of 62812 LinkedIn

Nieuwe Europese programmaperiode 2021-2027 eindelijk van start: begin nu met de voorbereidingen

Nieuwe Europese programmaperiode 2021-2027 eindelijk van start: begin nu met de voorbereidingen
Vindsubsidies Reageer

Gemeente Haarlem is al aan de slag gegaan.

Eind december is de nieuwe Europese Meerjarenbegroting 2021-2027 vastgesteld. Dat is heel goed nieuws. In de komende jaren komt er flink wat geld beschikbaar voor duurzame en innovatieve projecten binnen de verschillende beleidsthema’s.

Nu steeds meer bekend gemaakt wordt over de nieuwe Europese programma’s, is nu ook het moment aangekomen om als overheidsorganisatie te bekijken welke lokale en regionale ambities aansluiten bij de nieuwe EU-programma’s en welke subsidies kunnen worden verworven.

 

Hoe hoog is de omvang met Europese Meerjarenbegroting?

De nieuwe Europese programmaperiode komt uit op ruim € 1100 miljard. Dit bedrag is vastgelegd voor de komende zeven jaar. Om de gevolgen van de economische crises op te vangen is afgesproken dat er bovenop de normale begroting  een (corona) herstelfonds komt van € 750 miljard, Next Generation EU genoemd. 

 

Budget voor Nederland: circa 10 miljard
Voor Nederland is de verwachting dat specifiek toegewezen budgetten richting de € 10 miljard oplopen. In Brussel worden nu de nieuwe Europese programma’s uitgewerkt, waarmee overheden aanspraak kunnen maken op dat geld. Er zijn vele subsidies beschikbaar voor concrete projecten.

 

Gemeente Haarlem: tijdige start om EU-kansen scherp te krijgen. Hoe doen ze dat?

Gemeente Haarlem heeft de boodschap begrepen en is samen met Vindsubsidies gestart om betrokken beleidsadviseurs, projectmanagers, projectleiders te informeren over de verschillende EU-programma’s. Op basis van deze programma’s wordt bekeken welke (grootschalige) projecten Haarlem in de komende jaren wil realiseren. Er komt een groslijst van projecten. Deze lijst wordt uiteindelijk gekoppeld aan de programmalijnen binnen Haarlem. Om daarmee tijdig te kunnen voorsorteren op het nieuwe Europese financieringslandschap (bij welke EU-subsidie sluit het project en programma het beste aan).

 

Hoe kan Vindsubsidies andere overheidsorganisatie ondersteunen?

Gemeenten en provincies dienen aan de slag te gaan om focus aan te brengen op welke ambities de organisatie EU-subsidies wil verwerven. Wij kunnen ondersteunen om projectideeën te bundelen tot een samenhangend portfolio, waarmee een prioritering ontstaat van kansrijke projecten.

 

Ook hebben wij een beproefde EU WISE aanpak ontwikkeld. Daarin geven wij aan welke stappen in de organisatie gezet moet worden om tot goed financierbare projecten te komen. Deze leidraad kunnen gemeenten en provincies gebruiken om van start te gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingVindsubsidies

Kantoor Deventer

Leeuwenbrug 107

7411 TH Deventer

Kantoor Utrecht
Papendorpseweg 100

3528 BJ Utrecht
Kantoor Enschede
Hengelosestraat 581

7521 AG Enschede

088-2020400

www.vindsubsidies.nl

info@vindsubsidies.nl

Meer nieuws

Weten welke subsidieprogramma's actueel zijn voor projecten op het gebied van energietransitie?

Onze specialisten praten je graag bij over landelijke en Europese subsidieprogramma's met voorbeelden van andere gemeenten of samenwerkingsverbanden.

 

Bel ons: 085-0180624 of mail ons: info@vindsubsidies.nl.


Whitepapers