of 59130 LinkedIn

Gebiedsontwikkeling unieke locatie in Leiden

Reageer

De Universiteit Leiden start de openbare verkooptender voor de gebiedsontwikkeling van het Entreegebied op het Leiden Bio Science Park.

De universiteit biedt creatieve en op binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gerichte ontwikkelaars en (ontwikkelende) beleggers de kans om met een aansprekende, haalbare en toekomstbestendige invulling te komen voor deze unieke locatie. De campus van het Leiden Bio Science Park moet een levendige omgeving en het kloppend hart van de campus worden dankzij de toevoeging van honderden woningen en stedelijke voorzieningen.

 

Leiden Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park is het grootste kenniscluster van Nederland op het gebied van Life Sciences & Health en staat ook internationaal hoog aangeschreven. De clustering van hoogwaardig onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsleven trekt studenten, wetenschappers en ondernemers vanuit de hele wereld naar kennisstad Leiden. Het Leiden Bio Science Park huisvest het grootste aantal bioscience start-ups in Nederland. Onder de bedrijven bevinden zich ook verschillende multinationals en internationaal geprezen onderzoeksinstituten. Het aantal life sciences bedrijven en instellingen en daarmee ook het aantal medewerkers in het gebied groeit snel. Op dit moment staan er 180 bedrijven en instellingen in het park, met in totaal ruim 18.000 medewerkers. Dit aantal groeit naar verwachting door tot circa 27.000 in 2025. Ook verblijven dagelijks duizenden studenten van universiteit en hogeschool in het gebied.

 

Ambities Entreegebied

Bij de toekomstige ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park vormt levendigheid en functiemenging een belangrijk uitgangspunt. De Universiteit en de gemeente Leiden hebben de gezamenlijke ambitie om meer stedelijke voorzieningen en woningen aan het park toe te voegen. Vanwege de centrale ligging in het Bio Science Park is het Entreegebied daar bij uitstek geschikt voor. Het Entreegebied moet dan ook hét kloppend hart van het park worden, waar studenten, onderzoekers, werknemers en bezoekers elkaar ontmoeten en kunnen verblijven. In het Entreegebied kan een nieuwbouwvolume van in totaal maximaal 53.750 m2 bvo gerealiseerd worden.

 

Bij de ontwikkeling van het Entreegebied streeft de Universiteit Leiden naar een functiemix die zorgt voor levendigheid en die zich in eerste instantie richt op wonen en stedelijke voorzieningen:

-       Wonen / shortstay:

  • Circa 300 tot 600 eenheden voor (internationale) studenten
  • Circa 100 tot 150 gemeubileerde eenheden voor international staff
  • Vrijesector-huurwoningen

-       Stedelijke voorzieningen (maximaal 3.100 m2  bvo): horeca, dienstverlening en detailhandel.

 

Dit is vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan Gorlaeus dat momenteel in procedure is en naar verwachting begin 2018 definitief wordt vastgesteld. Dit geeft marktpartijen de kans om na gunning relatief snel te starten met bouwen.

 

Gezocht: creativiteit en slagvaardigheid
De opgave is complex en vraagt om een creatieve aanpak met visie en daadkracht. De Universiteit Leiden zoekt voor de gebiedsontwikkeling van het Entreegebied dan ook een slagvaardige marktpartij of een consortium van partijen die zowel de ontwikkeling, de realisatie, het eigendom als de exploitatie van het vastgoed in het Entreegebied kan zekerstellen. Een samenwerkingspartner die de locatie afneemt en zorgt voor een levendige en toekomstbestendige invulling van het Entreegebied met toegevoegde waarde voor het Leiden Bio Science Park.

 

Meer weten over dit bericht en/of het Entreegebied van het Leiden Bio Science Park?

De contactpersoon vanuit de Universiteit Leiden/Vastgoed is Joek Kruiderink:
Tel.: +31 (0)6 50 83 94 38
E-mail: j.kruiderink@vastgoed.leidenuniv.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBeurs WTC, 22ste etage

Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

The Netherlands

T   +31 10 300 6000

E   info@fakton.com

www.fakton.com

 

Postadres

PO Box 30188, 3001 DD Rotterdam

The Netherlands

Meer nieuws

Strategisch Portefeuillesturing Gemeentelijk Vastgoed

Bloggers

Ons verhaal in beeld

Afbeelding

Whitepapers van Fakton