of 63966 LinkedIn

Nieuws

 • Van de 1,4 miljoen euro aan coronasteun voor de cultuursector in Bergen op Zoom is een half miljoen in de zakken van een aantal topambtenaren verdwenen. Wethouder Patrick van der Velden is erg geschrokken, maar de uitgaven zouden wel rechtmatig zijn. De gemeenteraad is in shock en heeft een interpellatiedebat aangevraagd.

  Bergse topambtenaren kregen half miljoen coronasteun

  Van de 1,4 miljoen euro aan coronasteun voor de cultuursector in Bergen op Zoom is een half miljoen in de zakken van een aantal topambtenaren verdwenen. Wethouder Patrick van der Velden is erg geschrokken, maar de uitgaven zouden wel rechtmatig zijn. De gemeenteraad is in shock en heeft een interpellatiedebat aangevraagd.

 • Opnieuw zijn er twijfels gerezen of de vernieuwing van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen voor november 2024 klaar is. Eerder dreigde er vertraging omdat de kosten steeds opliepen en het Rijk en Limburg het een tijd lang niet eens werden over de vraag wie de oplopende meerkosten zou betalen.

  Opnieuw dreigt vertraging bij aanleg Maaslijn

  Reageer

  Opnieuw zijn er twijfels gerezen of de vernieuwing van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen voor november 2024 klaar is. Eerder dreigde er vertraging omdat de kosten steeds opliepen en het Rijk en Limburg het een tijd lang niet eens werden over de vraag wie de oplopende meerkosten zou betalen.

 • Ongeveer 550.000 huishoudens leven in 'energiearmoede'. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huur- of koophuis en hebben daardoor te maken met hoge energiekosten. Vaak gaat dat gepaard met een laag inkomen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  ‘Energiearmoede’ bedreigt half miljoen huishoudens

  5 reacties

  Ongeveer 550.000 huishoudens leven in 'energiearmoede'. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huur- of koophuis en hebben daardoor te maken met hoge energiekosten. Vaak gaat dat gepaard met een laag inkomen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Beeld: Shutterstock

  Scepsis over grip op gemeenschappelijke regelingen

  Raadsleden ervaren een gebrek aan grip op gemeenschappelijke regelingen, maar hoe effectief gaat de aankomende wetswijziging zijn om de problemen te verhelpen? Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) doet haar best om Eerste Kamerleden gerust te stellen. ‘Dit wetsvoorstel is nodig om de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken.’

 • Wie de volle terrassen en straten in de stadscentra ziet, zou het niet snel denken. Maar de sectoren horeca en winkels hebben het volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erg zwaar. Wil de binnenstad overleven, dan moet het rijk snel met extra geld over de brug komen.

  Wethouders luiden noodklok voor de binnensteden

  Wie de volle terrassen en straten in de stadscentra ziet, zou het niet snel denken. Maar de sectoren horeca en winkels hebben het volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erg zwaar. Wil de binnenstad overleven, dan moet het rijk snel met extra geld over de brug komen.

 • De eenmalige 1,3 miljard euro die het demissionaire kabinet voor de jeugdzorg vrijmaakt, is veel te weinig. Er is structureel extra geld nodig. Ook moet er een einde komen aan de wirwar aan aanbestedingen door gemeenten. Dat stelt de Nederlandse ggz.

  GGZ Nederland: Extra jeugdgeld is veel te weinig

  De eenmalige 1,3 miljard euro die het demissionaire kabinet voor de jeugdzorg vrijmaakt, is veel te weinig. ‘In feite gaat het om het dichten van een gat.’ Er is structureel extra geld nodig. Ook moet er een einde komen aan de wirwar aan aanbestedingen door gemeenten. 

 • Het bevriezen van de opschalingskorting is positief, maar wat de VNG en G40 betreft moet die definitief van tafel. Het Wmo-abonnementstarief hangt nog steeds boven de markt. Er moet snel een nieuw kabinet komen.

  VNG en G40 gematigd positief over Miljoenennota

  Het bevriezen van de opschalingskorting is goed nieuws, maar wat de VNG en G40 betreft moet die definitief van tafel. En het kabinet trekt weliswaar geld uit voor onder meer de klimaatopgave en woningbouw, maar dat is slechts genoeg om ‘aan de gang te blijven, terwijl we moeten doorpakken’. Het Wmo-abonnementstarief hangt nog steeds boven de markt.

 • Het rijk voorzag dit voorjaar in de meicirculaire nog een daling van het gemeentefonds na 2022. De Miljoenennota bevat wat dat betreft goed nieuws voor de gemeenten: in plaats van een daling de komende jaren, stijgen de accressen tot 2025.

  Accres gemeentefonds: minnen veranderen in plussen

  Het rijk voorzag dit voorjaar in de meicirculaire nog een daling van het gemeentefonds na 2022. De Miljoenennota bevat wat dat betreft goed nieuws voor de gemeenten: in plaats van een daling de komende jaren, stijgen de accressen tot 2025.

 • De grote uitdagingen waar Nederland voor staat, zoals de klimaatopgave, woning- en stikstofcrisis worden met de plannen uit de Miljoenennota nauwelijks aangepakt. Wat er nu aan extra middelen wordt uitgetrokken is te karig om de problemen echt aan te pakken, vindt Jaap Smit, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). ‘Het wordt tijd voor een missionair kabinet dat echt nieuwe plannen kan maken’

  Provincies niet enthousiast over rijksbegroting

  De grote uitdagingen waar Nederland voor staat, zoals de klimaatopgave, woning- en stikstofcrisis worden met de plannen uit de Miljoenennota nauwelijks aangepakt. Wat er nu aan extra middelen wordt uitgetrokken is te karig om de problemen echt aan te pakken, vindt Jaap Smit, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). ‘Het wordt tijd voor een missionair kabinet dat echt nieuwe plannen kan maken’

 • De Raad van State stelt voor om de Miljoenennota voortaan in het voorjaar in te dienen in plaats van met Prinsjesdag. Dan loopt dat in de pas met de Europese begrotingscyclus en komen de Tweede en Eerste Kamer tijdiger ‘aan de bal’.

  RvS: ‘Miljoenennota voortaan in voorjaar’

  De Raad van State stelt voor om de Miljoenennota voortaan in het voorjaar in te dienen in plaats van met Prinsjesdag. Dan loopt dat in de pas met de Europese begrotingscyclus en komen de Tweede en Eerste Kamer tijdiger ‘aan de bal’.

 • Het demissionaire kabinet trekt komend jaar 100 miljard euro uit voor de zorg. Er moet hard worden gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de zorg, om die toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te houden.

  Kabinet: hard werken aan toekomstbestendigheid zorg

  Voor de totale zorg trekt het demissionaire kabinet komend jaar 100 miljard euro uit. Er moet hard worden gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de zorg, om die toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te houden. Dat stelt het demissionaire kabinet in zijn dinsdagmiddag gepresenteerde Miljoenennota 2022. De eerder bekendgemaakte 1,3 miljard euro extra voor de jeugdzorg maakt onderdeel van het totaalpakket.

 • Het komende jaar gaan er miljarden naar het onderhoud en renovatie van wegen, bruggen, het spoor en vaarwegen. In totaal wordt daar 3,6 miljard euro voor uitgetrokken. Daarvan investeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2,1 miljard euro en spoorwegbeheerder ProRail 1,5 miljard.

  Miljarden naar onderhoud van wegen en bruggen

  1 reactie

  Het komende jaar gaan er miljarden naar het onderhoud en renovatie van wegen, bruggen, het spoor en vaarwegen. In totaal wordt daar 3,6 miljard euro voor uitgetrokken. Daarvan investeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2,1 miljard euro en spoorwegbeheerder ProRail 1,5 miljard.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën