of 62812 LinkedIn

Voorbereiden op de nieuwe EU-programma’s: 5 vragen die een gemeente zichzelf moet stellen

Voorbereiden op de nieuwe EU-programma’s: 5 vragen die een gemeente zichzelf moet stellen
Vindsubsidies Reageer

Vlak voor de vakantie kwam dan eindelijk de verlossende mededeling: de 27 EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het MFK 2021-2027 en het herstelfonds, waarmee de Europese economie na de coronacrisis hersteld moet worden. De vastgestelde miljardenbudgetten voor belangrijke thema’s als klimaat, energietransitie, regionale ontwikkeling, werkgelegenheid, digitalisering, sociale inclusie en gezondheid kunnen nu worden verdeeld over programma’s en regelingen waarop ook gemeenten aanspraak kunnen maken de komende 7 jaar.

Nu de vakantieperiode op zijn einde loopt, is het tijd om als decentrale overheid na te gaan denken hoe je de organisatie voorbereidt op wat op Europees niveau komen gaat. Zodat jouw gemeente of regionaal samenwerkingsverband straks optimaal gebruik kan maken van beschikbare Europese gelden. Denk aan het op de hoogte zijn van de lancering van nieuwe programma’s, aankondigingen van openstellingen van lopende regelingen en nieuws rond voorwaarden en regels waarmee je als subsidie-aanvrager of uitvoerder rekening moet houden. Maar denk ook aan het intern voorbereiden van de organisatie, is er draagvlak en voldoende motivatie om met Europese subsidies aan de slag te gaan?

 

Kortom, welke 5 vragen moet je je als gemeentelijke organisatie stellen ter voorbereiding op Europa 2021-2027?

  1. Is de organisatie voldoende op de hoogte van bestaande en nieuwe Europese subsidieprogramma’s die interessant zijn voor gemeente? Weet de organisatie waar Europese informatiebronnen te vinden is?.
  2. Is er voldoende kennis en expertise binnen de organisatie beschikbaar om een Europees traject op te starten?
  3. Hoe creëer je bestuurlijk en ambtelijk draagvlak en enthousiasme om Europa op de agenda te krijgen en met Europese subsidies aan de slag te gaan?
  4. Is de interne organisatie in staat om met het verwerven van Europese subsidie aan de slag te gaan en met een interne wervingsstrategie?
  5. Heeft de gemeentelijk of regionale lobbyagenda een duidelijke focus waarmee succesvol een Europese wervingsstrategie kan worden opgestart?


Waarom is het belangrijk om jezelf als gemeente nu al deze vragen te stellen?
De verwachting is dat in het voorjaar van 2021 de eerste Europese programma’s worden opgesteld. Nu is het moment aangebroken om als gemeente te onderzoeken op welke EU-programma’s in te zetten om daarmee toekomstige lokale en regionale ambities te realiseren. Oftewel, weten wij als gemeentebestuurders wat wij willen bereiken in de komende jaren zodat kan worden onderzocht hoe deze doelen aansluiten bij Europese subsidies?

 

Hoe in te spelen op de bovenstaande vragen binnen je organisatie ?
Zoek bijvoorbeeld collega’s die ook interesse hebben in Europese subsidieprogramma’s binnen je organisatie of leg contact met buur- of partnergemeenten die al eens een Europese subsidie hebben aangevraagd of misschien nu ook in een traject zitten. Verder zijn er verschillende websites, zoals Europadecentraal.nl, RVO.nl, Binnenlandsbestuur.nl, waar je geregeld meer informatie vind over nieuwe en lopende programma’s. En ook provincies hebben vaak een Europaloket voor hulp en informatie.

Een goede plek om Europese ambities te bespreken is natuurlijk binnen (boven)regionale samenwerkingsverbanden, met participanten vanuit het bedrijfsleven en kennisorganisaties.

 

Direct meer informatie over Europa 2021-2027?
Vindsubsidies, kennispartner van Binnenlands Bestuur en specialist in subsidies, is werkzaam voor tientallen overheden en heeft een EU WISE speciale EU WISE-website waarop het laatste nieuws rond de nieuwe EU-programma’s voor 2021-2027 is te volgen. Ook biedt Vindsubsidies diensten in de vorm van workshops, trainingen en adviestrajecten om jouw gemeente of afdeling gereed te maken voor een Europees project.

 

Of download de whitepaper

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingVindsubsidies

Kantoor Deventer

Leeuwenbrug 107

7411 TH Deventer

Kantoor Utrecht
Papendorpseweg 100

3528 BJ Utrecht
Kantoor Enschede
Hengelosestraat 581

7521 AG Enschede

088-2020400

www.vindsubsidies.nl

info@vindsubsidies.nl

Meer nieuws

Weten welke subsidieprogramma's actueel zijn voor projecten op het gebied van energietransitie?

Onze specialisten praten je graag bij over landelijke en Europese subsidieprogramma's met voorbeelden van andere gemeenten of samenwerkingsverbanden.

 

Bel ons: 085-0180624 of mail ons: info@vindsubsidies.nl.


Whitepapers