Het kabinet onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat vanuit het buitenland bij Nederlandse maatschappelijke organisaties (waaronder religieuze en levensbeschouwelijke) onwenselijke invloed wordt gekocht. Het kabinet wil dat duidelijker wordt waar het geld vandaan komt. Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dat staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
De SP-Tweede Kamerleden Ronald van Raaken Renske Leijten vragen staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en minister Hoekstra van Financiën om maatregelen te nemen tegen het zogeheten pin-only beleid bij gemeenten.
De tarieven voor parkeervergunningen verschillen sterk onder regio’s en provincies. Waar Amsterdamse autobezitters in het centrum jaarlijks bijna 550 euro betalen, zijn vergunninghouders in Rotterdam met 67,20 euro betrekkelijk voordeliger uit.
Nederlandse provincies horen bij de regio’s die economisch het meeste zullen merken van de Brexit. Kwetsbare sectoren zijn vooral handel, dienstverlening en productie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees adviesorgaan van lokale en regionale overheden van de EU, het Comité van de Regio’s (CvdR). Dat onderzocht wat het effect is van de Brexit op de regio’s en steden van de 27 lidstaten. Ook heeft het CvdR gekeken of regio’s zich al op de Brexit voorbereiden. Kennisinstituut Europa Decentraal analyseerde het onderzoek.
Niet-vakbondsleden hebben hun eerste termijn in het Verantwoordingsorgaan van ABP erop zitten. Als onafhankelijke leden worden ze niet gehinderd door een achterban of een partijgedachte. ‘Wij kunnen kritischer oordelen.’
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) moet in het onderzoek naar de verdeling van de bijstandsgelden ook ingaan op de vraag of er überhaupt sprake is van een adequate financiering door het rijk aan de gemeenten. Uitvoering van zo’n volledig onderzoek is een voorwaarde voor instemming van de gemeenten met het Interbestuurlijk Programma.
De gemeente Asten blijft strijden tegen de ‘strafkorting’ van tien procent op het rijksbudget voor Wmo en Jeugd. Het zorgvuldige medicijnverbruik in Asten pakt nadelig uit in de objectieve verdeelmodellen, op basis waarvan het rijk de gemeentelijke budgetten voor de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet baseert. Deze week werd duidelijk dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS opnieuw weigeren Asten te compenseren. Rechterlijke stappen worden niet uitgesloten.
De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Bollenstreek heeft besloten om in plaats van 40 uur nog maar voor 25,5 uur per week loonkostensubsidie uit te betalen aan werkgevers.
Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) van de gemeente Oldambt vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekening is volgens hem ‘te generiek’. ‘Dit kan in de komende collegeperiode voor grote problemen zorgen.’
Zestien gemeenten uit de Jeugdhulpregio Noordoost-Brabant willen 8,8 miljoen euro extra voor de uitvoering van de jeugdhulp. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge (VWS) stellen zij dat het objectieve verdeelmodel en de lastige toegang van jongeren tot de Wet langdurig zorg (Wlz) hen in grote problemen brengt.
Ondanks het belang dat wordt toegekend aan het behoud van het eigen karakter van lokale verbanden, blijft een financiële tegemoetkoming van het rijk echter achterwege voor gemeenten met veel kernen.
Montfoort en IJsselstein zijn het oneens over de reikwijdte van de arbitrage over de afwikkeling van de ambtelijke fusie. IJsselstein wil via een bindende arbitrage tot een financiële verdeelsleutel komen. Montfoort wil een arbitrage over de financiële én juridische afwikkeling van de in december geklapte UW Samenwerking.
Laaggeletterdheid kost de samenleving ruim 1 miljard euro per jaar. Die kosten komen voor rekening van de laaggeletterden zelf, de werkgevers, de zorgverzekeraars en de overheid.
Minister Hugo de Jonge (VWS) rekent er op dat de nieuwe colleges aandacht hebben voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. ‘Gemeenten hebben een cruciale rol’, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,8 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. Die stijging ligt ruim onder de inflatie.