of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  VNG aan Kamer: geld voor lokale partijen

  Het is wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft ‘niet uit te leggen’ dat er subsidie is voor landelijke democratie, maar niet voor lokale partijen. De VNG vraagt de Tweede Kamer, die vandaag de begroting van Binnenlandse Zaken en het gemeentefonds bespreekt, dit recht te trekken. Ook herhaalt de VNG haar ontstemdheid over het niet doorberekenen van bepaalde uitgaven, waardoor overheden minder geld krijgen.

 • Oordelen is een vorm van meten met de menselijke geest als instrument, dat is blootgesteld aan vooroordelen en ruis. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beschrijft in zijn nieuwste boek wat je als leidinggevende kunt doen om deze stoorzenders te reduceren bij jezelf en in de organisatie.

  Wegnemen 'ruis' verbetert beslissingen bestuurders

  Oordelen is een vorm van meten met de menselijke geest als instrument, dat is blootgesteld aan vooroordelen en ruis. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beschrijft in zijn nieuwste boek wat je als leiddinggevende kunt doen om deze stoorzenders te reduceren bij jezelf en in de organisatie.

 • De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft zorgelijk. Ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) had vorig jaar een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.

  Jeugdzorginstellingen nog steeds in zwaar weer

  De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft kwetsbaar. Hoewel het nettoresultaat van 15,1 miljoen euro in 2019 naar 38,1 miljoen euro in 2020 steeg, heeft ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.   

 • De NAM heeft 60 procent betaald van zijn rekening van de versterkingsoperatie in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf, dat in handen is van Shell en ExxonMobil, betwist volgens het kabinet de hoogte van de kosten en vindt de rekeningen onvoldoende inzichtelijk.

  NAM betwist kosten van versterkingsoperatie Groningen

  Reageer

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voldoet slechts een deel van zijn kosten van de versterkingsoperatie in Groningen. Het gesprek is nog gaande, maar de kans dat het Rijk hierover een rechtszaak aanspant tegen het bedrijf is reëel, meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Beeld: Shutterstock

  ABP stopt met fossiele beleggingen

  Pensioenfonds ABP stopt versneld met de beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen). Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2023 het merendeel verkocht zijn. ABP heeft zo’n 15 miljard hierin belegd, oftewel bijna 3 procent van het totale vermogen.

 • Beeld: Shutterstock

  ABP: waardeoverdracht pensioenen komt dichterbij

  De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP verbeterde wederom in het derde kwartaal en daarom is pensioenverlaging volgend jaar zeer onwaarschijnlijk. Helaas is verhoging volgens het fonds ook onwaarschijnlijk. Wel komt de mogelijkheid in de buurt dat deelnemers die van baan veranderen weer een overdracht van hun pensioenwaarde krijgen. ABP heeft nog een stapel verzoeken liggen.

 • Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

  Hogere prijzen nekken bio-energiecentrale Harderwijk

  Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

 • De herverdeling van het gemeentefonds moet beter en eerlijker, zo liet de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de minister van Binnenlandse Zaken gisteren weten. Burgemeesters van de Utrechtse gemeenten gaan nog een stap verder: ze willen dat Den Haag extra geld stort in het gemeentefonds. Pas dan zijn ze bereid om afspraken te maken over nieuwe ambities, zoals inburgering.

  Burgemeesters pikken herverdeling gemeentefonds niet

  De herverdeling van het gemeentefonds moet beter en eerlijker, zo liet de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de minister van Binnenlandse Zaken gisteren weten. Burgemeesters van de Utrechtse gemeenten gaan nog een stap verder: ze willen dat Den Haag extra geld stort in het gemeentefonds. Pas dan zijn ze bereid om afspraken te maken over nieuwe ambities, zoals inburgering.

 • Kobalt. Beeld: Shutterstock

  ABP verkoopt aandeel mijnbouwbedrijf Glencore

  Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft het belang in mijnbouwbedrijf Glencore verkocht vanwege duurzaamheidsrisico’s. Het fonds verwacht niet dat Glencore de risico’s, onder andere op het gebied van mensenrechten, op korte termijn voldoende kan verminderen.

 • Binnenlandse Zaken mag opnieuw aan de bak om in 2023 tot een betere herverdeling van het gemeentefonds te komen. Zonder aanpassingen kan het huidige voorstel er volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) niet mee door. En dan nog moet het over maximaal drie jaar worden vervangen door een compleet ander voorstel.

  Herverdeling gemeentefonds ‘niet goed genoeg’

  Binnenlandse Zaken mag opnieuw aan de bak om in 2023 tot een betere herverdeling van het gemeentefonds te komen. Zonder aanpassingen kan het huidige voorstel er volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) niet mee door. En dan nog moet het over maximaal drie jaar worden vervangen door een compleet ander voorstel.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Aardgasvrije plannen Purmerend zijn onhaalbaar’

  De plannen die Purmerend heeft om woonwijken aardgasvrij te maken zijn onhaalbaar, vertellen (oud-)ambtenaren van de gemeente anoniem aan NRC. Er zouden verder zorgen zijn over de betaalbaarheid en wethouder Paul van Meekeren (duurzaamheid, D66) zou vorig jaar al geweten hebben dat de plannen onhaalbaar waren. De gemeente blijft erbij dat het project haalbaar is.

 • Beeld: Shutterstock

  Extra inzet nodig voor circulaire economie

  Om de transitie naar een circulaire economie te volbrengen, is meer nodig. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat, D66) over de huidige stand van zaken. Er moet worden gedacht aan andere strategieën, financiële barrières moeten worden geslecht en de grondstoffentrends gaan nog steeds de verkeerde kant op. ‘Het belang is groot, en het tempo mag niet vertragen.’

 • Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.

  Nederland nu echt de laatste met herstelplan

  Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.