of 64740 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Ameland int meeste EU-subsidie per inwoner

  In 2019 voerde Hengelo de ranglijst aan van gemeenten die er als organisatie in slaagden de meeste euro’s per inwoner aan EU-subsidies binnen te halen. Nu, ruim 2,5 jaar later, is die positie overgenomen door Ameland. De teller, die de gehele programmaperiode 2014-2020 omvat, staat er op 251 euro per gemeente.

 • © Shutterstock

  Amsterdamse vuilverbrander verkocht aan Rotterdams AVR

  Reageer

  De Amsterdamse afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf) komt in Rotterdamse handen. Het bedrijf is verkocht aan branchegenoot AVR Afvalverwerking, dat een bod uitbracht van 450 miljoen euro. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De naam van AVR zong al enige tijd rond.

 • Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

  Aansturing Amsterdams afvalbedrijf was ondermaats

  Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

 • Het Rijksmuseum in Amsterdam.

  Gevarieerd cultuuraanbod in Metropoolregio Amsterdam

  Wie denkt aan kunst en cultuur in de Metropoolregio Amsterdam, denkt al snel aan de musea, de podia en het historisch erfgoed dat in de hoofdstad te vinden is. Het cultuuraanbod in de regio's om Amsterdam heen is echter ook noemenswaardig. Zo heeft Zuid-Kennemerland de meeste kunstmusea per inwoner en gaat Gooi en Vechtstreek aan kop wat betreft het aantal beschermde stads en dorpsgezichten.

 • Gemeenten en regio’s in Europa krijgen op verschillende manieren toegang en worden op verschillende manieren bij het Europees coronaherstelfonds betrokken. Daarom vroeg de Sloveense EU-voorzitter het Europees Comité van de Regio’s daarover een rapport uit te brengen. Vorige week werd het rapport van Jonkman, wethouder in Opsterland, aangenomen in de plenaire vergadering van het Comité.

  Invulling coronaherstelplan ouderwets top-down

  Het is heus geen Nederlands probleem alleen. Gemeenten in vrijwel de hele Europese Unie blijken maar beperkt te worden betrokken bij het opstellen van nationale plannen voor het Europees coronaherstelfonds (Faciliteit voor herstel en veerkracht, RRF).

 • Het rijk moet werk maken van een nationaal fietsplan en vele miljoenen euro's uit het Europese herstelfonds oormerken voor fietsinfrastructuur. Die oproep doet vrijdag een grote coalitie met daarin onder meer zeventien gemeenten en alle twaalf de provincies.

  Provincies en gemeenten willen nationaal fietsplan

  1 reactie

  Het rijk moet werk maken van een nationaal fietsplan en vele miljoenen euro's uit het Europese herstelfonds oormerken voor fietsinfrastructuur. Die oproep doet vrijdag een grote coalitie met daarin onder meer zeventien gemeenten en alle twaalf de provincies.

 • ‘Zolang er sprake is van een budgettekort bestaat er onzekerheid over het aangaan van nieuwe verplichtingen bijvoorbeeld bij de gunning van contracten’, zo staat er in de rapportage. Die onzekerheid kan leiden tot uitstel van aanbestedingen en ‘forse vertraging’ in de voortgang van de deelprojecten.

  Zuidasdok in Amsterdam valt weer duurder uit

  1 reactie

  De werkzaamheden aan het grootschalige Zuidasdok-project in Amsterdam vallen waarschijnlijk 144 miljoen euro duurder uit en dreigen nog langer te gaan duren. Dat blijkt uit een halfjaarrapportage van het project, dat ervoor zorgt dat een stuk snelweg onder de grond zal lopen. Volgen het rapport vormt de trage besluitvorming over het toekennen van meer budget voor Zuidasdok een groot risico.

 • Beeld: Shutterstock

  ABP vergoedt financiële schade door nabetaling

  Pensioenfonds ABP gaat aan 7.500 deelnemers een vergoeding betalen voor financiële schade die is geleden door een nabetaling. Vorig jaar betaalde het pensioenfonds aan zo’n 15.000 mensen, die een te laag pensioen hadden ontvangen, een nabetaling uit. Die nabetaling kon nadelige effecten hebben, zoals het verliezen van toeslagen of hoge belastingaanslagen. Dat compenseert ABP nu.

 • Het is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de Europese Rekenkamer dat er geen enkele twijfel over de integriteit van de controlerende EU-instelling bestaat.

  EU-parlementscommissie wil opheldering over EU-Rekenkamer

  Reageer

  Het is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de Europese Rekenkamer dat er geen enkele twijfel over de integriteit van de controlerende EU-instelling bestaat. Een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen over misbruik van EU-geld en andere misstanden bij de instantie moet daarover duidelijkheid brengen.

 • Mensen en bedrijven die zijn aangesloten bij pensioenfonds ABP hoeven volgend jaar niet meer premie te gaan betalen. Maar een verhoging van de pensioenen zit er ook niet in. Het bestuur van het grootste pensioenfonds van Nederland heeft dit besloten.

  Ambtenarenpensioenen niet verhoogd

  10 reacties

  Mensen en bedrijven die zijn aangesloten bij pensioenfonds ABP hoeven volgend jaar niet meer premie te gaan betalen. Maar een verhoging van de pensioenen zit er ook niet in. Het bestuur van het grootste pensioenfonds van Nederland heeft dit besloten.

 • Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

  'Overheid moet boeren meer duidelijkheid geven'

  Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

 • Het tempo waarmee asbest in daken wordt verwijderd is sinds half 2019 afgenomen. Dat is ‘zorgelijk’, vindt staatssecretaris Steven van Weyenberg (Milieu). Met het huidige tempo duurt het nog dik tien jaar voordat de laatste asbest in Nederlandse daken is verwijderd, schrijft de demissionaire bewindsman aan de Tweede Kamer.

  Zonder subsidie duurt verwijderen asbest nog tien jaar

  1 reactie

  Het tempo waarmee asbest in daken wordt verwijderd is sinds half 2019 afgenomen. Dat is ‘zorgelijk’, vindt staatssecretaris Steven van Weyenberg (Milieu). Met het huidige tempo duurt het nog dik tien jaar voordat de laatste asbest in Nederlandse daken is verwijderd, schrijft de demissionaire bewindsman aan de Tweede Kamer.

 • De basissubsidie voor lokale publieke omroepen moet weggehaald bij gemeenten en verlegd worden naar de Mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) schrijven dat in een gezamenlijk advies aan Arie Slob, demissionair minister voor Media.

  Adviesraden: lokale omroepbijdrage weg bij gemeenten

  De basissubsidie voor lokale publieke omroepen moet weggehaald bij gemeenten en verlegd worden naar de Mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) schrijven dat in een gezamenlijk advies aan Arie Slob, demissionair minister voor Media.  

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën