of 59162 LinkedIn

100.000 bezoekers Woz-waardeloket

Het op 1 oktober geopende Woz-waardeloket heeft tot nu toe 100.000 unieke bezoekers getrokken. Op de site kan de door gemeenten bepaalde waarde van elke woning worden gecheckt.

Het op 1 oktober geopende Woz-waardeloket heeft tot nu toe 100.000 unieke bezoekers getrokken. Op de site kan de door gemeenten bepaalde waarde van elke woning worden gecheckt.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft het loket vanmiddag officieel geopend in Rotterdam. De eerste honderd gemeenten zijn aangesloten. Van de 100.000 bezoekers kwam de helft rechtstreeks op de site terecht, een kwart via de zoekmachine en een kwart via het Kadaster.nl.

 

Bouwjaar

Voorheen konden Woz-taxatieverslagen alleen worden opgevraagd van huizen waarmee je eigen woning was vergeleken om de waarde te bepalen. Bij gemeenten die zijn aangesloten op de Woz-viewer kan in principe de waarde van elke woning worden bekeken. De getoonde Woz-waarden zijn de formeel door de desbetreffende gemeente vastgestelde Woz-waarden. De getoonde objectkenmerken, zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte, zijn afkomstig uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

 

Drempel

Het Woz-waardeloket is bedoeld voor het individueel raadplegen van afzonderlijke woningen. Om te voorkomen dat het wordt overbelast door massale afname, is een drempelmechanisme ingebouwd. Dat betekent dat er een maximum is gesteld aan het aantal woningen dat binnen een bepaalde tijdsperiode mag worden opgevraagd.

Alleen de Woz-waarden zijn zichtbaar van gemeenten die zijn aangesloten op de landelijke voorziening. Gemeenten die nog niet aangesloten zijn, dienen ervoor te zorgen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt. Geert Jansen, oud-commissaris van de koningin, is aangesteld als aanjager om gemeenten te bewegen zich aan te sluiten bij de landelijke voorziening.

 

Waarde bedrijfsruimtes geheim

De voorziening is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Financiën, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en de Waarderingskamer. Doel ervan is meer transparantie te bieden over de onderlinge verschillen tussen Woz-waarden van woningen. Daardoor kan een ontvanger van een WOZ-waarde beter beoordelen of zijn of haar Woz-waarde correct is. De waarde van bedrijfsruimtes blijft vooralsnog vertrouwelijk.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bosma op
Kan iemand mij uitleggen wie of wat er mee gediend is als jan en alleman kan bekijken wat de woz waarde is van de woning waar ik woon? Uiteraard afgezien van gewone, platte nieuwsgierigheid? Wat is de volgende stap: of ik vaste vloerbedekking of eikehoutenparket heb in de woonkamer? Een inbouw-wc of nog een gewone gietijzeren stortbak? Wat een apekool...
Door ZoetZuurtje op
Tja, de website is een ramp: niet toegankelijk en niet opgezet vanuit de beleving van de gebruiker. En een groot deel van de informatie mist. Dus dan is dit geen verrassing: http://www.nu.nl/economie/4334187/merendeel-geme …