of 63966 LinkedIn

15 corporaties in problemen

Naast Vestia komen nog 15 woningcorporaties in de problemen vanwege riskante financiële constructies, meldt de NOS.
Reageer

Minstens 15 woningcorporaties hebben soortgelijke problemen als corporatie Vestia. Deze problemen ontstonden door de inzet van ,,riskante financiële producten'', zo meldt de NOS maandag op basis van eigen onderzoek.

300 miljoen
Uit de inventarisatie blijkt dat de corporaties er samen bijna 300 miljoen euro voor uit hebben moeten trekken. De NOS komt met de gegevens na een rondgang langs ongeveer 400 corporaties. Hiervan hebben er bijna 300 gereageerd (waaronder de 200 grootsten).

Derivaten
Vestia kwam in de problemen doordat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. De corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken vanwege de financiële problemen.

Rente
Volgens de NOS heeft corporatie Portaal uit Baarn 99 miljoen euro apart moeten zetten en de Stichting Mooiland uit Ede 61 miljoen euro. De woningcorporaties kunnen het bij de bank geparkeerde geld weer terugkrijgen als de rente weer oploopt, zo meldt de NOS op haar website.

Bijbetalen
Eind vorige maand bleek uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) al dat 24 corporaties waarschijnlijk niet genoeg geld hebben om bij te betalen als de rente gaat dalen. Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) stuurde de conclusies van dit onderzoek naar de Tweede Kamer.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners