Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten mist in met Europa, niet met corona

Uit het Onderzoek verantwoording gemeenten 2020 van het ministerie bleek dat 90,1 procent van de jaarrekeningen op rechtmatigheid zijn goedgekeurd. Dat is een stijging van bijna 5 procent en het hoogste percentage sinds de decentralisatie van het sociaal domein.

13 december 2021
Accountant-shutterstock-366410477.jpg

Onjuiste toepassing van de Europese aanbestedingsregels is de belangrijkste oorzaak dat gemeenten geen goedkeurende accountantsverklaring krijgen. Voor bijna een op de tien gemeentelijke jaarrekeningen geldt dat, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlandse Zaken naar de accountantscontroles.

Uit het Onderzoek verantwoording gemeenten 2020 van het ministerie bleek dat 90,1 procent van de jaarrekeningen op rechtmatigheid zijn goedgekeurd. Dat is een stijging van bijna 5 procent en het hoogste percentage sinds de decentralisatie van het sociaal domein. In de meeste gevallen (8,8 procent) is het niet juist toepassen van de Europese aanbestedingsregels de oorzaak voor een goedkeuring met een beperking of een afkeuring van de jaarrekening.

Corona
Bij geen enkele gemeente droegen fouten en onzekerheden rondom de verantwoording van coronamaatregelen bij aan een niet-goedkeurende verklaring van de accountant op getrouwheid of rechtmatigheid. Wel hadden 9 gemeenten rechtmatigheidsfouten vanwege het overschrijden van investeringskredieten of de begroting, zonder dat de raad hier toestemming voor had gegeven. Dat kan volgens demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken mogelijk te maken hebben met de noodzaak van snel handelen tijdens de coronacrisis.

Sociaal domein
Het sociaal domein is nog steeds een opgave die de nodige inspanningen van gemeenten en hun ketenpartners vergt. Toch waren er slechts drie gemeenten die fouten en onzekerheden hadden in het sociaal domein die bijdroegen aan een niet-goedkeurende verklaring.

Drie keer mis
Ook daalde het aantal gemeenten dat drie jaar op rij een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid had. In 2019 waren dit er 13, in 2020 9, een daling van 30 procent. Die 9 zijn Bodegraven-Reeuwijk, Eemsdelta (de fusiegemeente van Appingedam, Delfzijl en Loppersum), Emmen, Lopik, Terschelling, Twenterand, Vijfheerenlanden, Wageningen en Westvoorne.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kunnen we niet gewoon massaal die Europese aanbestedingsregels negeren?
B. Janssen / Ambtenaar
@Zipje: mijn idee! Beter nog zou zijn tegen Europa zeggen op welke terreinen we er simpelweg niet meer aan mee doen. Europese aanbestedingen op de WMO en Jeugd zijn puur bureaucratische nonsens. Dan hebben we het nog niet eens over de achterlijke liberalisering van het spoor en andere doorgeschoten zaken die onder zogenaamde marktwerking zijn gebracht!
Rik / journalist
Ik heb veel Europese aanbestedingen als leverancier gedaan. Het is een heel dure en vaal volkomen overbodige manier om leveranciers uit te kiezen. Ziet u al een Italiaanse of Bulgaarse leverancier van Jeugdzorg in uw gemeente? Want dat is de reden dat het om “Europees” aanbesteden gaat.

Er zou een aanbesteding light ingesteld moeten worden. Wel eerlijk en integer, maar niet het circus dat het nu is.

(Om maar te zwijgen over de kapitalen die pakweg 10 leveranciers verspillen, waarbij slechts één de uitgemergelde opdracht krijgt.)
H. Wiersma / gepens.
Europese regels behoren te worden nagekomen. Alle gemeenten moeten zo langzamerhand wel weten hoe een en ander werkt.

Als je overigens in Europa goed om je heen kijkt zijn we in ons land als het om nakomen van Europese regels gaat ''roomser dan de paus'. Daarbij zijn de sancties van Europa bij niet nakoming van deze deze regels lang niet altijd evenwichtig en in balans.

Daarnaast worden door de nationale politiek regelmatig zgn. Europese regels ten tonele gevoerd om nationale politieke ideeën door te drukken. Europa of soms ook andere instituties worden hier dus misbruikt en gebruikt als drukmiddel.

Petra
"...zijn we in ons land als het om nakomen van Europese regels gaat ''roomser dan de paus'. "



Vertel dat de accountants even a.u.b.
Advertentie