of 59220 LinkedIn

Besparen door elektronisch factureren

Besparen door elektronisch factureren. De schatting is dat de Nederlandse overheden bij elkaar zo’n 800 miljoen euro per jaar kunnen besparen wanneer zij allemaal volledig overstappen.
Reageer

Ieder jaar versturen bedrijven miljoenen facturen naar de Nederlandse overheid. Het grootste gedeelte van die facturen wordt nu nog handmatig verwerkt, maar dit kost tijd en geld. Vanaf april 2019 zijn alle Nederlandse gemeenten en overheidsinstanties verplicht elektronische facturen te kunnen ontvangen. ‘Er komt geen menselijke handeling meer aan te pas, waardoor er minder fouten gemaakt zullen worden’, vertelt Jan Sundelin, CEO van TIE Kinetix.

In andere Europese landen wordt al veel langer elektronisch gefactureerd, en nu is Nederland ook aan de beurt. Hoog tijd, vindt Sundelin. ‘De Europese richtlijn stelt verplicht dat alle aanbestedende diensten per april 2019 e-facturen moeten kunnen ontvangen en verwerken. De Nederlandse overheid heeft hier vervolgens aan gekoppeld dat alle facturatie in april 2019 elektronisch moet verlopen aan alle overheidsorganisaties en aanbestedende diensten. Een logische stap, want het scheelt veel in de kosten. Onze schatting is dat de Nederlandse overheden bij elkaar zo’n 800 miljoen euro per jaar kunnen besparen wanneer zij allemaal volledig overstappen op e-facturatie.’

 

Tijdbesparing

Elektronisch factureren heeft niet alleen financiële voordelen. Omdat het sneller is, werkt het ook prettiger dan handmatig factureren. ‘Er zijn minder handelingen nodig om een e-factuur te verwerken. Nu wordt bijvoorbeeld een factuur verstuurd per mail. De ontvanger print de factuur, ondertekent die, laat de factuur nog eens controleren en scant het ondertekende document in. Vervolgens wordt de factuur gemaild naar de oorspronkelijke verzender. Veel handelingen die tijd kosten en waarbij bovendien de kans op menselijke fouten vrij groot is. Bij e-facturatie hebben organisaties daar helemaal geen last van. Alles gaat elektronisch: van de controle tot en met het ondertekenen en verzenden. Dat levert grote tijdwinst én minder fouten op’, aldus Sundelin.

 

Overstappen is niet ingewikkeld

Overstappen op elektronisch factureren klinkt misschien als een grote stap, maar ingewikkeld hoeft het volgens Sundelin helemaal niet te zijn: ‘Het is zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Het praktische gedeelte van overstappen is niet lastig, want dat draait vooral om een goede  communicatie. Alle klanten en leveranciers van gemeenten moeten ervan op de hoogte zijn wat vanaf 2019 de nieuwe manier van factureren is. Maar als dat eenmaal gecommuniceerd is, gaat overstappen naadloos.’ Bovendien helpt TIE Kinetix van begin tot eind bij de implementatie en eventuele problemen. ‘Wij zorgen ervoor dat alle koppelingen goed werken’, aldus Sundelin. ‘Daarbij werken wij met open netwerken: in principe kan iedereen aanhaken. Dat houdt de uitwisseling van gegevens flexibel en snel.’

 

Persoonlijke afweging

TIE Kinetix kijkt altijd samen met de klant welk systeem van elektronisch factureren het best past bij de situatie. ‘Dat is onder andere afhankelijk van hoe intensief een organisatie factureert. Kosten vormen hierin vaak een belangrijke afweging, maar alles bij elkaar genomen is elektronisch factureren onderaan de streep goedkoper en gemakkelijker dan niet elektronisch factureren’, besluit Sundelin.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTIE Kinetix

De Corridor 5d

3621 ZA Breukelen

 

T: +31-88-369-8000

info@TIEKinetix.com

www.TIEKinetix.com/e-factureren

Meer nieuws

Onze evenementen

Ons team is continu bezig met het ontmoeten van klanten en partners en het verzamelen van informatie om de gebruikerservaring te optimaliseren. Daarnaast zijn we wereldwijd FLOW aan het presenteren en wat het voor u kan doen.

 

Whitepapers van TIE Kinetix