Advertentie
financiën / Nieuws

110 miljoen euro extra tegen georganiseerde criminaliteit

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden moet criminele netwerken ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aanpakken.

04 november 2019
geld-met-lintje-erom.jpg

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Het geld wordt ook ingezet voor beveiliging van rechters en advocaten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden moet criminele netwerken ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aanpakken. Extra aandacht komt er voor het afpakken van het vermogen van criminelen. In het MIT werken mensen van onder meer politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en marechaussee samen. Het nieuwe team moet er verder voor zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten verbetert.

‘Aanslag op de rechtsstaat’
Grapperhaus kondigde al extra maatregelen tegen de ondermijnende criminaliteit aan na de moord op de advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. De georganiseerde misdaad was met de moord volgens de minister ‘een grens overgegaan’. Hij sprak van een ‘aanslag op de rechtsstaat’.

Beveiliging opgevoerd
De beveiliging van rechters, officieren van justitie en advocaten is na de moord op Wiersum in september opgevoerd. ‘De beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen en vertegenwoordigers van onze rechtsstaat vergt veel inzet’, aldus de bewindsman.

Preventie
Verder wordt het geld gebruikt om kwetsbare jongeren van het criminele pad te houden. ‘De preventieve aanpak richt zich op onderwijs, werken, wonen en veiligheid, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid is gebeurd.’ Grapperhaus wil kijken of een deel van het afgepakte criminele geld voor ‘het weerbaar maken van wijken’ kan worden gebruikt.

Drugsgebruik
Een ander doel waarvoor het geld wordt gebruikt is het tegengaan van drugsgebruik. Grapperhaus gaat met de staatssecretaris van VWS kijken welke extra inzet hier nodig is. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp aan gemeenten maar ook om ‘intensieve publiekscampagnes’.

Najaarsnota
De extra uitgave staat in de Najaarsnota waarin het kabinet een update geeft van de lopende begroting. De Najaarsnota gaat eind deze maand naar de Kamer.

Kritische ontvangst
De plannen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de drugscriminaliteit aan te pakken, worden kritisch ontvangen door de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam. Een 'eenmalige' investering van 110 miljoen euro, is volgens Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema geen antwoord op de problemen. 'Drugscriminaliteit is een hardnekkig probleem en vraagt om maatregelen voor de lange termijn', zegt Halsema. 'De 110 miljoen euro van minister Grapperhaus is vergelijkbaar met een half miljard voor onderwijs: eenmalig', meent Aboutaleb. Met dat geld worden de problemen van het gebrek aan personeel bij de politie niet opgelost, aldus de Rotterdamse burgemeester. 'Komend jaar stromen heel veel agenten uit vanwege pensionering. We kunnen dus geen mensen aannemen met eenmalig geld.'

MIT

Grapperhaus wil een zogenoemd Multidisciplinair Interventie Team (MIT) met specialisten van verschillende eenheden opzetten om criminele netwerken te ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aan te pakken. Deze drugsteams moeten volgens Aboutaleb worden opgezet uit de bestaande capaciteit. 'Voor lokaal politiewerk is dat onacceptabel. Het leidt tot verdunning in de eenheden.' Halsema uit hierover ook haar zorgen. 'De oprichting van een drugseenheid mag niet ten koste gaan van agenten op straat en in de wijken, daar moet dus nieuwe capaciteit voor komen.' Volgens beide burgemeesters moet er structureel meer capaciteit komen bij de politie en het Openbaar Ministerie om drugscriminaliteit te bestrijden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet een veel goedkopere en beter werkende oplossing: Geef de handel in (voor de gezondheid niet al te schadelijke) Drugs vrij en hef er belasting op.
H. Wiersma / gepens.
Ik weet een structureel veel betere oplossing. Gewoon al deze troep verbieden en de wereld uit helpen. Winst: minder criminaliteit, minder daklozen, minder kosten in sociaal domein, minder kosten in de zorgstructuur (ziekenhuizen, ambulances e.d.), minder kosten abw, meer inzet werknemers, dus meer belastinginkomsten etc. etc.
Advertentie