of 65101 LinkedIn

Subsidieregeling sportsector: het speelveld vanuit btw-regelgeving bezien!

BDO Accountants & Adviseurs 1 reactie

Het speelveld rondom de btw-regeling bij sport gaat veranderen. Sport zal vanaf 2019 vaker zijn vrijgesteld van btw. De btw op kosten gerelateerd aan sport is dan ook niet meer aftrekbaar. Met name bij hoge investeringen in sportaccommodaties betekent dit een aanzienlijke financiële strop. De overheid heeft deze zomer twee subsidieregelingen ingesteld om hierin tegemoet te komen. Zowel een gemeente als een (amateur)sportorganisatie kan een beroep doen op deze subsidie.

Investeren in sportaccommodaties nu of pas in 2019?

Heeft u de middelen om te investeren in sportaccommodaties? Of heeft u onlangs geïnvesteerd? Heeft u nagedacht over de aftrek van btw op de kosten? Het speelveld wijzigt op dit punt in 2019. Mogelijk is actie al in 2018 gewenst. Claimt u geen aftrek van btw op kosten gerelateerd aan sport? In dat geval kunt u de investering beter in 2019 doen. Dan gelden namelijk speciale subsidieregels waardoor u 17,5%-35% van de gerealiseerde investering kunt laten subsidiëren. Claimt u wel aftrek van btw, omdat u de accommodatie btw-belast wilt exploiteren? Weet dan dat dit in 2019 wellicht niet meer mogelijk is. U moet dan dus ook hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de eerdere btw-aftrek terugbetalen aan de fiscus.


Commerciële exploitatie

De nieuwe regels op btw-gebied veroorzaken (of stellen) dat het gebruik en de verhuur van sportaccommodaties in veel gevallen btw-vrijgesteld zijn. Alleen bij commerciële exploitatie lijkt de btw-vrijstelling buiten de deur te blijven. Hiervoor zijn diverse modellen mogelijk. Maar wat is commercieel genoeg? En wat als later toch blijkt dat de commerciële insteek niet lukt? In dat geval is de subsidietermijn wellicht alweer verstreken. Timing en een juist beeld van het speelveld zijn daarbij cruciaal.


Subsidieregelingen en sportvrijstelling

Of je nu als sportorganisatie zelf investeert in de accommodaties (en materialen!) of dat de gemeente dit doet; de nieuwe subsidieregeling kent veel haken en ogen. We kijken vol verwachting uit naar de ontwikkelingen die op Prinsjesdag (18 september) worden gecommuniceerd over de sportvrijstelling. Maar, wees er bewust van, het is dan nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer nemen doorgaans vaak pas in december definitieve wetgeving aan, waardoor de subsidiepot wellicht alweer leeg is voor echt duidelijkheid bestaat over de alternatieven. Kom dus nu in actie en bespreek met uw btw-adviseur uw investeringswensen op het gebied van sportaccommodaties. Maar juist ook investeringen van de afgelopen jaren kunnen wat betreft de btw ‘herleven’ en opeens grote verrassingen meebrengen.


Meer informatie

Het is van belang onderscheid te maken tussen gemeentes, (amateur)sportorganisaties, topsportorganisaties en commerciële rechtsvormen. De btw-regels en subsidies werken voor alle categorieën weer anders uit, waardoor het heel belangrijk is daar goed naar te laten kijken. BDO heeft een speciaal team tot uw beschikking om u bij te staan in deze lastige materie. Meer weten? Neem contact op met één van onze specialisten.

 

MARCO BEERENS 
Partner Belastingadvies - specialist btw
BDO Breda
(076) 571 49 00

ANNE MARIEKE SMITS 
Senior manager btw
BDO Amstelveen, BDO Utrecht

JOSÉ VAN TWISK 
Senior manager btw
BDO Amstelveen
(0229) 259 785
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Financiën (de Belastingdienst) heeft het gepresteerd om in de loop van de jaren via allerlei fiscale wijzigingen rond de realisering van sportaccommodaties een lappen deken te creëren. Vereenvoudiging van de uitvoering van de belastingen is volgens insiders dringend noodzakelijk, maar maak er in eigen huis dan ook eens werk van. Maak in ieder geval voor de sport één duidelijke regeling voor het realiseren en exploiteren van nieuwe sportaccommodaties en bedenk voor de oude accommodaties een eerlijke en reële fiscale uitsterfconstructie. Hopelijk wordt dat de insteek bij het scheppen van nieuwe wetgeving.


M

Contactgegevens

BDO Accountants & Adviseurs

Afbeelding

Boogschutterstraat 35

7324 AE Apeldoorn

088- 236 48 03

publiekesector@bdo.nl

www.bdo.nl/lokale-overheid

 

Afbeelding   Afbeelding 

Meer nieuws

Inburgering

   Naar een succesvolle implementatie van de nieuwe Wet
   Inburgering.


   Lees meer

Bloggers

Evenementen

 

Vakinhoudelijke seminars, workshops en netwerkbijeenkomsten
Regelmatig organiseren wij interessante bijeenkomsten, symposia en evenementen die relatie hebben met ons brede werkgebied. Voor meer informatie of eventueel aanmelden, klik hier.

Whitepapers