financiën / Partnerbijdrage

Omdat ervaring telt

Omdat ervaring telt. Leren van ervaringen in de zorg en het sociaal domein

16 december 2020
jb.png

Meten vanuit de bedoeling met de wijsheid van het collectief als basis.

Voor wie: Organisaties en netwerkverbanden die zich bezig houden met (complexe) maatschappelijke opgaven en grondige inzichten willen in oorzaak en gevolg, zoeken naar verbanden en streven naar duurzame oplossingen.

Meerdere perspectieven:

  • Wat is te beïnvloeden?
  • Waar en hoe is de impact voelbaar én meetbaar?
  • Gaan we verder, schalen we op of gaan we stoppen?

Leren van ervaringen in de zorg en het sociaal domein. Met de methode ‘Omdat ervaring telt’ onderzoekt jb Lorenz vanuit de ervaring van mensen zelf. Van inwoners, cliënten, professionals en alle anderen die direct betrokken zijn. Omdat je daarmee écht leert wat er gebeurt.


Hoe het werkt

Met ‘Omdat ervaring telt’ halen we op grote schaal ervaringen op, mét kwantitatieve informatie. Bijvoorbeeld ervaringen van inwoners en professionals over wat het verschil maakt in de schuldhulpverlening. Door tientallen tot honderden ervaringen op te halen, geeft deze methode unieke inzichten.

 

Betekenis geven

De verhalen worden opgehaald en vervolgens door de vertellers zelf geduid. Daarmee ontstaan grote hoeveelheden verhalen voorzien van ‘labels’ met kwantificeerbare informatie over de verhalen én de verteller. De combinatie van kwantitatieve patronen en concrete verhalen genereren zo een rijk en contextueel inzicht in wat vertellers zelf belangrijk vinden in hun ervaring. En dat maakt het mogelijk om gericht te leren van verschillende ervaringen: verhalen van echte mensen, verhalen waarin emoties een rol spelen en/of verhalen van hulpverleners die werken in wijken en buurten.

 

Samen leren, samen ontwikkelen

De inzet van de methodiek ‘Omdat ervaring telt’ is ook een leerproces; we doen het samen. We ontwerpen samen de vragenlijst, bepalen samen de manier waarop we het beste verhalen ophalen en we geven ook samen betekenis aan de resultaten: wat valt op, wat bedoelen mensen met de ervaringen die ze gedeeld hebben? Vanuit jb Lorenz nemen we jullie daarin mee en brengen we structuur aan. We gebruiken onze eigen methodiek, hebben een dashboard waarin verhalen en patronen samen worden gepresenteerd en aan de hand van onze expertise komen we daardoor tot conclusies en resultaten.

 

De software en methodiek voor het halen van betekenis uit grote hoeveelheden narratieven is oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse professor Dave Snowden in 2004 en zijn bedrijf Cognitive Edge, onder de naam SenseMaker®.

 

Vragen en/of opmerkingen? Neem contact op met Janneke en Sander.

 

Download hieronder onze factsheet.

Omdat ervaring telt. Download

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.