of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • De toenemende Wmo-kosten worden niet zonder meer door de - samenstelling van - wijkteams veroorzaakt. ‘De wijkteams hebben een bredere kijk dan alleen de Wmo en mogelijk zijn ze een boeggolf aan het wegwerken van problemen die voorheen niet zichtbaar waren’, stelt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg.

  Wijkteams zijn ‘boeggolf’ aan het wegwerken

  Het is te kort door de bocht om te concluderen dat wijkteams zorgen voor hogere Wmo-kosten. ‘Daarvoor is de complexiteit van het vraagstuk te groot’, stelt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg. ‘De wijkteams hebben een bredere kijk dan alleen de Wmo en mogelijk zijn ze een boeggolf aan het wegwerken van problemen die voorheen niet zichtbaar waren.’

 • Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

  ABP investeert half miljard in hypotheken

  Het ambtenarenpensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.

 • De inzet van wijkteams heeft in de eerste jaren na de decentralisatie gezorgd voor een stijging van het aantal Wmo-cliënten in een zogeheten maatwerktraject met 14 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) over de periode 2015-2017.

  Wijkteams veroorzaken hogere Wmo-kosten

  Wijkteams met daarin louter ambtenaren zijn minder scheutig met het doorverwijzen van Wmo-cliënten richting duurdere voorzieningen dan wijkteams waarin (ook) zorgaanbieders zitten

 • Als het Verenigd Koninkrijk met een harde brexit de Europese Unie verlaat, heeft dit op middellange termijn een negatief economisch effect op Amsterdam en regio van 1 miljard euro. Daarnaast zijn er gevolgen voor de dienstverlening, luchtvaart, investeringsstromen, het dataverkeer, de haven, EU-gesubsidieerde projecten en de arbeidsmarkt.

  'Brexit kost Amsterdam 1 miljard euro'

  4 reacties

  Als het Verenigd Koninkrijk met een harde brexit de Europese Unie verlaat, heeft dit op middellange termijn een negatief economisch effect op Amsterdam en regio van 1 miljard euro. Daarnaast zijn er gevolgen voor de dienstverlening, luchtvaart, investeringsstromen, het dataverkeer, de haven, EU-gesubsidieerde projecten en de arbeidsmarkt.

 • Een relatief simpel Exceldocument stelt gemeenten in staat te berekenen hoeveel gerecyclede grondstoffen zij uit hun verpakkingsafval halen. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit en Research ontwikkelde het rekenmodel voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). ‘Sommige gemeenten kwamen tot inzicht dat het best wat beter kan.’

  Bereken zelf de hoeveelheid gerecyclede grondstoffen

  Een relatief simpel Exceldocument stelt gemeenten in staat te berekenen hoeveel gerecyclede grondstoffen zij uit hun verpakkingsafval halen. Onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit en Research ontwikkelde het rekenmodel voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). ‘Sommige gemeenten kwamen tot inzicht dat het best wat beter kan.’

 • Hilversum heeft zich bij de oprichting van de Uitvaartstichting Hilversum niet volledig gehouden aan de Wet Markt en overheid. Ook blijkt de gemeente, ondanks de verzelfstandiging van de stichting, nog steeds financiële risico’s te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Hilversumse rekenkamer.

  Volop risico’s Hilversum bij begraven

  Hilversum heeft zich bij de oprichting van de Uitvaartstichting Hilversum niet volledig gehouden aan de Wet Markt en overheid. Ook blijkt de gemeente, ondanks de verzelfstandiging van de stichting, nog steeds financiële risico’s te lopen.

 • Zonnepanelen op het dak van Eneco.

  Shell en PGGM willen bod doen op Eneco

  5 reacties

  Olie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco. Eneco is nu nog in handen van gemeenten en provincies. 

 • De Rotterdamse raad kan beter eind deze maand nog geen besluit nemen over de uitbreiding van het warmtenet naar Leiden. De Rekenkamer Rotterdam roept de gemeenteraad op daarmee te wachten zij klaar is met haar onderzoek naar die uitbreidingsplannen.

  Besluit warmtenet Rotterdam kan beter even wachten

  De Rotterdamse raad kan beter eind deze maand nog geen besluit nemen over de uitbreiding van het warmtenet naar Leiden. De Rekenkamer Rotterdam roept de gemeenteraad op daarmee te wachten tot zij klaar is met haar onderzoek naar die uitbreidingsplannen.

 • Gemeenten besteden 16 procent van hun activiteiten geheel of grotendeels in. Het gros van de activiteiten – 74 procent – wordt volledig of grotendeels aanbesteed. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet doen naar de mate van inbesteding door gemeenten.

  Afweging in- of uitbesteden vooral adhoc

  Gemeenten besteden 16 procent van hun activiteiten geheel of grotendeels in. Het gros van de activiteiten – 74 procent – wordt volledig of grotendeels aanbesteed. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken liet doen naar de mate van inbesteding door gemeenten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën