of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten geven steeds meer uit aan software, ict-infrastructuur, -werkplekken en -personeel. Uit de ICT-benchmark Gemeenten van M&I/Partners blijkt dat die kosten zijn opgelopen tot 84 euro per inwoner, twee euro meer dan vorig jaar. Volgens het adviesbureau zullen ontwikkelingen als de Omgevingswet, Common Ground en smart city in de toekomst voor een verdere stijging zorgen.

  Stijging ICT-kosten gemeenten zet door

  Gemeenten geven steeds meer uit aan software, ict-infrastructuur, -werkplekken en -personeel. Uit de ICT-benchmark Gemeenten van M&I/Partners blijkt dat die kosten zijn opgelopen tot 84 euro per inwoner, twee euro meer dan vorig jaar. Volgens het adviesbureau zullen ontwikkelingen als de Omgevingswet, Common Ground en smart city in de toekomst voor een verdere stijging zorgen.

 • Volgens Kock is uit onderzoek gebleken dat de crisis bij AEB het beste kan worden bestreden door het bedrijf volledig te privatiseren. Maar het college zou liever in zee gaan met publieke partijen. Die optie kost de stad volgens de vertrekkende wethouder meer geld, geeft meer financiële risico's en minder kans op een succesvolle doorstart. ‘Ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners’, aldus Kock.

  Wethouder Udo Kock van Amsterdam weg om toekomst AEB

  3 reacties

  De Amsterdamse wethouder van financiën en economische zaken, Udo Kock, stapt met onmiddellijke ingang op. In zijn ontslagbrief aan burgemeester Femke Halsema zegt de D66-wethouder zich niet te kunnen vinden in de oplossing die het college wil voor de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).

 • Voor bepaalde groepen personen geldt de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme al. Banken, maar ook andere instellingen, zijn verplicht een onderzoek in te stellen voor ze zaken doen met bijvoorbeeld hoge politici en rechters, maar ook hoge militairen, directeuren van staatsbedrijven en hun directe familie.

  Voorstel VVD: controleer bankrekening van raadsleden

  1 reactie

  Banken moeten de rekeningen van gemeenteraadsleden in de gaten houden, om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen, vindt de VVD. Voor bijvoorbeeld ministers, Kamerleden en rechters geldt deze verplichting al.

 • Het gemeentehuis in Bemmel werd vorig jaar augustus deels in puin gereden door een verwarde man die met een auto vol gasflessen de gevel van het pand ramde. Een felle brand was het gevolg. De man, een boze inwoner, kwam bij zijn daad om het leven. De herbouw van het pand is precies een jaar later van start gegaan.

  Ton provincie voor herbouw gemeentehuis

  Gelderland trekt honderdduizend euro uit voor de herbouw van het gemeentehuis in Lingewaard. Daarmee wil de provincie bijdragen aan de veiligheid van medewerkers en het openbaar bestuur. ‘Dit is echt een uitzonderlijke situatie’, zegt gedeputeerde Jan Markink. 

 • De overheid moet een onafhankelijke instantie optuigen voor afhandeling van klachten over aanbestedingen. Ondernemers lopen vaak tegen problemen aan, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

  'Klachtenloketten aanbestedingen werken slecht'

  Reageer

  De overheid moet een onafhankelijke instantie optuigen voor afhandeling van klachten over aanbestedingen. Ondernemers lopen vaak tegen problemen aan bij het binnenhalen van opdrachten bij de overheid, maar klagen daarover levert nu vaak niets op, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

 • ‘Bijzonder teleurstellend’, noemt de VNG het feit dat er geen perspectief is op een ruimer budget voor lokale, regionale en streekomroepen. Dat schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer voor het debat met minister Slob dat voor aanstaande woensdag op de agenda staat.

  VNG betreurt uitblijven financiële steun lokale omroep

  ‘Bijzonder teleurstellend’, noemt de VNG het feit dat er geen perspectief is op een ruimer budget voor lokale, regionale en streekomroepen. Dat schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer voor het debat met minister Slob dat voor aanstaande woensdag op de agenda staat.

 • De nettowinst van BNG Bank over het eerste halfjaar van 2019 is 38 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen tikte de bank nog 207 miljoen euro aan, nu 128 miljoen euro. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers.

  Nettowinst BNG Bank ruim lager

  De nettowinst van BNG Bank over het eerste halfjaar van 2019 is 38 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen tikte de bank nog 207 miljoen euro aan, nu 128 miljoen euro.

 • De vier grote steden vinden dat leerkrachten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een hoger salaris moeten krijgen dan elders in het land. Ze pleiten in een brief aan minister Arie Slob voor invoering van een 'grotestedentoelage', zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs.

  'Geef leraar in G4 hoger salaris'

  3 reacties

  De vier grote steden vinden dat leerkrachten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een hoger salaris moeten krijgen dan elders in het land. Ze pleiten in een brief aan minister Arie Slob voor invoering van een 'grotestedentoelage', zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs.

 • Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft in totaal 1,7 miljard aan beleggingen in zeventien bedrijven waar volgens Eerlijk Pensioenlabel dierenwelzijn onder druk staat, stelt Eerlijk Pensioenlabel in een nieuw rapport.

  Dierenwelzijn heeft geen prioriteit bij ABP

  Reageer

  Nederlandse pensioenfondsen hebben voor miljarden euro's aan beleggingen in bedrijven die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. Dat stelt Eerlijk Pensioenlabel in een nieuw rapport. Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft in totaal 1,7 miljard aan beleggingen in zeventien bedrijven waar volgens Eerlijk Pensioenlabel dierenwelzijn onder druk staat.

 • De manier waarop het rijk de gemeenten bekostigt is niet meer van deze tijd. Nog deze kabinetsperiode moet een begin worden gemaakt met een grondige herziening. De grote opgaven op het gebied van klimaat en energie vragen om andere, meer gelijkwaardige verhoudingen tussen het rijk en de gemeenten. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een advies over de herverdeling van het gemeentefonds.

  Gemeentefonds niet meer van deze tijd

  De manier waarop het rijk de gemeenten bekostigt is niet meer van deze tijd. Nog deze kabinetsperiode moet een begin worden gemaakt met een grondige herziening. De grote opgaven op het gebied van klimaat en energie vragen om andere, meer gelijkwaardige verhoudingen tussen het rijk en de gemeenten.

 • Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van de rekenkamer Amsterdam naar de ontwikkeling van de meer dan 250 verschillende legestarieven in de hoofdstad.

  Amsterdamse leges in vijf jaar ruim helft duurder

  De legestarieven voor vergunningen zijn in Amsterdam sinds 2013 gemiddeld met 53 procent gestegen. En dat niet alleen: ze zullen waarschijnlijk nog verder stijgen. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van de rekenkamer Amsterdam naar de ontwikkeling van de meer dan 250 verschillende legestarieven in de hoofdstad.

 • Wethouder Grootswagers van Loon op Zand is niet de eerste wethouder die opstapt vanwege tekorten in het sociaal domein. Zo legde in Zevenaar wethouder Anita van Loon in juli om diezelfde reden haar functie neer.

  Coalitie valt over hoge kosten jeugdzorg

  In Loon op Zand is de coalitie uit elkaar gevallen. Het CDA stapte eruit, nadat wethouder Kees Grootswagers van die partij opstapte wegens aanhoudende financiële tekorten in het sociaal domein.

 • Geld voor de publieke lokale omroepen moet voortaan via de mediabegroting rechtstreeks bij de omroepen terecht komen en niet meer via het gemeentefonds. Dat adviseren de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) in een advies aan de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Slob (Media).

  Geld lokale omroepen niet meer via gemeentefonds

  Geld voor lokale omroepen moet niet meer via het gemeentefonds lopen, maar via de mediabegroting rechtstreeks bij de lokale omroepen terecht komen. Dat vergroot de journalistieke onafhankelijkheid. Het gaat jaarlijks om zo’n 10 miljoen euro.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën