of 62688 LinkedIn

14 gemeenten jarenlang de mist in met jaarstukken

Amsterdam en Utrecht staan samen met nog 12 gemeenten op de shaming-lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat de verantwoording over hun uitgaven jaren op rij niet deugt. In Noord-Brabant hebben alle gemeenten een goedkeurende verklaring op rechtmatigheid gekregen.

Amsterdam en Utrecht staan samen met nog 12 gemeenten op de shaming-lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat de verantwoording over hun uitgaven jaren op rij niet deugt.

Minister Ollongren heeft de namen van de in gebreke blijvende gemeenten naar buiten gebracht. Ook vorig jaar deed ze dat al. Toen ging het eveneens om 14 gemeenten die drie jaar achtereen geen goedkeurende accountantsverklaring kregen. De helft van die gemeenten liet in 2019 weliswaar verbetering zien, maar tegelijkertijd scoorden zeven nieuwe gemeenten drie achtereenvolgende jaren een niet-goedkeurende verklaring.

 

Rechtmatigheid

Ollongren keek naar het oordeel van de accountant op de aspecten getrouwheid en rechtmatigheid. Het aandeel gemeenten met een goedkeurend oordeel op getrouwheid (98 procent) en rechtmatigheid (85,6 procent) is vergelijkbaar met 2018.

 

Sociaal domein

Vergeleken met vijf jaar geleden is het sociaal domein nog maar een kleine oorzaak van een niet-goedkeurende verklaring. Dat het aandeel verklaringen afkeurende en verklaringen met beperking toch hoger ligt dan vóór de decentralisatie, komt vooral door onrechtmatigheden bij aanbesteding, bijvoorbeeld het niet naleven van de Europese aanbestedingsrichtlijn. Bij een kleine groep van gemeenten die geen goedkeurende verklaring kregen, lag de voornaamste oorzaak nog steeds in het sociaal domein, maart en opzichte van 2018 is dat aandeel in 2019 wel al iets lager.

 

Topscore Brabant

De grootste gemeenten kregen het minste vaak goedkeuring van de accountant op rechtmatigheid. Twee van de G4-gemeenten kregen een verklaring met beperking. Onder de kleinste gemeenten was het aandeel zonder goedkeurende verklaring op rechtmatigheid ook hoger dan gemiddeld. De gemeenten met 150.000 tot 250.000 inwoners doen het voorbeeldig: ze kregen allemaal een goedkeurende verklaring.

Wat verder opvalt dat in Noord-Brabant alle gemeenten een goedkeurende verklaring op rechtmatigheid kregen van de accountant. In Groningen, Zeeland en Utrecht ligt het aandeel gemeenten met niet-goedkeurende verklaring iets hoger dan in andere provincies. In Drenthe is dat aandeel zelfs tweemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde.

 

Gemeenten met drie jaar op rij een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid:

 

Amsterdam
Appingedam
Bodegraven-Reeuwijk
Delfzijl
Edam-Volendam
Emmen
Lelystad
Midden-Delfland
Noardeast-Fryslân
Terschelling
Tiel
Twenterand
Utrecht

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Spijker, blijkbaar ontbreekt het aan bestuurskracht bij grote gemeentes. Te lange lijnen, inefficiënt etc. Misschien tijd om te splitsen?
Door Spijker (n.v.t.) op
Wellicht eens tijd voor de provincies om dit falende financieel beleid van deze gemeenten over te nemen? Zo is het toch geregeld in de Gemeentewet?
Door p op
@Erik,

Ja die aardige aannemer die ook met de Kerst het hele team uit eten neemt en de baas een paar mooie flessen stuurt.

Europese aanbesteding heeft heel veel geld gescheeld!

En echt ingewikkeld is het nu ook weer niet, het dwingt wel om even goed na te denken hoe je het aanpakt.
Door Erik op
Dit is natuurlijke grote onzin. Als voorbeeld het gedrocht van de Europese aanbesteding. Kost verschrikkelijk veel tijd en dus heel vaal geld. Dat geld kan beter aan de burgers worden besteed. Ik vind het juist goed als grote gemeenten daar een statement over maken. Kleine gemeenten kunnen dat niet.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners