of 59244 LinkedIn

"Je hebt de techniek in huis, maar je gebruikt deze niet, jammer"

"Je hebt de techniek in huis, maar je gebruikt deze niet, jammer."
In sommige gevallen ontvangen gemeenten de facturen nog steeds per post of per pdf, terwijl er een prachtig systeem klaarstaat om dit helemaal anders te doen
TIE Kinetix Reageer

Veel overheidsinstanties voldoen technisch gezien inmiddels aan de verplichting om per 1 april 2019 e-facturen re kunnen ontvangen en verwerken in een financieel systeem. 'Toch zie ik in sommige gevallen  dat  gemeenten nog steeds de facturen per post of per pdf ontvangen, terwijl er een prachtig systeem klaarstaat om dit helemaal anders te doen', vertelt Jan Sundelin van TIE Kinetix.

Sundelin vergelijkt het met het rijden in een hybride auto waarin je zowel elektrisch als met benzine kunt rijden, maar waarvan je alleen de benzinefunctie gebruikt. 'Je hebt de techniek in huis, maar je gebruikt deze niet, jammer.'

 

Tijdwinst dankzij e-facturatie

Volgens Sundelin doen gemeenten en andere overheidsinstanties zichzelf daar op verschil­lende manieren mee tekort. 'De gegeven­suitwisseling is minder veilig als het op de traditionele manier gebeurt, er kan gemakke­lijker een foutje insluipen. Ten tweede kost de verwerking meer tijd dan wanneer deze volledig geautomatiseerd gebeurt. Nu moet de administratief medewerker de brief openen, dan wel de pdf inscannen, enzovoort.

Er zijn meer handelingen mee gemoeid, en tijd is kostbaar. E-facturatie vraagt natuurlijk om een investering, maar deze is gemakkelijk terug te verdienen door de tijdwinst die je boekt. Bovendien is het veel beter voor het milieu omdat je veel papierwerk bespaart.

Daarom zeg ik: "Zorg niet alleen  dat  je aan de wettelijke verplichting van e-facturatie vol­ doet, maar maak er ook echt gebruik van!'"

 

Onboarding van leveranciers

Gemeenten en overheidsinstanties vinden het misschien lastig om leveranciers te laten we­ten alleen nog maar digitale facturen te willen ontvangen. Of het ontbreekt hen aan tijd om daar achteraan te gaan. Daarom biedt TIE Kinetix dit als service aan. Het bedrijf helpt klanten bij het meekrijgen van leveranciers op het gebied van elektronisch factureren door hen te 'onboarden'. 'Dit betekent dat we contacten laten weten dat de gemeente en/of overheidsinstantie vanaf dat moment alleen nog digitale facturen wil ontvangen', legt Sundelin uit.

 

Verschillende mogelijkheden

Bij het onboarden legt TIE Kinetix leveran­ciers uit op welke wijze ze kunnen aanhaken bij het gedigitaliseerde facturatieproces. 'Heb­ ben bedrijven zelf ook al een systeem voor e-facturatie, dan kunnen we helpen om een directe koppeling te maken met het systeem van de gemeente of overheidsinstantie', aldus Sundelin. 'Maar we kunnen  de leverancier ook wijzen op het digitaal portaal waarop het bedrijf zijn factuur kan plaatsen. Er zijn ver­ schillende mogelijkheden  om er samen voor te zorgen date-facturatie een succes wordt.'

 

Vruchten plukken

Voor een kleine organisatie - met maximaal een paar honderd leveranciers - is de on­boarding zo gepiept en kan men binnen een maand volledig op e-facturatie overgaan.

Voor een grotere organisatie - met twintig­ duizend leveranciers of meer - is het traject wat langer, dan duurt het onboarden door­gaans zes tot twaalf maanden. 'Zeker, dat is een behoorlijke tijd . Maar het is belangrijk dat je als organisatie volledig overschakelt. Uiteindelijk pluk je er de vruchten van.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTIE Kinetix

De Corridor 5d

3621 ZA Breukelen

 

T: +31-88-369-8000

info@TIEKinetix.com

www.TIEKinetix.com/e-factureren

Meer nieuws

Onze evenementen

Ons team is continu bezig met het ontmoeten van klanten en partners en het verzamelen van informatie om de gebruikerservaring te optimaliseren. Daarnaast zijn we wereldwijd FLOW aan het presenteren en wat het voor u kan doen.

 

Whitepapers van TIE Kinetix