of 63946 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Remkes regelde subsidie DSM voor verhuizing

  3 reacties

  Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft samen met burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een subsidie voor DSM geregeld die het voor de multinational aantrekkelijker moest maken om het hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. Dat blijkt uit mededelingen van Remkes donderdagavond tijdens een debat voor de Limburgse Staten over de subsidie voor DSM. Overigens ontstond over deze subsidie zoveel commotie dat DSM daar uiteindelijk van afzag.

 • Het is onacceptabel dat gemeenten en werkgevers de medewerkers in de jeugdzorg in de kou laten staan. Zij zien niets van het extra geld voor de jeugdzorg, stellen de vakbonden FNV, CNV en FBZ.

  Jeugdzorgwerkers kunnen fluiten naar extra jeugdgeld

  Gemeenten en werkgevers laten de medewerkers in de jeugdzorg in de kou staan. Van de 1,9 miljard euro die gemeenten extra van het rijk krijgen, komt geen eurocent terecht bij de jeugdzorgwerkers. Onacceptabel, zeggen de vakbonden FNV, CNV en FBZ. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de jongeren die op de jeugdzorg zijn aangewezen.

 • Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

  Kamer hamert op meer controle van Tata

  Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

 • © Shutterstock

  Sluiting vliegveld Maastricht nu ook optie voor provincie

  2 reacties

  De provincie Limburg sluit een mogelijke sluiting van Maastricht Aachen Airport niet langer uit. De provincie wil laten doorrekenen wat de kosten en baten van het vliegveld zijn, en wat de gevolgen zijn als het vliegveldterrein een andere bestemming krijgt. Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de toekomst van het vliegveld, blijkt uit een brief van gedeputeerde Stephan Satijn aan Provinciale Staten.

 • In gemeenten die bij de inkoop van jeugdzorg kiezen voor een strenge selectie van aanbieders, loopt het aantal jongeren met (duurdere) specialistische zorg met een vijfde terug. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau CPB) dat donderdag verschijnt.

  Strenge selectie inkoop leidt tot daling dure jeugdhulp

  Gemeenten die bij de inkoop van jeugdzorg kiezen voor een strenge selectie van aanbieders, zien het aantal jongeren met (duurdere) specialistische zorg met een vijfde teruglopen. In gemeenten die een omzetplafond hanteren, daalt het aantal jongeren in jeugdzorg met verblijf. De contractering van een groot aantal aanbieders in die tweedelijnsjeugdzorg leidt niet per se tot een groter beroep op deze zorg.

 • © Shutterstock

  ‘Rijk moet uitvoeringskosten RES compenseren’

  De gemeenten, provincies en waterschappen maken zich zorgen over de uitvoeringskosten van de Regionale Energiestrategie (RES). In een gezamenlijke brief delen zij die zorgen met de Tweede Kamer. De Kamer bespreekt het onderwerp vandaag met demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat (VVD).

 • Beeld: Shutterstock

  Vermogen gemeenten neemt met 4,4 miljard toe

  Gemeenten zagen in 2020 het vermogen toenemen. Met name dankzij de verkoop van Eneco, ter waarde van 4,1 miljard euro, steeg het totale vermogen van gemeenten van 29,5 miljard euro naar 34 miljard euro. Dat blijkt uit een analyse van de jaarcijfers door adviesbureau BMC.

 • Met strak contractmanagement wil de gemeente Westland zowel grip op de kosten als op de kwaliteit van de jeugdzorg en Wmo krijgen. ‘We hebben meer grip, maar er is nog veel werk aan de winkel.’

  Contractmanagement als wapen tegen tekorten

  Met strak contractmanagement wil de gemeente Westland zowel grip op de kosten als op de kwaliteit van de jeugdzorg en Wmo krijgen. Beleidsdoelen zijn vertaald in toetsbare prestaties. Gesprekrichtlijnen en dashboards boordevol data helpen de contractmanagers zakelijker met aanbieders om te gaan. ‘Bij afzonderlijke aanbieders kunnen we de kosten inmiddels onderbouwd naar beneden krijgen.’

 • De Zandvoortse burgemeester David Moolenburgh, is 'ongelooflijk blij' met hoe de Dutch Grand Prix in de Formule 1 is verlopen. 'We hebben nog even te gaan', zegt hij, doelend op de uitstroom van racefans die nog steeds gaande is, 'maar ik ben heel tevreden'.

  Burgemeester Zandvoort tevreden over F1-weekend

  2 reacties

  De Zandvoortse burgemeester David Moolenburgh, is 'ongelooflijk blij' met hoe de Dutch Grand Prix in de Formule 1 is verlopen. 'We hebben nog even te gaan', zegt hij, doelend op de uitstroom van racefans die nog steeds gaande is, 'maar ik ben heel tevreden'.

 • Beeld: Shutterstock

  'Geen redenen meer voor ozb-vrijstelling cultuurgrond'

  Voor landbouw geschikte grond, oftewel cultuurgrond, is vrijgesteld van onroerendezaakbelasting (ozb), maar de redenen daarvoor zijn achterhaald en de vrijstelling heeft ongunstige bijeffecten. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lage Overheden (COELO). Het ministerie van Financiën overweegt afschaffing om te zorgen voor meer transparantie en evenwicht in de verdeling van de lokale lasten. Het zou gevolgen hebben voor wat gemeenten uit het gemeentefonds krijgen.

 • Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.Ons land behoort met Bulgarije tot de twee landen die nog geen herstelplan hebben ingediend.

  Herstelplan: oproep voor lokale betrokkenheid

  Het Europees Herstelplan van 800 miljard euro heeft een diepe dialoog nodig op alle overheidsniveaus. Eurocommissiaris Paolo Gentiloni (economie) roept de lidstaten op dat gesprek met lokale en regionale overheden en sociale partners te verdiepen en uit te breiden.

 • Beeld: Shutterstock

  Herverdeling gunstig voor sociaal kwetsbare gemeenten

  Het meest recente voorstel voor de herverdeling van het gemeentefonds is gunstig voor gemeenten met een zwakke sociale structuur. Dat concludeert adviesbureau BMC. De aanvankelijke voorstellen waren niet zo gunstig, maar de herziening in juli liet een omslag zien en de herziening van augustus zet dat door.

 • Nu de instroom in de bijstand minder hoog is dan eerder verwacht en ook de werkloosheid minder hard stijgt, krijgen gemeenten volgend jaar geen 240 miljoen euro extra aan re-integratiemiddelen van het rijk, maar 60 miljoen euro.

  Gemeenten krijgen minder (extra) geld voor bijstand

  Nu de werkloosheid minder hard stijgt en ook de instroom in de bijstand minder hoog is dan eerder verwacht, krijgen gemeenten volgend jaar geen 140 miljoen euro extra aan re-integratiemiddelen van het rijk, maar 60 miljoen euro. Daarvan is 15 miljoen euro beschikbaar om de hogere instroom in de bijstand op te vangen en 45 miljoen om de dienstverlening aan werklozen te intensiveren.

 • De CDA-Kamerfractie wil dat het demissionaire kabinet ook in 2022 de opschalingskorting voor gemeenten bevriest. Dat wil de VNG ook, al ziet de gemeentekoepel nog liever dat de korting definitief wordt geschrapt.

  CDA wil opschalingskorting langer bevriezen

  De CDA-Kamerfractie heeft grote moeite met de opschalingskorting voor gemeenten. Die is dit en vorig jaar bevroren op het niveau van 2019, maar er zijn signalen dat het demissionaire kabinet de korting per 2022 weer wil doorzetten. Dat zou voor gemeenten een financiële verslechtering van 570 miljoen euro betekenen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën