financiën / Partnerbijdrage

Extra EU gelden van COVID 19 – herstelfonds EU Next Generation verdeeld via EFRO, eerste openstellingen begin 2021

Extra EU gelden van COVID 19 – herstelfonds EU Next Generation verdeeld via EFRO, eerste openstellingen begin 2021

16 november 2020
efro.jpg

Vanuit het door de EU ingestelde herstelprogramma EU Next Generation, in reactie op de Covid-19 epidemie, zijn extra middelen vrijgekomen voor projecten van bedrijven en overheden. Een deel van deze gelden zal in Nederland worden verdeeld via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De eerste openstellingen voor het aanvragen van subsidie worden in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

In het herstelfonds EU Next Generation zit € 750 miljard, bedoeld om EU-lidstaten door de coronacrisis heen te helpen.

 

Het grootste deel van dit geld wordt uitgegeven via de nieuwe Recovery and Resilience Facility (RRF), deels via leningen (€ 360 miljard) en deels via subsidies (€ 312,5 miljard). Naast de RRF (totaal € 672,5 miljard) en REACT-EU (€ 47,5 miljard) wordt de overige € 30 miljard uit het herstelfonds besteed aan subsidies binnen enkele andere fondsen, waaronder Horizon Europe.


EFRO calls in Nederland snel te realiseren

Om de uitvoering te bespoedigen, wordt er geen nieuw los programma opgericht, maar worden de beschikbare middelen via de bestaande EFRO-programma’s uitgegeven. Hier is voor gekozen omdat calls vanuit de EFRO relatief snel zijn te realiseren, zodat begin volgend jaar al kan worden gestart met de uitvoering. Binnen de EFRO-fondsen voor regionale ontwikkeling is een nieuwe prioriteit toegevoegd die zich richt op investeringen ter vergroening en digitalisering van de economie. De extra EFRO-calls in Nederland zullen zich gaan richten op thema’s als duurzaamheid, energietransitie, innovatie en digitalisering. De projectvoorstellen dienen uiterlijk medio 2023 te worden afgerond (gelijktijdig met de huidige EFRO-programma’s ). Het gaat dus om kortlopende projecten (maximaal 2 jaar).

 

De EFRO-gelden worden verdeeld over de operationele programma’s van vier regio’s: Noord, West, Zuid en Oost. Inmiddels hebben de regio’s Noord en Oost al officieel laten weten dat er in het eerste kwartaal van 2021 een extra EFRO-openstelling komt. Te verwachten is dat ook vanuit de regio’s West en Zuid binnenkort meer informatie komt.


Meer informatie bij regionale management autoriteiten
Voor meer informatie over de extra EU-gelden, de programma’s en openstellingen per operationeel programma, kan het beste contact worden opgenomen met de aangewezen management autoriteit (MA).

 

Deze management autoriteiten per regio zijn:

  • Noord: Drenthe, Friesland, Groningen – Management Autoriteit Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
  • Oost: Gelderland, Overijssel – Management Autoriteit Provincie Gelderland (GO).
  • Zuid: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland – Management Autoriteit Provincie Noord-Brabant (Stimulus).
  • West: Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht – Management Autoriteit Gemeente Rotterdam (Kansen voor West).


Publicatie openstellingen voor gemeenten
Vindsubsidies, kennispartner van Binnenlands Bestuur, zal ook de nieuwe openstellingen die interessant zijn voor gemeenten publiceren op deze website. Consultants van Vindsubsidies kunnen ondersteunen bij het aanvragen, managen en uitvoeren van EFRO-projecten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.