of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • © Jan Bouwhuis

  Rijksgeld voor opgravingen

  Twee onderzoeken van archeologische vondsten krijgen geld van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, OCW. Het gaat om een complex aan vindplaatsen uit de Romeinse tijd in Tiel-Medel en een collectie edelmetalen objecten uit een 17e-eeuws scheepswrak bij Texel.

 • Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer, gisteren. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

  Staatssecretaris belooft oplossing ESF-kwestie

  Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) vandaag op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

 • Defensieterrein in de Amsterdamse wijk Kattenburg

  Defensie wil toch in centrum Amsterdam blijven

  2 reacties

  Defensie wil toch graag op het Marineterrein in hartje Amsterdam blijven. Het ministerie is hierover in gesprek met de gemeente. Het terrein op het eiland Kattenburg werd een paar jaar terug afgestoten omdat Defensie een miljard euro aan bezuinigingen moest verstouwen.

 • De leegstand van kantoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Van de beschikbare kantoorruimte staat nu 11,6 procent leeg, het laagste niveau sinds 2007. Dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

  Leegstand kantoren daalt verder

  1 reactie

  De leegstand van kantoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Van de beschikbare kantoorruimte staat nu 11,6 procent leeg, het laagste niveau sinds 2007. Dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

 • 6.200 mensen met een arbeidsbeperking gingen afgelopen jaar met behulp van loonkostensubsidie aan het werk, meldt Cedris. De toenemende mate waarin beroep wordt gedaan op de loonkostensubsidie is volgens Cedris-voorzitter Job Cohen bewijs dat het instrument goed werkt.

  Beroep op loonkostensubsidie in 2017 fors gestegen

  6.200 mensen met een arbeidsbeperking gingen afgelopen jaar met behulp van loonkostensubsidie aan het werk, meldt Cedris. De toenemende mate waarin beroep wordt gedaan op de loonkostensubsidie is volgens Cedris-voorzitter Job Cohen bewijs dat het instrument goed werkt.

 • ‘Het is kansloos om tegen het besluit in te gaan’, oordeelt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga over het verzet van de PVV Limburg tegen het terugbetalen van verduisterd geld. Oud-fractievoorzitter Michael Heemels verduisterde 178 duizend euro aan partijvergoeding en het Limburgs Parlement besloot in december dat de PVV-fractie het geld moet terugbetalen. Volgens de hoogleraar is de jurisprudentie duidelijk: ‘De regel is dat als fractievergoeding niet is aangewend waar het voor is gegeven, het door de fractie moet worden terugbetaald. In dit geval is dat een beetje zuur.’

  'Aanvechten terugbetaling verduisterde geld is kansloos'

  ‘Het is kansloos om tegen het besluit in te gaan’, oordeelt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga over het verzet van PVV Limburg tegen het terugbetalen van verduisterd geld. Oud-fractievoorzitter Michael Heemels verduisterde 178 duizend euro aan partijvergoeding en het Limburgs Parlement besloot in december dat de PVV-fractie het geld moet terugbetalen. Volgens de hoogleraar is de jurisprudentie duidelijk: ‘De regel is dat als fractievergoeding niet is aangewend waar het voor is gegeven, het door de fractie moet worden terugbetaald. In dit geval is dat een beetje zuur.’

 • Nu het economisch weer beter gaat en de broekriem is aangehaald, hebben de gemeenten Drimmelen en Houten na 2017 allebei geld over. In beide gemeenten is besloten dat inwoners dat in hun portemonnee mogen gaan merken.

  Gemeenten met overschotten boeken geld terug

  Nu het economisch weer beter gaat en de broekriem is aangehaald, hebben de gemeenten Drimmelen en Houten na 2017 allebei geld over. In beide gemeenten is besloten dat inwoners dat in hun portemonnee mogen gaan merken.

 • De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

  Ambtenaren waterschap krijgen er 7,5 procent bij

  De vakbonden en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de waterschappen. In drie jaar tijd stijgen de salarissen met met 7,5 procent. Daar bovenop krijgen de ambtenaren bij de waterschappen eenmalig 500 euro.

 • Gemeenten hebben ingestemd met de eenmalige ‘stroppenpot’ voor gemeenten met grote tekorten op de jeugdhulp en Wmo. Dat is woensdag duidelijk geworden tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  Gemeenten akkoord met stroppenpot

  Gemeenten hebben ingestemd met de zogeheten ‘stroppenpot’ voor gemeenten met grote tekorten op de jeugdhulp en Wmo. Gemeenten hebben massaal tegen de invoering van het Wmo-abonnementstarief gestemd.

 • Gemeenten gaan akkoord met het Interbestuurlijk Programma (IBP), maar niet met de zinsnede erin dat ze afzien van verdere compensatie voor tekorten in het sociaal domein. Zonder Haagse tegemoetkoming zeggen ze niet in staat te zijn te investeren in het gezamenlijk oppakken van grote maatschappelijke opgaven.

  Gemeenten: rijk moet tekorten sociaal domein bijpassen

  Gemeenten gaan akkoord met het Interbestuurlijk Programma (IBP), maar niet met de zinsnede erin dat ze afzien van verdere compensatie voor tekorten in het sociaal domein. Zonder Haagse tegemoetkoming zeggen ze niet in staat te zijn te investeren in het gezamenlijk oppakken van grote maatschappelijke opgaven.

 • Het accres is van gemeenten en zij bepalen waar het aan wordt uitgegeven. Dat stelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken woensdag op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

  Ollongren: ‘Handen af van accres’

  Het accres is van gemeenten. Zij bepalen waar het aan wordt uitgegeven, niet ministers of staatssecretarissen. Dat stelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken woensdag op het jaarcongres van gemeentekoepel VNG.

 • Tientallen gemeentebesturen hebben plannen om in de komende jaren woningen van het aardgas af te koppelen. Dat blijkt uit een analyse van de coalitieakkoorden door de NOS. De omroep telde zeker 41 gemeenten die afspraken hebben gemaakt over wonen zonder aardgas. Het gaat in totaal om tienduizenden woningen in ruim zeventig wijken.

  Gemeenten maken begin met aardgasloos wonen

  2 reacties

  Tientallen gemeentebesturen hebben plannen om in de komende jaren woningen van het aardgas af te koppelen. Dat blijkt uit een analyse van de coalitieakkoorden door de NOS. De omroep telde zeker 41 gemeenten die afspraken hebben gemaakt over wonen zonder aardgas. Het gaat in totaal om tienduizenden woningen in ruim zeventig wijken.

 • De hoge ambities van het Amsterdamse Project 1012 zijn niet waargemaakt. Dat schrijft de Amsterdamse rekenkamer in een zeer kritisch rapport. Het project, dat begon in 2009, moest de criminele infrastructuur aanpakken en postcodegebied 1012 van Amsterdam economisch verbeteren. Inmiddels is een groot deel van de geplande https://mapgap.nl/1012 afgerond en de evaluatie van de rekenkamer is niet mis. ‘Het is de overheid dus niet gelukt.’

  Onvoldoende verbetering oude binnenstad Amsterdam

  De hoge ambities van het Amsterdamse Project 1012 zijn niet waargemaakt. Dat schrijft de Amsterdamse rekenkamer in een uiterst kritisch rapport. Het project, dat begon in 2009, moest de criminele infrastructuur aanpakken en postcodegebied 1012 van Amsterdam economisch verbeteren. Inmiddels is een groot deel van de geplande activiteiten afgerond en de evaluatie van de rekenkamer is niet mis. ‘Het is de overheid dus niet gelukt.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën