of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Het kabinet houdt vast aan de invoering van het Wmo-abonnementstarief. Er komt vanaf volgend jaar 30 miljoen euro beschikbaar om vernieuwende woonzorgvormen voor ouderen in gemeenten te stimuleren. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS.

  Subsidie voor vernieuwende woonzorgvormen ouderen

  Het kabinet houdt vast aan de invoering van het Wmo-abonnementstarief per 2019. Er komt vanaf volgend jaar 30 miljoen euro beschikbaar om vernieuwende woonzorgvormen voor ouderen in gemeenten te stimuleren. Er wordt geen extra geld uitgetrokken voor de Wmo 2015 en de jeugdhulp. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS.

 • ‘Een optimistisch verhaal’, vond Visser de Troonrede. ‘We hebben een uitstekend draaiende economie, waarvan iedereen kan profiteren.’ De grote steden, zoals Rotterdam, werden niet specifiek genoemd, maar wel werden veel grootstedelijke problemen benoemd.

  ‘Geluisterd naar problematiek grote steden’

  Ondanks dat ze niet letterlijk zijn genoemd werden wel veel problemen die spelen in grote steden genoemd in de Troonrede, constateert de Rotterdamse wethouder financiën, organisatie en haven Adriaan Visser (D66). ‘Naar onze vraagstukken, ook in de haven, is goed geluisterd en het kabinet geeft daarbij ruimte voor onze input.’

 • Ambtenaren en justitiële diensten lopen bij het aanpakken van ondermijnende criminaliteit regelmatig aan tegen knelpunten die hen in hun taak belemmeren. Daarom moet er ‘ondermijningswetgeving’ komen, vindt minister Grapperhaus van Justitie.

  Justitie richt zich op ‘ondermijningswetgeving’

  Ambtenaren en justitiële diensten lopen bij het aanpakken van ondermijnende criminaliteit regelmatig aan tegen knelpunten die hen in hun taak belemmeren. Daarom moet er ‘ondermijningswetgeving’ komen, vindt minister Grapperhaus van Justitie.

 • Door de invoering van het abonnementstarief Wmo zijn mensen met een beperking met een middeninkomen vanaf januari ettelijke honderden euro’s minder kwijt aan eigen bijdragen voor Wmo-maatwerkvoorzieningen. Dat blijkt uit berekeningen die het Nibud voor Prinsjesdag heeft gemaakt voor Ieder(in).

  Gemeenten 'omzeilen' abonnementstarief Wmo

  De invoering van het abonnementstarief Wmo is goed nieuws voor mensen met een beperking met een middeninkomen. Zij zijn vanaf januari ettelijke honderden euro’s minder kwijt aan eigen bijdragen voor Wmo-maatwerkvoorzieningen. 

 • Op 18 september 2018 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement in de Ridderzaal in Den Haag met het uitspreken van de Troonrede.

  Troonrede 2018

  2 reacties

  Op 18 september 2018 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement in de Ridderzaal in Den Haag met het uitspreken van de Troonrede.

 • Bijna een kwart van de gemeenten (88) heeft een aanvraag ingediend voor het Fonds tekortgemeenten. Er is eenmalig 200 miljoen euro beschikbaar. Het ziet ernaar uit dat dit veel te weinig is.

  Bijna kwart gemeenten wil geld uit ‘stroppenpot'

  Bijna een kwart van de gemeenten (88) heeft een aanvraag ingediend voor het Fonds tekortgemeenten. Het totaalbedrag van de aanvragen voor de ‘stroppenpot’ voor forse tekorten op de jeugdhulp en Wmo is (nog) niet bekend. Er is eenmalig 200 miljoen euro beschikbaar. Het ziet ernaar uit dat dit veel te weinig is.

 • Er moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA.

  'Dwing gemeenten meer huizen te bouwen'

  12 reacties

  Er moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA.

 • Er is een nieuwe markt ontstaan voor beleggers die de wereld willen verbeteren. De Nederlandse Waterschapsbank biedt daarom nieuwe soorten obligaties aan en daarmee halen ze veel internationaal geld op. Maar dat mag niet lukraak uitgeleend worden.

  Buitenlands geld voor sociale projecten

  Er is een nieuwe markt ontstaan voor beleggers die de wereld willen verbeteren. De Nederlandse Waterschapsbank biedt daarom nieuwe soorten obligaties aan en daarmee halen ze veel internationaal geld op. Maar dat mag niet lukraak uitgeleend worden.

 • Er is door gemeenten zoveel gebruik gemaakt van de subsidieregeling om jongeren aan te nemen, dat de geldpot voor dit jaar nu al leeg is. Volgende maand wordt bekend of de regeling wordt hervat.

  Subsidie voor jonge gemeenteambtenaren op

  Er is door gemeenten zoveel gebruik gemaakt van de subsidieregeling om jongeren aan te nemen, dat de geldpot voor dit jaar nu al leeg is. Volgende maand wordt bekend of de regeling wordt hervat.

 • De bestuursrechter zette vorig jaar een streep door het rondvaartbeleid waarmee de stad had gehoopt iets te doen aan de grote drukte op de grachten. Dat was namelijk in strijd met het Europese recht. Het gemeentebestuur besloot daarop om helemaal geen nieuwe vergunningen meer te verlenen tot een nieuw beleid was vastgesteld.

  Amsterdam buigt zich opnieuw over rondvaartbeleid

  Reageer

  Amsterdam moet zich opnieuw buigen over een aantal vergunningaanvragen voor rondvaartboten. Dat heeft de Raad van State besloten, die de tijdelijke stop van het gemeentebestuur om vergunningen af te geven niet redelijk vindt.

 • De internationale onderzoeksgigant Imec overweegt zich te vestigen in Gelderland. De provincie moet dan wel 60 tot 65 miljoen euro bijdragen.

  Bedrijf wil wel komen voor 65 miljoen

  De internationale onderzoeksgigant Imec overweegt zich te vestigen in Gelderland. De provincie moet dan wel 60 tot 65 miljoen euro bijdragen. De provincie onderzoekt of de investering echt zo interessant is. Het gaat om een vestiging voor ‘smart food’ en ‘smart health’. 

 • Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek komt. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

  ABP bij wereldtop qua klimaatstrategie

  Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek staat. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

 • De verschillende Nederlandse regio’s hebben 88 plannen voor een totaalbedrag van ruim 1,3 miljard euro ingediend. Voor deze tranche van de zogenaamde regiodeals stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.

  Budget regiodeals ruim zes keer overvraagd

  De verschillende Nederlandse regio’s hebben 88 plannen voor een totaalbedrag van ruim 1,3 miljard euro ingediend. Voor deze tranche van de zogenaamde regiodeals stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) in totaal 200 miljoen euro beschikbaar.

 • De gemeente Amsterdam vervroegt de aanbestedingsprocedure voor de bancaire dienstverlening naar aanleiding van het recente witwasschandaal rond de huidige huisbankier ING. Dat maakt wethouder financiën Udo Kock bekend in het Financieele Dagblad.

  Amsterdam dreigt huisbankier ING de bons te geven

  De gemeente Amsterdam vervroegt de aanbestedingsprocedure voor de bancaire dienstverlening naar aanleiding van het recente witwasschandaal rond de huidige huisbankier ING. Dat maakt wethouder financiën Udo Kock (D66) bekend in het Financieele Dagblad

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën