of 59345 LinkedIn

Nieuws

 • De Drentse gemeenten eisen, in navolging van de Overijsselse en Groningse gemeenten, dat er minimaal 600 miljoen euro extra in het gemeentefonds wordt gestort. Daarnaast moet het Wmo-abonnementstarief worden afgeschaft.

  Ook Drentse gemeenten luiden noodklok

  Na de Overijsselse en Groningse gemeenten eisen ook de Drentse gemeenten dat er minimaal 600 miljoen euro extra in het gemeentefonds wordt gestort. Daarnaast willen ze meer beleidsruimte en sturingsmogelijkheden binnen het sociaal domein. Het Wmo-abonnementstarief moet worden afgeschaft. In een brandbrief aan de Tweede Kamer zetten de Drentse gemeenten hun noden en eisen uiteen. Morgen behandelt de Kamer de begroting van VWS.

 • Ollongren en Van Veldhoven gaan de duurzaamheidseisen bij de inkoop scherper stellen. Het rijk koopt jaarlijks voor ruim 10 miljard in bij bedrijven. ‘Daarmee kunnen en willen wij een verschil maken’, laten zij weten.

  Rijk maakt werk van duurzame inkoop

  Het rijk wil voorop gaan lopen bij de duurzame inkoop van goederen en diensten. De minister van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat kondigen het ‘kantelpunt’ aan in een brief aan de Tweede Kamer.

 • In tegenstelling tot de gangbare gedachte zijn gemeenten doelmatiger dan samenwerkingsverbanden bij het aantrekken van leningen. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Bernard van Ommeren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  Gemeenten doelmatiger bij aantrekken leningen

  In tegenstelling tot de gangbare gedachte zijn gemeenten doelmatiger dan samenwerkingsverbanden bij het aantrekken van leningen. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Bernard van Ommeren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 • Het Europees Parlement wil 171 miljard reserveren voor de Europese begroting voor 2020. In november wordt de begroting voor 2020 uit onderhandeld.

  EP: 171 miljard voor 2020, meer voor klimaat

  171 miljard; dat moet gereserveerd worden voor de Europese begroting voor 2020 als het aan het Europees Parlement ligt. Het parlement in Straatsburg stemde afgelopen woensdag in overgrote meerderheid voor dat standpunt. Daarmee wil het parlement bijna 3 miljard verder dan de 168,3 miljard die de Europese Commissie voorstelt en 5 miljard verder dan de Raad (waarin de lidstaten zitten) wil uitgeven, daar blijft de teller steken op 166 miljard euro. In november wordt de begroting voor 2020 uit onderhandeld.

 • Almere begint eind dit jaar met de volgende fase van hun fraudebestrijdingsprogramma. ‘De gemeente is aan het pionieren’, zegt Jeffrey Schouten, sociaal rechercheur bij de gemeente. Het onderzoek richt zich op mensen die een Participatiewet-uitkering hebben zonder te vermelden dat ze vermogen hebben in het buitenland, maar er is ‘een hoop bijvangst’.

  Almere vervolgt ‘pionierende’ fraudebestrijding

  Almere begint eind dit jaar met de volgende fase van hun fraudebestrijdingsprogramma. ‘De gemeente is aan het pionieren’, zegt Jeffrey Schouten, sociaal rechercheur bij de gemeente. Het onderzoek richt zich op mensen die een Participatiewet-uitkering hebben zonder te vermelden dat ze vermogen hebben in het buitenland, maar er is ‘een hoop bijvangst’.

 • Dat antwoordt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD). De totaalkosten van het evenement liggen overigens hoger: de provincie Gelderland droeg ook 150.000 euro bij. In totaal bezochten 6.417 bezoekers het tweedaagse evenement – 3.411 op vrijdag 30 augustus en 3.006 bezoekers op zaterdag 31 augustus.

  Democratiefestival kost 158 euro pp

  Het eind augustus in Nijmegen gehouden Democratiefestival heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bijna negen ton gekost aan subsidie, communicatie en beveiliging.

 • Gemeenten korten massaal op het sociaal domein. Dit is een grote dreiging voor verdere stijging van het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland. Die noodkreet heeft het Leger des Heils afgegeven aan de Tweede Kamer.

  Leger des Heils luidt noodklok over bezuinigingen

  De gemeentelijke bezuinigingen op het sociaal domein zijn een grote dreiging voor verdere stijging van het aantal dak- en thuisloze mensen. Die noodkreet heeft het Leger des Heils afgegeven aan de Tweede Kamer. Er moet in de ogen van het Leger hard worden gewerkt aan goedkope woonruimte en aan een integrale aanpak van wonen, werken en begeleiding naar herstel van het gewone leven.

 • Door de extreem lage rente moeten sommige gemeenten aanzienlijk meer reserveren voor het pensioen van hun politieke ambtsdragers dan waar ze in hun begroting rekening mee hadden gehouden.

  Meer geld opzij voor pensioen wethouders

  Door de extreem lage rente moeten sommige gemeenten aanzienlijk meer reserveren voor het pensioen van hun politieke ambtsdragers dan waar ze in hun begroting rekening mee hadden gehouden.

 • Als gemeenten dit jaar meer dan 145 miljoen euro kwijt zijn aan het Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen, moet dit volledig door het rijk worden vergoed. Dat stelt de VNG in een brief aan de Tweede Kamer.

  Rijk moet Wmo-abo-tarief compenseren

  Als gemeenten dit jaar meer dan 145 miljoen euro kwijt zijn aan het Wmo-abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen, moeten deze kosten volledig worden vergoed. Dat stelt de VNG in een brief aan de Tweede Kamer. De actie van Assen om het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen volgend jaar niet in te voeren, krijgt veel (virtuele) bijval.

 • De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten levert een belangrijke bijdrage aan de druk op de sector, concludeert Intrakoop, dat de cijfers samen met accountantskantoor Verstegen analyseerde. Ook de krappe arbeidsmarkt en niet altijd kostendekkende tarieven spelen een belangrijke rol.

  Veel jeugdzorginstellingen in rode cijfers

  1 reactie

  Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop. Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op ‘een ramp’.

 • Het kabinet moet structureel 700 miljoen euro extra voor het sociaal domein aan gemeenten ter beschikking stellen. Dat stellen de RIBW Alliantie en Federatie Opvang in een brief aan de Tweede Kamer.

  700 miljoen euro nodig voor sociaal domein

  De decentralisaties en de gemeentelijke bezuinigingen op begeleiding, beschermd wonen en opvang hebben ‘volstrekt onaanvaardbare’ gevolgen. Het kabinet moet structureel 700 miljoen euro extra voor het sociaal domein aan gemeenten ter beschikking stellen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën