of 59147 LinkedIn

Nieuws

 • De opgave om meer woningen te bouwen vertaalt zich nog maar zeer beperkt in extra investeringen van gemeenten. Extra investeringen in grondexploitaties om invulling te geven aan de Woonagenda blijken in elk geval niet uit hun financiële cijfers tot en met het derde kwartaal van 2018. Dat concludeert de Delftse hoogleraar Willem Korthals Altes op basis van de gemeentelijke financiële gegevens tot en met het derde kwartaal.

  Gemeentelijke investeringen in grond stagneren

  De opgave om meer woningen te bouwen vertaalt zich nog maar zeer beperkt in extra investeringen van gemeenten. Extra investeringen in grondexploitaties om invulling te geven aan de Woonagenda blijken in elk geval niet uit hun financiële cijfers tot en met het derde kwartaal van 2018.

 • Met een investering van 2 miljard euro is de regio Drechtsteden in 2035 vrijwel volledig aardgasvrij. Dat blijkt uit een casestudy van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarbij de totale kosten van een regionale energietransitie voor het eerst in kaart zijn gebracht.

  Drechtsteden voor 2 miljard euro aardgasvrij

  Met een investering van 2 miljard euro is de regio Drechtsteden in 2035 vrijwel volledig aardgasvrij. Dat blijkt uit een casestudy van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarbij de totale kosten van een regionale energietransitie voor het eerst in kaart zijn gebracht.

 • Een Kamermeerderheid wil nog geen extra geld voor de jeugdhulp vrijmaken. Net als de minister wil zij het eerder toegezegde onderzoek naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei afwachten.

  Zeker tot voorjaar geen extra geld jeugdhulp

  Gemeenten krijgen voorlopig geen extra geld voor de jeugdhulp, als ze dat al krijgen. Een Kamermeerderheid wil, net als de minister van VWS, het eerder toegezegde onderzoek naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei afwachten. Dat onderzoek moet er voor de voorjaarsnota van het kabinet liggen.

 • Eigentijdser kan het bijna niet: een combinatie van blockchain en groene energie. Start-up HanzeNet heeft een toepassing ontwikkeld waarmee lokaal opgewekte energie kan worden verhandeld. Mede-oprichter Willem Poterman uit Deventer, met zijn 66 jaar de oudste van het stel maar ‘nog lang niet gestopt’, vertelt er geestdriftig over.

  'Wij geloven in lokaal verhandelbare energie'

  Eigentijdser kan het bijna niet: een combinatie van blockchain en groene energie. Start-up HanzeNet heeft een toepassing ontwikkeld waarmee lokaal opgewekte energie kan worden verhandeld. Mede-oprichter Willem Poterman uit Deventer, met zijn 66 jaar de oudste van het stel maar ‘nog lang niet gestopt’, vertelt er geestdriftig over.

 • Een gemeente krijgt het oordeel ‘goed’ als de kwaliteit van de Woz-taxaties en de gegevens die ervoor gebruikt worden goed zijn. Gemeenten moeten hiervoor ook de ontwikkelingen in de woningmarkt analyseren.

  Sterrenslag voor gemeenten

  De Waarderingskamer geeft dit jaar aan 74 gemeenten vijf sterren, de hoogst mogelijke score, voor hun uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Woz) en 26 gemeenten twee sterren. Geen enkele gemeente scoort slechts één ster.

 • Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

  Vangnetuitkering BUIG over 2017 voor 207 gemeenten

  Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

 • De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

  Gemeenten betalen te weinig voor jeugdbescherming

  De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

 • Gezinnen met een eigen woning betalen in 2019 gemiddeld 6 euro meer aan de waterschappen dan in 2018. Dat is de voorlopige prognose van de Unie van Waterschappen op basis van de begrotingsvoorstellen van de waterschappen.

  Opwarming leidt tot hogere belasting waterschap

  Gezinnen met een eigen woning betalen in 2019 gemiddeld 6 euro meer aan de waterschappen dan in 2018. Dat is de voorlopige prognose van de Unie van Waterschappen op basis van de begrotingsvoorstellen van de waterschappen.

 • De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd.

  Lager budget zorg in regio Eindhoven

  De invoering van een budgetplafond voor zorgaanbieders in de gemeente Eindhoven per 2019 leidt tot discussie in de regio. Het budgetplafond, dat tot kostenbeheersing moet leiden, is ook van toepassing op de zorg aan cliënten beschermd wonen uit de veertien omliggende gemeenten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën