of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • Een gemeente krijgt het oordeel ‘goed’ als de kwaliteit van de Woz-taxaties en de gegevens die ervoor gebruikt worden goed zijn. Gemeenten moeten hiervoor ook de ontwikkelingen in de woningmarkt analyseren.

  Sterrenslag voor gemeenten

  De Waarderingskamer geeft dit jaar aan 74 gemeenten vijf sterren, de hoogst mogelijke score, voor hun uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Woz) en 26 gemeenten twee sterren. Geen enkele gemeente scoort slechts één ster.

 • Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

  Vangnetuitkering BUIG over 2017 voor 207 gemeenten

  Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

 • De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

  Gemeenten betalen te weinig voor jeugdbescherming

  De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

 • Gezinnen met een eigen woning betalen in 2019 gemiddeld 6 euro meer aan de waterschappen dan in 2018. Dat is de voorlopige prognose van de Unie van Waterschappen op basis van de begrotingsvoorstellen van de waterschappen.

  Opwarming leidt tot hogere belasting waterschap

  Gezinnen met een eigen woning betalen in 2019 gemiddeld 6 euro meer aan de waterschappen dan in 2018. Dat is de voorlopige prognose van de Unie van Waterschappen op basis van de begrotingsvoorstellen van de waterschappen.

 • De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd.

  Lager budget zorg in regio Eindhoven

  De invoering van een budgetplafond voor zorgaanbieders in de gemeente Eindhoven per 2019 leidt tot discussie in de regio. Het budgetplafond, dat tot kostenbeheersing moet leiden, is ook van toepassing op de zorg aan cliënten beschermd wonen uit de veertien omliggende gemeenten.

 • Het paspoort wordt volgend jaar duurder. Gemeenten mogen in 2019 ruim 71 euro voor het reisdocument gaan vragen, nu ligt de maximumprijs nog op ruim 65 euro. Dat blijkt uit een tarievenlijst voor 2019 die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft gepubliceerd.

  Prijs paspoort gaat 10 procent omhoog

  5 reacties

  Het paspoort wordt volgend jaar duurder. Gemeenten mogen in 2019 ruim 71 euro voor het reisdocument gaan vragen, nu ligt de maximumprijs nog op ruim 65 euro. Dat blijkt uit een tarievenlijst voor 2019 die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft gepubliceerd.

 • De organisatie van de Floriade 2022 gaat de gemeente Almere niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen kosten, aldus het college. De wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen spreekt de gemeenteraad over het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

  Floriade Almere miljoenen duurder

  Niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen zijn de kosten voor de gemeente Almere voor de organisatie van de Floriade 2022, aldus het college. De tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen bespreekt de gemeenteraad het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

 • Laarbeek wil de oplopende kosten in de jeugdzorg terugdringen door huisartsen te verleiden minder snel door te verwijzen richting (dure) gespecialiseerde instellingen. De tien huisartsen in de gemeente kunnen sinds 1 juli gebruik maken van een door de gemeente bekostigde praktijkondersteuner.

  Gemeente Laarbeek ‘ontzorgt’ de huisarts

  Laarbeek wil de oplopende kosten in de jeugdzorg terugdringen door huisartsen te verleiden minder snel door te verwijzen richting (dure) gespecialiseerde instellingen. De tien huisartsen in de gemeente kunnen sinds 1 juli gebruik maken van een door de gemeente bekostigde praktijkondersteuner.

 • Gemeenten kunnen vanaf vandaag tot en met vrijdag aanvraag doen voor EU-subsidie voor wifi-hotspots. De eerste ronde begint vandaag om 13.00 uur en gemeenten komen mogelijk in aanmerking voor een voucher van 15.000 euro. De gemeenten worden geselecteerd volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

  Subsidie voor wifi-hotspots vandaag van start

  Gemeenten kunnen vanaf vandaag tot en met vrijdag aanvraag doen voor EU-subsidie voor wifi-hotspots. De eerste ronde begint vandaag om 13.00 uur en gemeenten komen mogelijk in aanmerking voor een voucher van 15.000 euro. De gemeenten worden geselecteerd volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. 

 • Kamerleden van GroenLinks en PvdA vinden dat minister De Jonge (VWS) de financiële problemen van gemeenten serieus moet nemen en actie moet ondernemen.

  Kamer bezorgd over tekorten jeugdzorg

  Minister de Jonge (VWS) zal maandag in een debat met de Kamer flink aan de tand worden gevoeld over de oplopende uitgaven, en daarmee tekorten, voor gemeenten op de jeugdhulp. In ieder geval door GroenLinks en PvdA, die vinden dat de minister nu in actie moet komen.

 • De gemeente Amsterdam mag een nieuwe methode gebruiken om te controleren of ondernemers gebruik maken van crimineel verkregen geld. De bestuursrechter heeft bepaald dat de gemeente voorafgaand aan de vergunningverlening kan vragen hoe de aanvragers aan hun geld komen.

  Gemeente mag herkomst geld ondernemers vragen

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam mag een nieuwe methode gebruiken om te controleren of ondernemers gebruik maken van crimineel verkregen geld. De bestuursrechter heeft bepaald dat de gemeente voorafgaand aan de vergunningverlening kan vragen hoe de aanvragers aan hun geld komen. 

 • Het kabinet moet gemeenten met ernstige tekorten op het budget voor de jeugdzorg volgend jaar nog financieel te hulp springen. Dat stellen de koepelorganisaties van gemeenten en de jeugdbranches in een gezamenlijke brandbrief aan de Tweede Kamer.

  Brandbrief over tekorten jeugdzorg

  Het kabinet moet gemeenten met ernstige tekorten op het budget voor de jeugdzorg volgend jaar nog financieel te hulp springen. Dat stellen de koepelorganisaties van gemeenten en de jeugdbranches in een gezamenlijke brandbrief aan de Tweede Kamer.

 • De gemeenten die hun aanvraag voor het Fonds tekortgemeenten in de prullenbak zagen verdwijnen, zijn absoluut niet blij.

  Nul euro uit ‘stroppenpot’ is onredelijk

  Tekorten in het sociaal domein hebben ze zeker en een aanvraag voor een bijdrage uit de ‘stroppenpot’ deden ze ook. Maar onder meer de gemeenten Terneuzen, Hof van Twente, Rhenen en Simpelveld kregen nul op het rekest.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën