of 64740 LinkedIn

Nieuws

 • Raadsleden moeten de ruimte hebben om te kunnen kiezen voor bezuinigingen. ‘Hoe eerder ze moed vatten, des te groter is hun keuzevrijheid’, zegt bezuinigingsadviseur Arie Teeuw. ‘Soms heb je iemand nodig die ze daarbij een handje helpt.’

  ‘Bezuinig nooit op de kinderboerderij’

  Raadsleden moeten de ruimte hebben om te kunnen kiezen voor bezuinigingen. ‘Hoe eerder ze moed vatten, des te groter is hun keuzevrijheid’, zegt bezuinigingsadviseur Arie Teeuw. ‘Soms heb je iemand nodig die ze daarbij een handje helpt.’

 • De hersteloperatie in de toeslagenaffaire loopt niet goed. Het vertrouwen is echt te herstellen, maar dat kan alleen met maatwerk, zorgvuldigheid en met aandacht. De huidige regeling, maar ook de nieuwe regelingen moeten daarom 'uitlegbaar, uitvoerbaar en juridisch houdbaar' zijn. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  VNG: eerst orde op zaken, dan nieuwe regelingen

  1 reactie

  De hersteloperatie in de toeslagenaffaire loopt niet goed. Het vertrouwen is echt te herstellen, maar dat kan alleen met maatwerk, zorgvuldigheid en met aandacht. De huidige regeling, maar ook de nieuwe regelingen moeten daarom 'uitlegbaar, uitvoerbaar en juridisch houdbaar' zijn. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de VNG haar verlanglijst overlegd. De gemeenten willen voor de energietransitie honderden miljoenen extra. Ook moet het rijk zich nadrukkelijker achter lokale bestuurders scharen.

  Energieopgave: gemeenten willen geld en support

  Aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de VNG haar verlanglijst overlegd. De gemeenten willen voor de energietransitie honderden miljoenen extra. Ook moet het rijk zich nadrukkelijker achter lokale bestuurders scharen.

 • Beeld: Shutterstock

  VNG aan Kamer: geld voor lokale partijen

  Het is wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft ‘niet uit te leggen’ dat er subsidie is voor landelijke democratie, maar niet voor lokale partijen. De VNG vraagt de Tweede Kamer, die vandaag de begroting van Binnenlandse Zaken en het gemeentefonds bespreekt, dit recht te trekken. Ook herhaalt de VNG haar ontstemdheid over het niet doorberekenen van bepaalde uitgaven, waardoor overheden minder geld krijgen.

 • Oordelen is een vorm van meten met de menselijke geest als instrument, dat is blootgesteld aan vooroordelen en ruis. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beschrijft in zijn nieuwste boek wat je als leidinggevende kunt doen om deze stoorzenders te reduceren bij jezelf en in de organisatie.

  Wegnemen 'ruis' verbetert beslissingen bestuurders

  Oordelen is een vorm van meten met de menselijke geest als instrument, dat is blootgesteld aan vooroordelen en ruis. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beschrijft in zijn nieuwste boek wat je als leiddinggevende kunt doen om deze stoorzenders te reduceren bij jezelf en in de organisatie.

 • De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft zorgelijk. Ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) had vorig jaar een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.

  Jeugdzorginstellingen nog steeds in zwaar weer

  De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft kwetsbaar. Hoewel het nettoresultaat van 15,1 miljoen euro in 2019 naar 38,1 miljoen euro in 2020 steeg, heeft ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.   

 • De NAM heeft 60 procent betaald van zijn rekening van de versterkingsoperatie in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf, dat in handen is van Shell en ExxonMobil, betwist volgens het kabinet de hoogte van de kosten en vindt de rekeningen onvoldoende inzichtelijk.

  NAM betwist kosten van versterkingsoperatie Groningen

  Reageer

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voldoet slechts een deel van zijn kosten van de versterkingsoperatie in Groningen. Het gesprek is nog gaande, maar de kans dat het Rijk hierover een rechtszaak aanspant tegen het bedrijf is reëel, meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Beeld: Shutterstock

  ABP stopt met fossiele beleggingen

  Pensioenfonds ABP stopt versneld met de beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen). Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2023 het merendeel verkocht zijn. ABP heeft zo’n 15 miljard hierin belegd, oftewel bijna 3 procent van het totale vermogen.

 • Beeld: Shutterstock

  ABP: waardeoverdracht pensioenen komt dichterbij

  De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP verbeterde wederom in het derde kwartaal en daarom is pensioenverlaging volgend jaar zeer onwaarschijnlijk. Helaas is verhoging volgens het fonds ook onwaarschijnlijk. Wel komt de mogelijkheid in de buurt dat deelnemers die van baan veranderen weer een overdracht van hun pensioenwaarde krijgen. ABP heeft nog een stapel verzoeken liggen.

 • Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

  Hogere prijzen nekken bio-energiecentrale Harderwijk

  Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

 • De herverdeling van het gemeentefonds moet beter en eerlijker, zo liet de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de minister van Binnenlandse Zaken gisteren weten. Burgemeesters van de Utrechtse gemeenten gaan nog een stap verder: ze willen dat Den Haag extra geld stort in het gemeentefonds. Pas dan zijn ze bereid om afspraken te maken over nieuwe ambities, zoals inburgering.

  Burgemeesters pikken herverdeling gemeentefonds niet

  De herverdeling van het gemeentefonds moet beter en eerlijker, zo liet de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de minister van Binnenlandse Zaken gisteren weten. Burgemeesters van de Utrechtse gemeenten gaan nog een stap verder: ze willen dat Den Haag extra geld stort in het gemeentefonds. Pas dan zijn ze bereid om afspraken te maken over nieuwe ambities, zoals inburgering.

 • Kobalt. Beeld: Shutterstock

  ABP verkoopt aandeel mijnbouwbedrijf Glencore

  Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft het belang in mijnbouwbedrijf Glencore verkocht vanwege duurzaamheidsrisico’s. Het fonds verwacht niet dat Glencore de risico’s, onder andere op het gebied van mensenrechten, op korte termijn voldoende kan verminderen.