit (boertje) op
ik weet niet of mevr spies daar wel de juiste persoon voor is om dat te onderzoeken . de belangen zijn groot en de heren bestuurders kennen elkaar goed ik denk aan een complot wan t ik woon in alphen aan de rijn en daar hebbenwe ook een bestuurder gekregen die wou eerst 220000 per jaar maar ging later toch akkoord met 50000 minder hij moest die baan hebben want er zat meer in het vat capice
dus een totaal overzicht van alle bestuurders en hun afkomst is wenselijk ivm staatbelangen veiligheid
Door gerrie op
Dan hadden ze ook maar derivaten moeten afsluiten voor een rentedaling. 1 ding is zeker, die directeuren en bestuursleden krijgen teveel.
Door Jan op
Net als bij de pensioenfondsen het geval is, zijn de woningbouwcorporaties het slachtoffer van de regeringspolitiek om de rente kunstmatig laag te houden. Dàt is het werkelijke probleem!
Door Ton (sociale huurder) op
Dit artikel is de voorbode in de aankondiging dat sommige corporaties failliet zullen gaan. Net als pensioenfondsen hebben deze organisaties massaal gegokt met andermans geld.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners