of 59854 LinkedIn

14 gemeenten in het rood

Veertien noodlijdende gemeenten staan volgend jaar onder curatele. Ook op lokaal niveau wordt de crisis voelbaar.
4 reacties
Veertien noodlijdende gemeenten staan volgend jaar onder curatele. Ook op lokaal niveau wordt de crisis voelbaar.

Verscherpt toezicht
De gemeenten komen onder verscherpt toezicht van de provincies omdat ze hun begroting voor 2010 niet sluitend krijgen. Voor de jaren erna verwachten de provincies nog veel groter problemen. Veel gemeenten bezuinigen nog niet; ze willen dat overlaten aan de nieuwe colleges die na de raadsverkiezingen in maart aantreden.

Gemeenten doen niks
‘Een beperkt aantal gemeenten is bezig met het treffen van voorbereidingen, maar veel gemeenten doen helemaal niks,’ constateert Zuid-Holland. De enkele subsidies die sneuvelen, zijn bij lange na niet voldoende om de financiële klappen die komen gaan op te vangen. Gelderland becijferde dat gemeenten tot 2014 minstens 100 euro per inwoner moeten bezuinigen.

 

Lees het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nr.51, 18 december 2009

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.N. Weezenberg RA (Pensionado) op
Als gepensioneerd bedrijfseconoom,met o.a. specialisatie overheadkosten beperken , adviseer ik eens naar de primaire kosten te kijken.
Salarissen, inhuurpersoneel, wat moet je met rekenkamers, beleidsadviseurs, lichtkranten met lokaal nieuws langs de straat, veel te grote kantoren, veel te veel vergaderen, dure ICT, veel te mooie krantjes en folders, zinloze subsidies (Breda is goed voorbeeld)
Zonder aanwijsbare schade is tot 40% te besparen (Bron: Mc Kinsey bij introductie Overhead Value Analysis Methode)
Maar 20% zonder dure adviseurs is ook best te doen.
Ook kleine acties (1 euro per dag door elke medewerker te besparen, vlg model A Buck a Day uit USA) helpen de gemeenten kostenbewust te maken.
Bij veel gemeenten werken controllers, die hebben de kennis in huis.
En vooral, bij beslissingen, Think Twice, It is Not Your Money
Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg
Door J. Smidt (ambtenaar) op
Slimmer werken!! Geweldig idee meneer Siefkes. Dat daar nou niemand eerder op gekomen is. Dan kunnen we starten met de grote groep dure en overbodige interimmanagers de deur uit te werken. Dan de rapportage en analyse drift aan banden leggen. Daarna kunnen we aan het werk met het echte werk.
Door jack willems (bestuursadviseur) op
Onwetend kun je niet zondigen.
Deze aloude zegswijze helpt zelfs de vrome bestuurders niet in de context van de financiële malaise die de Nederlandse overheden treft.
Het is onvoorstelbaar dat nu nog veel verkiezingsprogramma's niet of onvoldoende inspelen op de reeds langer aangekondigde én voorzienbare financiële laagconjunctuur. Dat lijkt me pas een bestuurlijke zonde van de bovenste plank.
Een zonde die de kiezer bij de komende raadsverkiezingen naar rato zou moeten belonen!

Door J.G.Siefkes (interimmanager gemeente) op
Bij de gemeente moet slimmer gewerkt worden. De ambtenaren dienen pro-actief en effectief te zijn. De echte gemaakte uren liggen laag. Er moet vaker een risico-analyse gemaakt worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners