of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Een voormalig beleggingsadviseur moet 4,8 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. Hij is aansprakelijk voor het beleggingsschandaal, waarbij de stichting in 2002 ruim 9,4 miljoen dollar verloor na een mislukte belegging in de Verenigde Staten.Dat meldt onderzoeksjournalist Sameer van Alfen op basis van een uitspraak van de Haagse rechtbank..

  Ex-adviseur moet Veenendaal 4,8 miljoen euro betalen

  Een voormalig beleggingsadviseur moet 4,8 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. Hij is aansprakelijk voor het beleggingsschandaal, waarbij de stichting in 2002 ruim 9,4 miljoen dollar verloor na een mislukte belegging in de Verenigde Staten.

 • De Nederlandse gemeenten hebben een stuk minder te lijden onder schade tijdens de jaarwisseling dan vorig jaar. De totale schade aan huizen en auto’s bedraagt volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars tussen de 10 en 12 miljoen euro. Vorig jaar was de schade 15 miljoen euro.

  Minder schade en branden jaarwisseling

  4 reacties

  De Nederlandse gemeenten hebben een stuk minder te lijden onder schade tijdens de jaarwisseling dan vorig jaar. De totale schade aan huizen en auto’s bedraagt volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars tussen de 10 en 12 miljoen euro. Vorig jaar was de schade 15 miljoen euro.

 • Het inwonertal van Nederland is in 2017 met 100.000 gestegen tot 17,2 miljoen. Toch kreeg een kwart van de gemeenten met bevolkingskrimp te maken, zo laten de jongste cijfers van het CBS te zien.

  Eén op vier gemeenten kromp in 2017

  Het inwonertal van Nederland is in 2017 met 100.000 gestegen tot 17,2 miljoen. Toch kreeg een kwart van de gemeenten met bevolkingskrimp te maken, zo laten de jongste cijfers van het CBS te zien.

 • De gemeente Tilburg moet mensen die bij het re-integratietraject tROM met de kankerverwekkende stof chroom-6 in aanraking zijn gekomen een vergoeding betalen.

  'Tilburg moet chroom-6-slachtoffers vergoeden'

  De gemeente Tilburg moet mensen die bij het re-integratietraject tROM met de kankerverwekkende stof chroom-6 in aanraking zijn gekomen een vergoeding betalen. Dat adviseert een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van de Bredase oud-burgemeester Peter van der Velden.

 • Vijf gemeenten staan het komend jaar onder preventief toezicht van de provincie vanwege hun slechte financiële positie. Het gaat om de gemeenten Almelo, Middelburg, Sittard-Geleen, Twenterand en Vlissingen.

  Vijf gemeenten onder preventief toezicht

  Vijf gemeenten staan het komend jaar onder preventief toezicht van de provincie vanwege hun slechte financiële positie. Het gaat om de gemeenten Almelo, Middelburg, Sittard-Geleen, Twenterand en Vlissingen.

 • Retaildeskundige Paul Moers stelt dat consumenten ‘lekker los zijn gegaan’ met inkopen voor onder meer sinterklaas en de kerstdagen. ‘Het gaat hard. Consumenten zijn weer terug in de winkelstraat. Het winkellandschap is ook weer gezelliger geworden door de combinatie van horeca en winkels. Dus je kunt wel zeggen dat het dieptepunt voorbij is. Er komen ook steeds meer buitenlandse ketens in de Nederlandse winkelstraat zoals Hudson's Bay. Dat vergeten mensen wel eens.’

  Nederlandse winkelstraat herstelt

  1 reactie

  De Nederlandse winkelstraat laat herstel zien na een buitengewoon moeizame periode, waarin bekende ketens zoals V&D, Dixons en Dolcis uit het straatbeeld verdwenen. Winkeliers profiteren vooral van de sterke economische groei, waardoor de koopbereidheid van consumenten toeneemt. Ook werd tijdens de recente feestdagenperiode fors de portemonnee getrokken. Is de weg omhoog definitief ingezet?

 • Op de dit jaar door Heerenveen ingezette pilot ‘legesvrij duurzaam bouwen’ tekenden ruim vier keer meer huiseigenaren in dan gepland. Bedrijven en exploitanten van een zonnepark lieten de regeling echter links liggen. Dat blijkt uit een evaluatie van het nieuwe beleid, ingezet om de regionale energietransitie te versnellen.

  Heerenveen verrast door aantal duurzame nieuwbouwers

  Op de dit jaar door Heerenveen ingezette pilot ‘legesvrij duurzaam bouwen’ tekenden ruim vier keer meer huiseigenaren in dan gepland. Bedrijven en exploitanten van een zonnepark lieten de regeling echter links liggen. Dat blijkt uit een evaluatie van het nieuwe beleid, ingezet om de regionale energietransitie te versnellen. 

 • Voor landelijke partijen is een controle van de financiering verplicht, maar lokaal niet. Breda is naar verluidt de eerste gemeente die kiest voor zelfcontrole. 'Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek maar we moeten het zo moeilijk mogelijk maken. De Bredase politieke partijen zijn zich bewust van de tentakels van de onderwereld en geven hiermee een krachtig signaal af', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla.

  Gemeenteraad Breda controleert zichzelf op criminele invloed

  1 reactie

  Om invloed van criminelen te voorkomen, laten politieke partijen in Breda hun inkomsten en donaties voortaan jaarlijks controleren door een onafhankelijke accountant. Elf lokale partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben dat samen afgesproken.

 • Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden.

  'Proof of concept' voor waardepapieren in blockchain

  Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden. 

 • Volgens een vorig jaar verstrekt overzicht van het ministerie van Financiën zouden 21 gemeenten een pin-only beleid voeren. De afgelopen maanden bezocht een delegatie van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) en De Nederlandsche Bank (DNB) een aantal gemeenten om de proef op de som te nemen. ‘De conclusie daaruit is dat het aantal gemeenten dat een pin-only beleid voert, lijkt te groeien’, aldus MOB-lid Cees van Tiggelen.

  Ouderen dupe van pin-only beleid gemeenten

  In een groeiend aantal gemeentehuizen kunnen inwoners een rijbewijs of paspoort alleen nog met pinbetalingen aanschaffen. Voor bepaalde groepen ouderen en bijvoorbeeld mensen in de schuldsanering is dat onredelijk bezwarend.

 • De groei van de economie heeft een positieve invloed op de financiële positie van de Friese gemeenten. Het financiële beeld dat uit de (meerjaren)begrotingen 2018-2021 naar voren komt, is volgens de provincie Friesland positiever dan de afgelopen jaren.

  Lek boven in Friese gemeenten

  De groei van de economie heeft een positieve invloed op de financiële positie van de Friese gemeenten. Het financiële beeld dat uit de (meerjaren)begrotingen 2018-2021 naar voren komt, is volgens de provincie Friesland positiever dan de afgelopen jaren.

 • Uit een steekproef door Berenschot in samenwerking met Binnenlands Bestuur onder 39 gemeentesecretarissen blijkt dat 84 procent van hen het ondermijningsfonds een goed idee vindt. De steekproef is een vervolg op de Gemeentelijke Thermometer. Dat onderzoek werd gehouden vlak voor de totstandkoming van het regeerakkoord, de steekproef is gehouden na de start van het kabinet.

  ‘Ondermijningsfonds helpt onvoldoende’

  De 100 miljoen euro die het kabinet wil stoppen in een ondermijningsfonds helpt gemeenten in de strijd tegen ondermijning. Maar met dat eenmalige bedrag zet het kabinet volgens gemeentesecretarissen toch onvoldoende in. 

 • De precariobelasting (+11 procent) en de toeristenbelasting (+10 procent) leveren de gemeenten in 2018 fors meer op. Gemeenten verwachten volgens het CBS volgend jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dat is 2,5 procent meer dan de 9,5 miljard euro die in 2017 werd begroot.

  Toerist spekt de gemeentekas

  Gemeenten verwachten volgend jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dat is 2,5 procent meer dan de 9,5 miljard euro die in 2017 werd begroot. Vooral de precariobelasting (+11 procent) en de toeristenbelasting (+10 procent) leveren de gemeenten in 2018 fors meer op.

 • De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.

  Provincies rekenen op meer wegenbelasting

  1 reactie

  De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.