of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Brussel ziet zo veel brood in Twente en Hengelo dat ze vorig jaar 11 miljoen euro subsidie gaf voor de verbreding van het Twentekanaal en het opknappen van de binnenhavens van Hengelo en Almelo. Bruggink: ‘Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ken genoeg steden met de omvang van Hengelo die zeggen: “Hier gebeurt het en verder niet.” Je moet wel de ramen openzetten en over je gemeentegrens heen willen kijken.’

  Hengelo haalt per inwoner meeste EU-subsidie binnen

  Geen gemeente is zo succesvol in Brussel als het Overijsselse Hengelo. De Tukkers kregen sinds 2014 
  150 euro per inwoner van de EU. ‘Maar dat geld komt niet uit de lucht vallen’, zegt wethouder Claudio Bruggink. ‘Je moet wel over je gemeentegrens heen willen kijken.’

 • ‘Het is ronduit teleurstellend dat er nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de blijverslening’, zegt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA). Deze week werd bekend dat er weinig animo is voor de lening die ouderen in staat stelt om langer thuis te blijven wonen. De VNG weet het antwoord niet. Kerstens vraagt samen met zijn PvdA-collega Henk Nijboer uitleg van de minister.

  Lage animo voor blijverslening ‘ronduit teleurstellend’

  ‘Het is ronduit teleurstellend dat er nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de blijverslening’, zegt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA). Deze week werd bekend dat er weinig animo is voor de zogeheten 'blijverslening', een lening die ouderen in staat stelt om langer thuis te blijven wonen. De Vereniging van Nederlands Gemeenten weet het antwoord niet. Kerstens vraagt samen met zijn PvdA-collega Henk Nijboer uitleg van de minister.

 • De verantwoording van de omzet in het sociaal domein en de Wet normering topinkomens (WNT) kosten de accountant bovengemiddeld veel tijd. Volgens twee op de drie respondenten vergt het sociaal domein naar verhouding beduidend meer tijd. De branchevereniging voor gehandicaptenzorg (VGN) constateerde vorig jaar dat gebrek aan uniformering van het administratieve proces bij gemeenten het grootste pijnpunt is voor zorginstellingen.

  Verantwoording zorg is kostenpost

  De verantwoording van de omzet in het sociaal domein en de Wet normering topinkomens (WNT) kosten de accountant bovengemiddeld veel tijd. Dat blijkt uit de Financiële Zorgthermometer, de enquête van Fizi en bureau Finance Ideas onder financials in de zorg. De tijd die zij besteden aan de verantwoording van de omzet uit het sociaal domein is meer dan verwacht op basis van de omzet. 

 • De gemeente Den Haag heeft een tekort van 26 miljoen euro op de jeugdhulp en de Wmo. Dat blijkt uit de jaarrekening 2018.

  Tekort Den Haag van 26 miljoen op Wmo en jeugd

  De gemeente Den Haag kijkt aan tegen een tekort van 26 miljoen euro op de jeugdhulp en de Wmo. Dit komt onder meer door de rijksbezuinigingen, maar ook door de stijging van het aantal mensen dat van een Wmo-voorziening gebruik maakt.

 • De Nederlandse economische groei daalde licht in 2018 en bijna alle provincies zien deze daling terug. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De economie in Flevoland groeide dankzij Almere het snelst: met 3,4 procent.

  Bijna alle provincies zien lagere economische groei

  De Nederlandse economische groei daalde licht in 2018 en bijna alle provincies zien deze daling terug. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De economie in Flevoland groeide dankzij Almere het snelst, met 3,4 procent. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,7 procent, maar een daling ten opzichte van de 4,2 procent stijging in het voorgaande jaar.

 • 'Naarmate het verbod later (of helemaal niet) wordt ingesteld, blijft de hoeveelheid vrijkomende vezels in de leefomgeving toenemen', schrijft de groep. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Vrijkomende vezels in de buitenlucht kunnen kanker veroorzaken.

  Brandbrief voor verbod asbestdaken vanaf 2025

  4 reacties

  De Eerste Kamer moet haast maken met een kabinetsvoorstel om asbestdaken vanaf 2025 in Nederland te verbieden. Dat schrijven vertegenwoordigers van bouwbedrijven en een groep gedeputeerden en wethouders in een brandbrief. In oktober vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met het verbod.

 • Het aantal buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro is flink gestegen. Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa zijn er momenteel 53 van dergelijke 'miljoenenbuurten'. Dat is zes keer zoveel in vergelijking met vier jaar eerder.

  Zes keer meer 'miljoenenbuurten'

  1 reactie

  Het aantal buurten in Nederland waar de woningen in doorsnee meer waard zijn dan 1 miljoen euro is flink gestegen. Volgens woningmarktonderzoeker Calcasa zijn er momenteel 53 van dergelijke 'miljoenenbuurten'. Dat is zes keer zoveel in vergelijking met vier jaar eerder.

 • Het opknippen van potentiele woningbouwgronden in kleinere kavels voor particuliere beleggers maakt een toekomstig bouwproject juist minder waarschijnlijk. In meer dan twintig gemeenten en door de VNG wordt de versnippering als een probleem voor toekomstige woningbouw gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad naar particuliere grondspeculatie.

  Versnipperde kavels frustreren bouwplannen

  Het opknippen van potentiele woningbouwgronden in kleinere kavels voor particuliere beleggers maakt een toekomstig bouwproject juist minder waarschijnlijk. In meer dan twintig gemeenten en door de VNG wordt de versnippering als een probleem voor toekomstige woningbouw gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad naar particuliere grondspeculatie. 

 • Nog voor de zomer krijgt de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangeboden dat een einde maakt aan lokale rekenkamers met raadsleden. Enkel onafhankelijke rekenkamers zijn wat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken betreft straks nog toegestaan.

  Streep door rekenkamercommissies

  Nog voor de zomer krijgt de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangeboden dat een einde maakt aan lokale rekenkamers met raadsleden. Enkel onafhankelijke rekenkamers zijn wat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken betreft straks nog toegestaan.

 • Er is inderdaad sprake van een flinke volumegroei in de jeugdhulp. Dat blijkt uit het concept-onderzoeksrapport naar de tekorten op de jeugdhulpbudgetten en de volumegroei. De VNG heeft de druk bij het kabinet opgevoerd om te komen met een adequate financiële compensatie hiervoor.

  Volumegroei jeugdhulp ‘bewezen’

  Er is sprake van een flinke volumegroei in de jeugdhulp. Dat zou blijken uit het concept-onderzoeksrapport naar de oorzaak van de tekorten en volumegroei in de jeugdhulp. De VNG heeft de druk bij het kabinet opgevoerd om met extra geld over de brug te komen.

 • Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

  Cao-overleg gemeenten klapt

  Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

   

 • Enschede moet wederom voetbalclub FC Twente te hulp schieten met een financiële redding die miljoenen bedraagt. De gemeente scheldt een deel kwijt en zet een ander deel om in een achtergestelde lening, waar de club de eerste jaren geen rente en aflossing over hoeft te betalen. In totaal komt de redding van de gemeente neer op 14 miljoen euro. Uit veel hoeken komt kritiek. Is er hier sprake van staatssteun, dat bijna altijd verboden is?

  'Redding FC Twente is wél staatssteun'

  Enschede moet wederom voetbalclub FC Twente te hulp schieten met een financiële redding die miljoenen bedraagt. De gemeente scheldt een deel kwijt en zet een ander deel om in een achtergestelde lening, waar de club de eerste jaren geen rente en aflossing over hoeft te betalen. In totaal komt dat neer op 14 miljoen euro. Uit veel hoeken komt kritiek. Is er hier sprake van staatssteun, dat bijna altijd verboden is?

 • De SER wijst erop dat laaggeletterdheid vaak een oorzaak is van andere problemen zoals schulden, slechte gezondheid, armoede of een slechte woonsituatie. ‘Mensen willen hun kinderen kunnen voorlezen, online bankieren of gebruikmaken van sociale media. Voor veel laaggeletterden is dat moeilijk. Maar ook voor hun werkgevers (meer dan de helft van de laaggeletterden werkt) is het een probleem’, stelt de SER.

  SER: 84 miljoen geld voor laaggeletterden is niet genoeg

  Reageer

  De 84 miljoen euro die het kabinet jaarlijks wil uittrekken voor problemen door ongeletterdheid is volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) veel te weinig. De SER denkt dat daarvoor het dubbele budget nodig is.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën