of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten moeten en masse in actie komen tegen de ‘erosie’ van de gemeentebegroting die wordt veroorzaakt door het rijk. Daartoe roept de raad van Enschede alle raden van Nederland op.

  Raad Enschede roept op tot landelijke revolte

  Gemeenten moeten massaal in actie komen tegen de ‘erosie’ van de gemeentebegroting die wordt veroorzaakt door het rijk. Alle gemeenten moeten hiertoe inzichtelijk maken welk deel van hun tekort op het conto van ‘Den Haag’ komt. Die verzamelende berekeningen wil de raad van Enschede onder de neus schuiven van de minister van Binnenlandse Zaken.

 • Gemeenten kunnen vanaf volgende week 15.000 euro subsidie krijgen voor een wifi-hotspot in openbare ruimtes als gemeentehuizen, bibliotheken, parken en musea. Met de subsidie wil de Europese Unie in totaal 8.000 gemeenten van openbare wifi voorzien.

  Europees geld voor Wifi-hotspots

  Gemeenten kunnen vanaf volgende week 15.000 euro subsidie krijgen voor een wifi-hotspot in openbare ruimtes als gemeentehuizen, bibliotheken, parken en musea. Met de subsidie wil de Europese Unie in totaal 8.000 gemeenten van openbare wifi voorzien.

 • Gemeenten uit Utrecht en Brabant willen dat de woningbouwimpuls van het kabinet van 1 miljard euro ook beschikbaar komt voor kleinere nieuwbouwprojecten. In de regeling van minister Van Veldhoven (MenW) moeten er minstens 500 woningen op een locatie worden gebouwd om in aanmerking te komen voor het extra geld.

  ‘Woningbouwimpuls ook naar kleinere projecten’

  Gemeenten uit Utrecht en Brabant willen dat de woningbouwimpuls van het kabinet van 1 miljard euro ook beschikbaar komt voor kleinere nieuwbouwprojecten. In de regeling van minister Van Veldhoven (MenW) moeten er minstens 500 woningen op een locatie worden gebouwd om in aanmerking te komen voor het extra geld.

 • Giga tekorten in het sociaal domein hadden ze, Eindhoven en Venlo. Ieder zette eigen maatregelen in om het tij te keren. Gemene deler: ze contracteren minder aanbieders (of gaan dat doen) en hebben de toegang tot de zorg op de schop genomen. Over 2019 noteren beiden een plus.

  Tekorten in sociaal domein beteugeld

  Diep in de rode cijfers zaten ze, Eindhoven en Venlo. De tekorten in het sociaal domein waren giga en alle zeilen moesten worden bijgezet om het tij te keren. Dat deden beide steden op hun eigen manier. Gemene deler: ze contracteren minder aanbieders (of gaan dat doen) en hebben de toegang tot de zorg op de schop genomen. Over 2019 noteren beiden een plus.

 • Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes gaat zich buigen over de compensatie die Zeeland moet krijgen omdat de marinierskazerne niet naar Vlissingen gaat. Dat kondigde minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag aan.

  Wientjes moet compensatie Zeeland regelen

  1 reactie

  Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes gaat zich buigen over de compensatie die Zeeland moet krijgen omdat de marinierskazerne niet naar Vlissingen gaat. Dat kondigde minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag aan.

 • Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij te zijn. De centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.

  Utrecht geeft circulaire economie impuls

  Reageer

  Utrecht werkt aan een grootschalige grondstoffenbank op bedrijventerrein Lage Weide. De stad heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair en dus afvalvrij te zijn. De centrale plek voor de overslag van bouw- en sloopafval dat wordt hergebruikt, moet hieraan bijdragen.

 • De Groningse staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga spreekt van het misbruiken van de gemeenten door de rijksoverheid en een erosie van het lokaal bestuur. Hij pleit daarom voor een ‘Bestuursplan voor Nederland’ met heldere criteria voor taaktoedeling aan gemeenten.

  Elzinga: ‘Stop met misbruiken gemeenten’

  De grootste en belangrijkste beleidsvrijheid voor gemeenten? Dat is de mogelijkheid om in autonomie de ene bezuiniging na de andere te realiseren, zo stelt hoogleraar Douwe Jan Elzinga in een essay in Binnenlands Bestuur. 

 • © Shutterstock

  Minder Brussels geld naar ESF+

  De Brusselse cofinanciering van ESF+ daalt vrijwel zeker van 50 naar 40 procent. Daarnaast gaat het totaal te besteden bedrag voor Nederland naar alle waarschijnlijkheid omlaag. Dat zorgt voor hoofdbrekens bij de Nederlandse gemeenten. 

 • © Shutterstock

  Ambtenaar onzeker over eigen pensioen

  De meerderheid van de lezers van Binnenlands Bestuur heeft twijfels over de hoogte van het eigen pensioen. Wel zijn ze, met het oog op hun eigen toekomst, bereid de tering naar de nering te zetten.

 • Het percentage vrouwen in voltijd-dienst bij de gemeente steeg met twee procentpunten, het aandeel mannen daalde met één procentpunt. Daarmee is de deeltijdkloof tussen mannen en vrouwen nu gedaald naar vijftig procentpunten.

  Deeltijdkloof krimpt langzaam, ook bij gemeenten

  Vrouwelijke gemeenteambtenaren zijn de afgelopen jaren iets vaker voltijds gaan werken, terwijl hun mannelijke collega's juist iets vaker in deeltijd werken. Toch blijven de verschillen groot: slechts 33 procent van de vrouwen werkt voltijds tegenover 83 procent van de mannen. Het typisch Nederlandse deeltijdmodel geeft niet makkelijk mee.

 • De Rotterdamse economie groeit harder dan het landelijke en regionale gemiddelde. Dat staat in de maandag gepresenteerde Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2020, die inzicht geeft in de belangrijkste gegevens van de Rotterdamse economie.

  Rotterdam groeit harder

  Reageer

  De Rotterdamse economie groeit harder dan het landelijke en regionale gemiddelde. Dat staat in de maandag gepresenteerde Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2020, die inzicht geeft in de belangrijkste gegevens van de Rotterdamse economie.

 • De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

  Floriade Almere weer miljoenen duurder

  De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

 • Gemeenten die de bekostigingssystematiek pxq (prijs maal hoeveelheid) hanteren, moeten overwegen op een andere systematiek over te stappen. Het instellen van budgetplafonds lijkt onontbeerlijk. Deze aanbevelingen doet PBLQ na analyse van rekenkameronderzoeken die op verzoek van Divosa is gemaakt.

  Stap af van ‘uurtje factuurtje’?

  Het ontbeert gemeenten vaak aan gerichte en actuele sturingsinformatie in het sociaal domein. Die is echter cruciaal om grip te krijgen op de gemeentelijke uitvoering en kosten. Gemeenten die de bekostigingssystematiek pxq (prijs maal hoeveelheid) hanteren, moeten overwegen op een andere systematiek over te stappen. Het instellen van budgetplafonds lijkt onontbeerlijk.    

 • Vier topambtenaren hebben een bonus van 1000 euro bruto teruggestort, nadat er ophef over was ontstaan onder de ambtenarij. De vier concernmanagers kregen de bonus eind vorig jaar toegewezen door de waarnemend gemeentesecretaris, omdat ze tijdelijk het werk hadden opgepakt van de vertrokken gemeentesecretaris. Toen dit intern bekend reageerden andere ambtenaren furieus.

  Topambtenaren storten bonus terug na ophef

  Vier topambtenaren van de gemeente Emmen hebben een bonus van 1000 euro bruto teruggestort, nadat er ophef over was ontstaan onder de ambtenarij. De vier concernmanagers kregen de bonus eind vorig jaar toegewezen door de waarnemend gemeentesecretaris, omdat ze tijdelijk het werk hadden opgepakt van de vertrokken gemeentesecretaris. Toen dit intern bekend reageerden andere ambtenaren furieus.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën