of 59147 LinkedIn

Onderzoek: Verandercapaciteit Nederlandse gemeenten

Reageer

De samenleving verandert in razend tempo en de regelgeving verandert mee. Er wordt een heuse transformatie beoogd van de relatie die inwoners en overheid met elkaar onderhouden. In dat proces spelen de gemeenten een centrale rol. Als lokale overheid staan zij dichtbij de bevolking en moeten ze in staat worden geacht om de systeemwereld te verbinden aan de leefwereld; de dagelijks werkelijkheid van mensen. Al deze ontwikkelingen betekenen een enorme verandering van de rol die gemeenten spelen. En dat is niet niks.

Kunnen gemeenten leveren?

Verandercapaciteit zal de komende jaren beslissend zijn voor de vraag of gemeenten slagen in hun maatschappelijke opdracht. Daarom heeft BDO in samenwerking met Binnenlands Bestuur onderzoek gedaan. Hamvraag: zijn de gemeenten in staat om hun taken optimaal uit te voeren? Op basis van deze analyse moet het antwoord luiden: er gebeuren her en der prachtige dingen, maar over de hele breedte zal ze dat niet meevallen. De sleutel ligt in handen van gemeentesecretarissen, management en wethouders. Leiderschap zal doorslaggevend blijken om de veranderopdracht te laten slagen.

 

Download onderzoeksrapport

Hieronder kunt u het volledige rapport met daarin de tien voorwaarden voor succesvolle verandering downloaden. Ook wordt in het rapport ingezoomd op de doorontwikkeling van vier belangrijke veranderthema’s: sociaal domein, Omgevingswet, reorganisatie en gemeentelijk en ambtelijke fusie. Lees hier het uitgebreide persbericht.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

BDO Accountants & Adviseurs

Van Deventerlaan 101

3528 AG Utrecht

(088) 236 48 06.

www.bdo.nl/lokale-overheid

lokale-overheid@bdo.nl

 

Afbeelding   Afbeelding 

Afbeelding

Meer nieuws

Belastingplan 2019

De publieke sector staat voor grote uitdagingen en kan extra middelen goed gebruiken. Maar fiscaal gezien is de sector op zichzelf aangewezen. Meer weten?

Kijk op www.bdo.nl/belastingplan

Bloggers

Evenementen

 

Vakinhoudelijke seminars, workshops en netwerkbijeenkomsten
Regelmatig organiseren wij interessante bijeenkomsten, symposia en evenementen die relatie hebben met ons brede werkgebied. Voor meer informatie of eventueel aanmelden, klik hier.

Whitepapers