Advertentie
financiën / Nieuws

Ozb moet in Hoogeveen 28 procent omhoog

De opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb) moet in Hoogeveen in 2021 28 procent hoger zijn dan dit jaar. Alleen met behulp van zo’n ingrijpende lastenverhoging kan het gemeentelijk huishoudboekje weer op orde worden gemaakt. Ook moet het mes in de ambtelijke organisatie.

25 augustus 2020
ozb.jpg

De opbrengst van de onroerendezaakbelasting (ozb) moet in Hoogeveen in 2021 28 procent hoger zijn dan dit jaar. Alleen met behulp van zo’n ingrijpende lastenverhoging kan het gemeentelijk huishoudboekje weer op orde worden gemaakt.

Zakencollege

 

Tot die conclusie komen de twee door de gemeenteraad aangewezen informateurs in hun aanbevelingen voor nieuw te vormen college. Sandra Korthuis en Johan Baltes, de twee informateurs, raden de vorming van een vierkoppig zakencollege aan. Het streven is het nieuwe college nog in oktober te installeren. Een nieuw college is nodig, omdat het vorige in juli viel.

De vier ervaren kandidaten moeten, aldus de profielschets, specialisten zijn op hun terrein: financiën, jeugd en onderwijs, sociaal domein en ambtelijke organisatie. De wethouders zijn voor alle duidelijkheid van de hele raad.

 

Lastenverhoging

Met die vier nieuwe wethouders moet de gemeente tot een sluitende meerjarenbegroting zien te komen. Om de ontstane miljoenentekorten te kunnen wegwerken, is met name een fikse verhoging van de ozb onontkoombaar, aldus de informateurs in hun rapport Op weg naar een schone lei in Hoogeveen. Die ozb is volgens hen ‘al jaren één van de laagste in Drenthe.’ Voor huiseigenaren betekent dat maandelijks zo’n vier euro per 100.000 euro woz-waarde extra. De lastenverhoging levert de gemeente jaarlijks zo’n  3,5 miljoen euro extra op.

 

Minder ambtenaren

Naast een inkomstenverhoging voor de gemeente, zal er ook moeten worden bezuinigd op de uitgaven. Dat betreft onder andere de ambtelijke organisatie: netto moet daar in 2021 voor 1 miljoen euro het mes in, oplopend tot ruim 1,7 miljoen euro de komende jaren. Wat de reductie van de ambtelijke capaciteit betreft, helpt het dat er in de komende jaren sprake zal zijn van natuurlijk verloop, omdat naar verwachting veel medewerkers de komende jaren met pensioen zullen gaan. ‘Dit biedt kansen voor taakverschuiving en taakreductie’, aldus de informateurs, maar ‘de vraag is of het natuurlijk verloop voldoende is om de genoemde taakstellingen te realiseren.’

 

Sociaal domein

Verder zullen in het sociaal domein maatregelen moeten worden getroffen die ertoe leiden dat ingaande 2025 de kosten de rijksbijdragen niet meer overstijgen. En het advies is ook dat het nieuwe college met de andere aandeelhouders Emmen en Coevorden gaan onderhandelen over een verlaging van de kosten voor afvalinzamelaar Area. Het is al jaren een doorn in het oog dat de huidige kosten van Area bijna 30 euro hoger liggen dan het Drents gemiddelde.

Het rapport van de informateurs wordt donderdag 27 augustus in de gemeenteraad van Hoogeveen besproken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Gauw verhuizen naar Meppel dan maar; is ook een veel leuker stadje.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie