of 63946 LinkedIn

Nieuws

 • Steeds vaker gooien gemeenten de poorten naar de Wmo en vooral de huishoudelijke hulp dicht. In Voorschoten wordt voortaan een moreel appel gedaan op inwoners die een aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning indienen. ‘Betaal deze zelf.’

  Moreel appel om Wmo-hulp uit eigen zak te betalen

  Steeds meer gemeenten gooien de poorten naar de Wmo en vooral de huishoudelijke hulp dicht. De ene gemeente weegt het inkomen mee, de ander kent past na een half jaar hulp toe. In Voorschoten wordt een moreel appel gedaan op inwoners die een aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning indienen. ‘Betaal deze zelf.’ Hiermee wil de gemeente de kosten voor de Wmo terugdringen.

 • De aanbesteding van de Wmo in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde levert forse problemen op. De tarieven voor dagbesteding zijn met een kwart gedaald waardoor aanbieders zijn afgehaakt. Er zijn ook fouten gemaakt in het kostprijsonderzoek.

  Lage tarieven Wmo; aanbieders haken af

  De aanbesteding van de dagbesteding (Wmo) in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde levert forse problemen op. De tarieven zijn met een kwart gedaald, aanbieders zijn daardoor afgehaakt of dreigen om te vallen en er zijn fouten in het kostprijsonderzoek gemaakt. Noodverbanden zijn inmiddels aangelegd en aan een definitieve oplossing wordt gewerkt.

 • Beeld: Shutterstock

  Privémodus aan bij onderzoek bijstand

  Het dark web behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren, maar onder een schuilnaam in contact treden met de burgers is niet toegestaan. Het zijn enkele saillante details uit de Handreiking Internetonderzoek die ambtenaren houvast geeft bij het online verzamelen van informatie in het kader van de Participatiewet.

 • Het kabinet trekt nog eens 46 miljoen euro extra uit voor het versneld realiseren van huisvesting voor onder meer dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. In 2020 werd een zelfde bedrag beschikbaar gesteld voor gemeenten met concrete plannen. Een gemeente kan maximaal een miljoen euro uit dit budget krijgen.

  Miljoenen extra voor huisvesting kwetsbaren

  Het kabinet stelt voor dit jaar 46 miljoen euro extra beschikbaar voor het versneld realiseren van huisvesting voor onder meer dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. In 2020 werd een zelfde bedrag beschikbaar gesteld voor gemeenten met concrete plannen. Een gemeente kan maximaal een miljoen euro uit deze extra pot krijgen.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten gaan niet betalen voor geo-informatie

  Gemeenten hoeven toch niet mee te gaan betalen voor het gebruik van de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en basisregistratie grootschalige topografie (BGT). Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet hiervan af nadat de internetconsultatie alleen maar afwijzende reacties kreeg.

 • Beeld: Shutterstock

  Hoogste scholingsbudget voor gemeenteambtenaren

  Gemeenteambtenaren krijgen volgens hun cao het hoogste vrijwillige scholingsbudget. Laudius, een platform voor thuisstudies, vergeleek de twintig cao’s waar de meeste werknemers onder vallen. Dertien bevatten afspraken over het scholingsbudget en voor werknemers van gemeenten is dat 3910 euro per jaar. De nummer twee is de ziekenhuis-cao met 615 euro.

 • Goes versobert vanwege financiële tekorten de Wmo. Een van de maatregelen is dat inwoners geen huishoudelijke hulp meer krijgen als ze die korter dan zes maanden nodig hebben. Ook het inkomen wordt meegewogen.

  Goes betaalt tot zes maanden geen huishoudelijke hulp

  In Goes wordt de Wmo versoberd. Een van de maatregelen is dat inwoners geen huishoudelijke hulp meer krijgen als ze die korter dan zes maanden nodig hebben. Ook inwoners met veel eigen geld hoeven niet meer bij de gemeente voor huishoudelijke hulp aan te kloppen. Mensen die het afgelopen half jaar een particuliere hulp hadden, kunnen een Wmo-aanvraag voor huishoudelijke hulp eveneens vergeten.

 • Huizenkopers in landelijke gemeenten zijn steeds vaker afkomstig uit de stad. Volgens nieuw onderzoek van het Kadaster zijn die stedelingen bereid om op het platteland relatief hoge prijzen neer te tellen voor een huis, met als gevolg dat mensen uit de lokale omgeving mogelijk vaker zullen misgrijpen als ze een nieuw huis in de buurt willen.

  Meer stadse huizenkopers naar landelijke gemeenten

  1 reactie

  Huizenkopers in landelijke gemeenten zijn steeds vaker afkomstig uit de stad. Volgens nieuw onderzoek van het Kadaster zijn die stedelingen bereid om op het platteland relatief hoge prijzen neer te tellen voor een huis, met als gevolg dat mensen uit de lokale omgeving mogelijk vaker zullen misgrijpen als ze een nieuw huis in de buurt willen.

 • De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt om hoeveel activiteiten het in de gemeenten gaat.

  Meer geld voor afgelaste evenementen

  De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt om hoeveel activiteiten het in de gemeenten gaat.

 • Gemeenten kijken aan tegen structurele financiële tekorten. Toch meldt de ene na de andere gemeente een positief saldo over 2020. Hoe kan dat? ‘Onze jaarrekening geeft een vertekend beeld.’

  Gemeenten hebben plots geld teveel

  Gemeenten kampen met structurele financiële tekorten. Toch meldt de ene na de andere gemeente een positief saldo over 2020. Hoe kan dat? ‘Onze jaarrekening geeft een vertekend beeld.’ En: ‘Een positief saldo kan nooit een dekking zijn voor een structureel tekort.’

 • Ambtenrarenpensioenfonds ABP gaat zich inzetten voor een Nederland zonder schuldzorgen. Daarvoor gaat het grootste pensioenfonds van het land een samenwerking aan met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Dit initiatief heeft als doel om Nederlanders preventief uit de schulden te houden.

  ABP gaat mensen met financiële problemen helpen

  1 reactie

  Ambtenrarenpensioenfonds ABP gaat zich inzetten voor een Nederland zonder schuldzorgen. Daarvoor gaat het grootste pensioenfonds van het land een samenwerking aan met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Dit initiatief heeft als doel om Nederlanders preventief uit de schulden te houden.

 • In plaats van de gewenste kostenbesparing op jeugdzorg, is in de jeugdhulpregio Zuid-Holland-Zuid sprake van een budgetoverschrijding van 13,2 miljoen euro.

  Tekorten jeugdzorg nopen tot koerswijziging

  In plaats van een geplande kostenbesparing, is juist sprake van een toename van de tekorten op de jeugdzorg. De tien gemeenten in de jeugdhulpregio Zuid-Holland-Zuid kijken aan tegen een overschrijding van 13,2 miljoen euro op de jeugdzorgbegroting 2021. De regio wil het tij keren door onder meer naar de problemen van het hele gezin te gaan kijken, in plaats van sec naar het probleem van een jongere.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën