of 59130 LinkedIn

Up to a liveable Future

Up to a liveable Future. Slimme steden kunnen alleen bestaan bij de gratie van slimme mensen. Slimme mensen die met elkaar slimme businesscases en investeringsproposities uitdokteren
Reageer

De drukte op de Provada liet weinig aan de verbeelding over. Hoge bezoekersaantallen en iedere vastgoedman en -vrouw is positief geprikkeld geraakt door de aangetrokken markt. In concreto: voor veel projecten en portefeuilles klotst het geld weer tegen de spreekwoordelijke plinten. Voldoende eten in de ruif voor iedereen. En drank in het glas. Carpe diem, zo leek het.

Is dit de Next Step, na de crisis, waar de Provada organisatie op doelde? Ik weet zeker van niet. Ook op de Provada sprak ik gelukkig voldoende vastgoedprofessionals die rondlopen met de vraag welk economisch en sociaal scenario nu is ingeprijsd in de rentestand en de verschillende rendementseisen. Leiden de grote hoeveelheden liquiditeit nu weer snel tot een overproductie en een overaanbod of is er meer aan de hand?

 

Tijdens een aantal bijeenkomsten en gesprekken beluisterde ik thema’s als woningvoorraad, energietransitie, circulaire economie, werkgelegenheid, slimme mobiliteit en ‘social inclusiveness’. Onderwerpen gericht op het creëren van een nieuwe leefbaarheid in ons randstedelijk vestigingsklimaat. Internationaal gooien we steeds hogere ogen, ook als het op de concrete interesse van buitenlandse investeerders aankomt. Een nieuw economisch en sociaal scenario, een middellange termijn groeiperspectief dat lijkt te zijn ingeprijsd in de kostprijs van het geld.

 

De kunst is nu om slim kapitaal aan te trekken, als je het mij vraagt. No quick wins. Dat ‘slim kapitaal’ heeft een dubbele lading. Het betekent dat overheden hun markt- en inkoopprocessen zo inrichten (‘inkopen’) dat ze de best value for money uit de markt halen. Sturen op enkel een hoge grondprijs is korte termijn geluk. De tweede lading betreft slim marktkapitaal dat een bredere waardepropositie nastreeft dan korte termijn direct rendement.
Slimme steden kunnen alleen bestaan bij de gratie van slimme mensen. Slimme mensen die met elkaar slimme businesscases en investeringsproposities uitdokteren. The Next Step is about making our cities livable for a Next Generation. Niets Up to Date maken, maar Up to Future! De Provada 2016 bood gelukkig ook dat op de toekomst gerichte podium. Back on stage in 2017!

 

Auteur

Robert van Ieperen MSc MRICS, Partner
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBeurs WTC, 22ste etage

Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

The Netherlands

T   +31 10 300 6000

E   info@fakton.com

www.fakton.com

 

Postadres

PO Box 30188, 3001 DD Rotterdam

The Netherlands

Meer nieuws

Strategisch Portefeuillesturing Gemeentelijk Vastgoed

Bloggers

Ons verhaal in beeld

Afbeelding

Whitepapers van Fakton