of 63946 LinkedIn

Nieuws

 • Utrecht en Gelderland willen miljarden van het rijk om te investeren in mobiliteit. Anders kan er een streep door hun woningbouwplannen. Ze zijn het oneens met het PBL dat oproept na corona terughoudend te zijn met dergelijke investeringen.

  Bouwplannen van provincies onder druk

  Utrecht en Gelderland willen miljarden van het rijk om te investeren in mobiliteit. Anders kan er een streep door hun woningbouwplannen. Ze zijn het oneens met het PBL dat oproept na corona terughoudend te zijn met dergelijke investeringen.

 • Het volledige woningbestand van Vestia in het Brabantse Bergeijk wordt overgenomen door twee lokale woningcorporaties. De provincie leent de corporaties 45 miljoen euro om de woningen te kopen. De deal moet ook leiden tot de nieuwbouw van 100 extra sociale huurwoningen in de gemeente.

  Provincie helpt bij overname Vestiawoningen Bergeijk

  Het volledige woningbestand van Vestia in het Brabantse Bergeijk wordt overgenomen door twee lokale woningcorporaties. De provincie leent de corporaties 45 miljoen euro om de woningen te kopen. De deal moet ook leiden tot de nieuwbouw van 100 extra sociale huurwoningen in de gemeente.

 • Bijna 1 miljoen kon de gemeente Twenterand dit jaar extra uitgeven aan het aantrekken van nieuw personeel. Structureel is er een half miljoen extra te besteden. Een probleem: mensen zijn er niet te vinden. ‘We hebben geen tekort, maar dat we middelen overhouden is misschien wel erger, want dat betekent dat wij ons werk niet af kunnen krijgen en dienstverlening niet op niveau kunnen houden.’

  Twenterand vindt ondanks investeringen geen personeel

  Bijna 1 miljoen kon de gemeente Twenterand dit jaar extra uitgeven aan het aantrekken van nieuw personeel. Structureel is er een half miljoen extra te besteden. Een probleem: mensen zijn er niet te vinden. ‘We hebben geen tekort, maar dat we middelen overhouden is misschien wel erger, want dat betekent dat wij ons werk niet af kunnen krijgen en dienstverlening niet op niveau kunnen houden.’

 • Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg.Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.

  Nederland dubt over aanvraag EU-steun voor Limburg

  Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg. Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.

 • Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

  Extra budget nodig voor Europa Decentraal

  Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

 • Op zo'n kort mogelijk termijn zijn ingrepen in de jeugdzorg nodig. Daarnaast moet er een langetermijnvisie op de jeugdzorg komen, evenals op de langdurige ouderenzorg, waaronder de Wmo. Dat adviseert de WRR.

  WRR: acute maatregelen jeugdzorg nodig

  Maatregelen in de jeugdzorg dulden geen uitstel meer. Het knelt met name in de jeugdbescherming en -reclassering. De kwaliteit en toegankelijkheid van jeugdzorg zijn ondermaats. Naast ingrepen op zo’n kort mogelijke termijn moet er een langetermijnvisie op de jeugdzorg komen, evenals op de langdurige ouderenzorg, waaronder de Wmo.

 • Om opeenhoping van maatschappelijk onbehagen aan de randen van Nederland te voorkomen, is met name een meer evenredige verdeling van rijksgeld over de regio’s nodig. Wat ook zou helpen is een evenwichtigere inhoudelijke vertegenwoordiging van alle regio’s in politiek Den Haag. Groningse onderzoekers pleiten ervoor met politiek robuuste antwoorden te komen in plaats van sentimenteel populisme.

  Meer geld en aandacht nodig voor dunbevolkt gebied

  Om opeenhoping van maatschappelijk onbehagen aan de randen van Nederland te voorkomen, is met name een meer evenredige verdeling van rijksgeld over de regio’s nodig. Wat ook zou helpen is een evenwichtigere inhoudelijke vertegenwoordiging van alle regio’s in politiek Den Haag

 • Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte de premier niet bekend.

  'Extra handjes' voor handhaving coronatoegangsbewijzen

  1 reactie

  Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.

 • De verdeling van Europese subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft jarenlange achterstanden opgelopen door mismanagement en een administratieve chaos bij de provincie Limburg, meldt NRC.

  Chaos rond Europese subsidies in Limburg

  3 reacties

  De verdeling van Europese subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft jarenlange achterstanden opgelopen door mismanagement en een administratieve chaos bij de provincie Limburg, meldt NRC.

 • De conclusies uit het PBL-rapport over de gevolgen van thuiswerken zijn voor gemeenten een ‘mooie kans’ om investeringen in infrastructuur voor auto te heroverwegen. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten gemeenten, provincies en het rijk gezamenlijk stappen gaan zetten om mobiliteit te verminderen, veranderen en verduurzamen.

  VNG: gemeente moet infra-investering heroverwegen

  De conclusies uit het PBL-rapport over de gevolgen van thuiswerken zijn voor gemeenten een ‘mooie kans’ om investeringen in infrastructuur voor auto te heroverwegen. Volgens de gemeentekoepel VNG moeten gemeenten, provincies en het rijk gezamenlijk stappen gaan zetten om mobiliteit te verminderen, veranderen en verduurzamen.

 • Het aantal museumbezoeken is in het coronajaar 2020 flink gekelderd, blijkt uit nieuwe cijfers van de Museumvereniging.

  Steun aan musea komt vooral vanuit rijk

  Om de crisis door te komen hebben musea zeker tot de zomer van 2022 nog overheidssteun nodig. Dat meldt de Museumvereniging op basis van de jaarcijfers over 2020. Vorig jaar is er al veel noodsteun naar de musea gegaan, maar slechts een klein gedeelte daarvan kwam vanuit gemeenten. 

 • Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

  'Alleen EU-geld voor landen die rechtsstaat respecteren'

  5 reacties

  Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.