of 59130 LinkedIn

Young public controllers battle op de VU Amsterdam

Young public controllers battle op de VU Amsterdam. Inzet: antwoord op de vraag van de gemeente Zaanstad hoe vorm te geven aan dynamische control in het netwerk van overheidsorganisaties
Reageer

Dinsdag 4 april was het zover: de Young Public Controllers Battle op het Zijlstra Center van de VU Amsterdam. De dag stond in het teken van dynamische control. Twee groepen Young Public Controllers van JS Consultancy gaven antwoord op de vraag van de gemeente Zaanstad hoe vorm te geven aan dynamische control in het netwerk van overheidsorganisaties.

Eén jaar

Hoofddocent bij het Zijlstra Center Tjerk Budding en Directeur Bestuur & Bedrijfsvoering bij JS Consultancy Herrie Geuzendam openen de bijeenkomst op feestelijke wijze. Door samen met de Young Public Controllers één kaarsje uit te blazen werd stilgestaan bij hun eerste succesvolle jaar traineeship. De trainees hebben ervaring opgedaan bij verschillende opdrachtgevers en zijn in hun ontwikkeling ondersteund met een kwalitatief opleidingsaanbod van JS Consultancy en het Zijlstra Center van de VU Amsterdam.

 

 

Control in beweging

Budding legt in zijn inleiding uit: control en audit lossen niet alles op. Dat is een illusie. De samenleving wordt steeds complexer en alles is en blijft in beweging. Dus control ook.

 

 

Het oude ‘Plan Do Check Act’ werkt niet altijd meer voor de complexe maatschappelijke vraagstukken van de overheid en haar partners, terwijl nieuwe, innovatieve vormen van control nog volop in ontwikkeling zijn.

In onze netwerksamenleving met vernieuwende IT zijn kansen op ‘innovatieve’ control volop aanwezig. Control wordt op dit moment opnieuw uitgevonden, hoewel het voor iedereen nog wel een zoektocht is.

 

Jochem Uytdehaage

Oud-schaatser en olympisch kampioen Jochem Uytdehaage biedt de nodige inspiratie in de vorm van een boeiende presentatie waarin hij de link legt tussen topsport en control. Wat kunnen we van de topsport en van Jochem leren om verder te komen in onze zoektocht? Volgens Jochem komt het echte leren pas als je er afstand van neemt. Jochem vertelt dat hij in zijn topjaren vooral schaatser was en niet direct door had dat hij ook nog andere rollen in de maatschappij had.

 

 

             Als ik in 2005 wist wat ik nu weet dan had ik in 2010 en in 2014 weer aan de Olympische Spelen deelgenomen”.

 

Jochem heeft zichzelf ook steeds weer opnieuw moeten uitvinden om steeds weer het beste uit zich zelf te kunnen halen. Het gaat daarbij om je eigen routes durven kiezen. De verandering zoeken. Het lef hebben om het anders te doen. Creatief en innovatief.

 

Young public controllers - control in beweging

Corry Roijakkers, Strategisch Adviseur Control bij de gemeente Zaanstad, licht het onderwerp dynamische control en de opdracht aan de Young Public Controllers toe. Beide groepen zijn enthousiast aan de slag gegaan met het vraagstuk en presenteerden de resultaten van hun onderzoek.

 

Groep 1 - House of Control

 

Emal Ahmadi, Nanette Trenning, Tim den Ouden en Arthur van Waes kwamen met een mooi uitgewerkte visie. Het zgn. ’House of Control’. De ‘ouderwetse’ statische control is op dit moment nog steeds het fundament waarop het huis van control gebouwd is.

 

 

Op het fundament staan vervolgens vier control pijlers: Vertrouwen, Cultuur, Risicomanagement en Resultaat/opgavegericht werken. Deze pijlers geven steun aan het dak. Het dak staat hier symbool voor de nieuwe dynamische control. Deze gaat van controle naar vertrouwen. Van een angstcultuur naar een adaptieve cultuur en van waardebehoud naar waardecreatie.

De conclusie is dat beide soorten van control nodig zijn en niet zonder elkaar kunnen om het ‘House of Control’ staande te houden.


Groep 2 - dubbelcyclische visie op control

Frank Planjer, Laura Wytema en Kjell van den Berg komen met een soortgelijke visie, maar leggen meer de nadruk dat er een keus gemaakt kan worden.

Zij gaan eerst terug naar de basis van control. Simons 1987. Bij control gaat het om bestendigen en veranderen. Verder is control in feite ‘iets’ van het management en ondersteunt de controller hen daarbij. Ook deze groep vindt dat statische en dynamische control niet los van elkaar zijn te denken en dat beide in elkaar verenigd zijn. Als symbool voor hun dubbelcyclische visie op control presenteert deze groep de lemniscaat.

 

 

Verschillende maatschappelijke vraagstukken vragen om verschillende benaderingen van control. Of de klassieke, statische PDCA loop wordt als aanvliegroute gekozen. Een aanvliegroute die wordt vergeleken met het besturen van een lijnvliegtuig en meer geschikt voor maatschappelijke vraagstukken met een voorspellend en zeker karakter.

 

Of je kiest voor de nieuwe dynamische OODA loop: Observe, Orient, Decide en Act. Bij de OODA loop gaat meer om een ‘fighter pilot’ die het vliegtuig moet besturen en geschikt is voor maatschappelijke vraagstukken waarvan de doelstelling, nieuwe rolverdeling en financiering tussen partners nog onzeker en in ontwikkeling is.

 

Belangrijk dat je tijdig een heldere keuze maakt. Of je kiest voor de traditionele ‘Plan’ van de PDCA of je kiest voor de kortcyclische en dynamische ‘Observe’ van de OODA loop. Deze keus bepaalt de verdere route van de control.

 

De groep maakt nog duidelijk dat het gaat om durven kiezen. Of de ene loop, of de andere loop. Geen mix. Maak deze keuze expliciet. Dat ontwikkelt meer bewustzijn in de organisatie qua sturing, leren en verantwoording. Het transparant maken van de keuze maakt ook dat een zekere mate van onzekerheid en ‘out of control’ accepteert.

 

 

Ook belangrijk is dat met de OODA loop de link naar het bestuur en de politiek gemaakt moet worden. Ga het gesprek aan om het juiste control perspectief te kiezen. De control gaat dan nog meer leven en wordt daarmee ‘iets’ van iedereen.

 

Winnaar

De telling van de stemming in de zaal en de beoordeling van de jury bracht als winnaar Groep 2 – Dubbelcyclische visie op control. De prijs werd dankbaar in ontvangst genomen. Alle trainees ontvingen vervolgens een certificaat als bewijs van succesvolle deelname aan het eerste jaar traineeship. Tijdens de borrel werd volop nagepraat.

 


Meer weten?

Ook aan de slag voor interessante opdrachtgevers en tegelijkertijd een gedegen opleiding volgen? Start je carrière bij JS Consultancy als Young Public Controller >>

 

Bent u een opdrachtgever en geïnteresseerd in een Young Public Controller voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op >>


Deze blog is geschreven door Oscar van Voskuilen. Oscar is associé bij JS Consultancy en interim business connector (zzp) met PPenP, Passie, Plezier en Professionaliteit. Oscar zorgt voor verbinding tussen Business en Finance en helpt organisaties verder met de (door)ontwikkeling of herdefiniëring van hun Business Control. 

Zie ook zijn persoonlijke blog website www.PPenP.nl voor meer blogs en informatie. Als je je inschrijft op de maandelijkse nieuwsbrief ontvang je gratis zijn E-books ‘Vreugde’ en‘Herdefiniëring van control”.

Contactpersoon:

Herrie Geuzendam, Directeur Bedrijfsvoering

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kunt betekenen? Neem dan gerust contact op!

06 - 20 21 82 27 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Erik Baars

Alpha Tower,

De Entree 19-21

1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding    Afbeelding    Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Afbeelding